REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Angostura


Zvlášť hořký výtažek z kůry stromu Cusparia trifoliata (Venezuela a Trinidad) a bylin. Používá se jako aroma ve formě střiků ke koktejlům z vermutu, džinu, geneveru a genepro. Jméno pochází od jihoamerického stromu, jehož kůra, rozmíchaná s aromatickými bylinami a extrakty dává tento produkt. K jedné sklenici vermutu nebo džinu se přidávají asi dva střiky angostury a tím se docílí vynikající směs. Též trpký, aromatický likér z Trinidadu se 44% obsahem alkoholu. Jeho tvůrce – doktor J.G.B. Siegert se narodil v roce 1796 ve Slezsku v německé měšťanské rodině. Touha po dobrodružství ho v roce 1820 přivedla do Venezuely, kde se připojil za nezávislost Jižní Ameriky pod vedením generála Simona Bolivara. Dříve byl likér znám jako „ likér dr. Siegerta „, ale město, kde doktor žil, se jmenovalo Angostura, dokud nebylo přejmenováno na Ciudada Bolivar. Když popularita nápoje stoupala, rozhodl se nazvat ho jménem města.

Tajemství výroby znají jen potomci starého doktora a nikdy je nikomu neprozradili. Ještě za jeho života ( zemřel v roce 1870) angostura proslula za hranicemi Venezuely a po celém světě jako žaludeční a povzbuzující likér i jako přísada do míšených nápojů. Dnes v jeho tradici pokračují jejich potomci a dodnes působí na Trinidadu a v bývalé britské Západní Indii.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy