REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Avokádo, hruškovec přelahodný


Plody tropického stromu v Jižní a Střední Americe (Mexiko, Guatemala, Ekvádor) s bot. názvem Persea gratissima a svým tvarem připomíná hrušku.

Název mu dali Aztékové, kteří se inspirovali tvarem oválného plodu a vybrali stejné slovo, jakým se v jazyce náhuatl označovala varlata – „ahuacatl“. Španělští dobyvatelé si v 1. polovině 16. století přivezli dosud neznámé ovoce domů, jehož název přizpůsobili na aquacate a později na avokádo, zřejmě pod vlivem slova „bocado“, které označuje lahůdku.

Avocadový olej se používá v kosmetice. V Latinské Americe se plody jedí tepelně zpracované, plní se pikantními nádivkami, natírá se na chleba místo másla, v Evropě se avokádo používá na přípravu zeleninových salátů, ale i k přípravě zmrzliny, koktejlů a majonéz. Peckovice mají vysokou výživnou hodnotu. Energeticky je dužnina avokáda asi dvaapůlkrát vydatnější než banán, při stejně dobré stravitelnosti, ale obsahuje lehce stravitelný tuk ve formě nenasycených mastných kyselin. ( l zelený plod obsahuje 30 g tuku ). Tuk přispívá ke snížení cholesterolu v krvi, a chrání organismus před srdečními chorobami. Podle časopisu American Journal of Medicine to dokázalo šestnáct na sobě nezávislých studií. Rozšířený v tropech a subtropech. Avokádo je velmi dobrým zdrojem vitaminu B 2, PP, průměrným zdrojem vitaminu A a vitaminu B 1. dužina obsahuje tokoferol, kyselinu pantotenovou, pyridoxin, kyselinu listovou, biotin, kalciferol a další látky. Kromě toho obsahuje až 86 % vody, 0,8 – 4,4 % bílkovin, 5 – 32 % tuku, 1,2 – 2 % vlákniny a necelé 1 % minerálních látek. Do Starého světa se začalo dovážet v roce 1780. Má zelenou nebo fialovou nevábnou slupku. Podává se rozpůlené a bez pecky (ta zaujímá 23 % plodu). Abychom zvýraznili chuť dužiny, pokapeme ji citrónovou šťávou, mírně posolíme a posypeme pepřem. Dužinu vyjídáme lžičkou nebo ji přidáváme do salátů a jemných majonéz, může se kombinovat s jiným ovocem, vhodný je ananas nebo citrusy.

Labužníci z něho vyrábějí majonézy, protlaky, krémy, plní se šlehačkou i masem. Plody lze i sušit a drtit na moučku. Lze z něho upéct i chléb. Na Tchajwanu konzumují avokádo drcené s mlékem a cukrem, v indonésii jej mixují s kávou, mlékem a rumem na skvělý osvěžující nápoj. V Brazílii jej připravují na špízu například s krevetami, naopak v Mexiku se nejčastěji používají listy. Ty zelené nebo usušené, našly své uplatnění při balení masa, dušení nebo rožnění. Avokádové listy lze také použít jako koření kuřecích nebo rybích jídel. Po rozdrcení v hmoždíři nebo třecí misce totiž uvolňují vůni podobnou anýzu a lískovým oříškům. V poslední době se s úspěchem také zmrazují. Přidáváme ho až nakonec, protože na řezu rychle tmavne. Můžeme ho také plnit, lze jej i mazat na chleba místo másla. Nesmí se ukládat do chladničky, ale nechat ho uzrát při pokojové teplotě. Oblíbený je mexický salát Guacomolé, ale dá se připravovat s rajčaty, cibulí, pepřem, solí a hořčicí. Připravují se i avokádové zálivky na saláty, zapečené se sýrem, s tuňákem, rajčata plněná avokádovým pyré. Protože dužnina avokáda snadno oxiduje, je dobré ji po rozříznutí ihned potřít citrónovou šťávou, aby nezhnědla.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy