REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Badyán pravý (Illicium verum)


Koření ze semen stromu s bot. názvem Illicium verum, známé i pod názvem hvězdicový anýz. Zralá souplodí badyáníku pravého se otvírají do tvaru pěticípé hvězdy, každý cíp je dutý a obsahuje semeno.

Má chuť podobnou anýzu a koření se s ním hlavně masa a drůbež, prášek se používá do sladkých pokrmů, pečiva, ovocných polévek, pudingů, povidel. Je součástí i některých mletých kořenících směsí, prášku do perníku aj. vhodný je však i k hovězímu masu, vepřovému masu a dokonce i k drůbeži. Začíná plodit až po 15 letech. V Číně se používal badyán jako léčivo už před 3000 lety jako utišující a nervy posilující lék, při potížích střevních a žaludečních ale i při nemocech dýchacích cest.

Používá se hlavně čínské kuchyni a to hlavně k přípravě vepřového masa a kachny. Do Evropy přivezl badyán anglický mořeplavec až koncem 16. století. (v roce 1588 z Filipín). Dnes se pěstuje také ve Vietnamu, Japonsku, Číně, na Filipínách, Jamajce apod. obsahuje 2,5, až 8 % silice, tuk, třísloviny, minerální látky, organické kyseliny a další, do obchodu přichází celý i mletý. Používá se k aromatizaci likérů typu „ anisette“, například pastisu či anýzovce. Hvězdičky můžeme i žvýkat pro osvěžení dechu. V medicině slouží proti kašli, má dobré účinky na zažívání, podporuje trávení a je proti nadýmání. Z plodů a listů se destiluje silice, která se používá v lékarnictví. V asijských zemích se přidává do čaje, punče, grogu a kávy. Zajímavý vánoční nápoj je sladký čaj okořeněný práškovým badyánem.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy