REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Amarant (lat. Amaranthus)


Starobylá užitková rostlina, česky laskavec jedlý, kterou pěstovali už staří Inkové, Aztékové a Mayové, kteří její zrno považovali za posvátné. Říká se mu také „svaté zrno“ Inků.

Původem z Afriky, východní Indii a tropické Ameriky. Je známo 65 rodů s 1000 druhy. Užívá se hlavně v argentinské kuchyni. Amarant neobsahuje lepek. Využívá se celá rostlina. Upravuje se dušením, do salátů a lodyhy lze sterilovat jako okurky. Z některých druhů se mele bezlepková mouka, takže jej mohou konzumovat i lidé s bezlepkovou dietou.

Amarantová mouka se používá jako tzv. fortifikant, to znamená, že se jí obohacují pekařské výrobky, protože obsahuje látky, které v ostatních obilovinách chybějí (sušenky, chřupky, těstoviny). Z této mouky můžeme připravovat i palačinky, stejně jako jíšky do polévek a omáček. Zrno amarantu má ve srovnání s klasickými obilovinami své přednosti, přestože je velké asi jako zrnko máku. Vyniká vysokým obsahem bílkovin se všemi pro naše tělo nezbytnými aminokyselinami. Obsahuje vysoký podíl esenciální kyseliny linolové a má mnohem vyšší obsah tuku, který je přítomen v 9 až 11 %. Semena však obsahují i vitaminy skupiny B, C, antioxidační vitamin E, tokotrienol, množství minerálních látek (vápníku 10 x více než pšenice), podobně je to i u fosforu, hořčíku a draslíku. a vlákninu (čtyřnásobně vyšší než obilí). Právě tato vláknina se podílí na ovlivňování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina hraje důležitou roli v prevenci rakovinového onemocnění tlustého střeva. Obsahuje i polysacharid maltózu a amarantový škrob je vhodný i pro diabetiky. Škrobová zrna poutají hodně vody a tak zvětšují objem tráveniny, takže je to produkt vhodný i pro lidi s chronickou zácpou, ale pomáhá i při chronickém zánětu slinivky břišní. Svým obsahem železa se hodí amarant i jako doplněk makrobiotické a vegetariánské stravy. Příslušníci starých indiánských civilizací mu říkali nesmrtelný.

Čistý amarantový olej je v USA v kategorii klinicky odzkoušených léků. Koncentrát amarantové vlákniny je velice kvalitním potravinovým doplňkem v porovnání s jinými vlákninami, pro vysoký obsah přírodních minerálních látek a bezlepkovost.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy