REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Amuses-bouche


Česky by se toto spojení dalo přeložit jako jednohubky, ale zcela se v tom ztratí význam: “amuse” znamená totiž “bavit se” a “bouche” zase pusa. Francouzi svá ústa rádi zaměstnávají těsně před jídlem. Rafinovaně naaranžované malé kousky povzbudí hostovi chuťové buňky a hostitel má pak možnost ukázat, že jeho kuchyně je vskutku sofistikovaná. Velkou módou je v současné době ve Francii servírovat amuses-bouche ve skleničkách. Amuses-bouche se často podává na baru zdarma a šéfkuchař na jednotlivých soustech zkouší reakce hostů na nová jídla, která, pokud je na ně správný ohlas se objeví v další nabídce jako “dospělý” pokrm.


reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy