REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Asieta – (assiette)


Znamená „za talířek něčeho“; při stolování jsou tak označeny malé předkrmy – hors d´oeuvre, jejichž množství není větší, než co by vešlo na malý talíř. Jsou např. asiety z kaviáru, ředkviček s máslem, uzeného lososa, oliv apod. Také se mluví o asietě salátu. kompotu, nebo ovoce. Assiettes volantes, neboli asiety létavé se nazývají ve francouzské kuchyni ty asiety, které nutno ihned sníst, jakmile opustí plotnu, aby nepozbyly svého pěkného vzhledu a chuti. Tak např. jsou to „soufflés“ – lehounké nákypy apod.

Asiety se nedávají na tabuli, ale podávají se stolujícím přímo kuchařem.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy