REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žvýkací a ocasní senzory nebo speciální roboti pro krmení. Jak to chodí na největší mléčné biofarmě v Česku?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přes 4 miliony litrů biomléka ročně a více než 700 krav v celém stádu. Pouhých šest kilometrů od výrobního závodu společnosti Hollandia se nachází farma, která je hlavním dodavatelem biomléka pro značku populárních jogurtů. Zároveň je největší ekologickou mléčnou farmou v Česku. Jak zvládá tak velký provoz a co vše musela učinit, aby splňovala kritéria biofarmy?


Maximálně čerstvé mléko pro jogurty v bio kvalitě

Farma zásobující společnost Hollandia je největší mléčnou biofarmou v České republice. Získat oficiální certifikaci Ministerstva zemědělství přitom nebylo snadné, farma musela splnit hned několik požadavků. Například prokázat, že je zajištěn dostatečný výnos i při nepříznivých klimatických změnách. Kromě toho je potřeba také zajistit nadstandardní životní podmínky pro chovaná zvířata, což obnáší spoustu dalších nepřímých požadavků, jako je velikost pastvin, dostatečný prostor ve stájích nebo kvalita či původ krmiva.

Biofarma je v současnosti výhradním dodavatelem biomléka pro společnost Hollandia. Výrobní závod společnosti se nachází v obci Krásné údolí pouhých 6 kilometrů od biofarmy v obci Otročín. Mléko v bio kvalitě se tak dostává do závodu v nejčerstvější možné formě. Farma i mlékárna jsou součástí holdingu HOPI. „Farma se stala součástí HOPI v roce 2012, prvotním záměrem bylo do ní investovat. V současné době patří mezi naše výhradní dodavatele mléka v bio kvalitě. Oficiálně jsme se zařadili mezi ekologické zemědělce už v roce 2007,“ vzpomíná ředitel společnosti Hollandia Karlovy Vary Michal Škoda.

 

 

Největší farma = nepřetržitý provoz a s pomocí moderních technologií

Součástí největší české mléčné biofarmy jsou rozlehlé pastviny, celková rozloha zemědělské půdy zde činí téměř 2 000 hektarů. „Máme zde dvě směny, na které připadají vždy dva lidé na dojení a naháněč. Krmivo má přes den na starosti stájník. Chod živočišné výroby pro produkty Hollandia zajišťuje 10 lidí a zootechnici,“ říká Škoda.

Zdejším pracovníkům pomáhají i vzhledem k rozlehlosti farmy a početnému stádu dobytka moderní technologie. Ty mnohdy předčí i samotný lidský faktor, díky nim se totiž daří předcházet zdravotním problémům. Farma využívá například žvýkací senzory, které na krku nosí dojnice a jalovice staré 13 až 15 měsíců. Díky monitoringu žvýkání mají pracovníci farmy dokonalý přehled o pohybové aktivitě a frekvenci žvýkání. „U krav je přežvykování nesmírně důležité, díky senzorům dokážeme vyhodnotit spoustu informací – pokud se u krávy vyskytne problém se žvýkáním, má problém i samo zvíře. Díky monitoringu žvýkání tak můžeme mít až dvoudenní náskok před zánětem mléčné žlázy. Můžeme ho tedy dopředu řešit a samotný průběh případného onemocnění je pak mírnější,“ vysvětluje přínos jednoho z moderních zařízení ředitel největší mléčné biofarmy v Česku Richard Tintěra.

Další technologickou vychytávkou, kterou na farmě používají a jež jim usnadňuje zejména průběh porodu, jsou ocasní senzory. „Jalovici se nasadí týden před otelením a má za úlohu monitorovat, zda už začal porod, případně zda probíhá, jak má. Dobytek by měl mít v období před porodem maximální klid, pracovník tak za nimi nemusí neustále chodit, zvířata kontrolovat a rušit. Namísto toho vše probíhá na dálku, k osobní přítomnosti člověka tak dochází jen v nejnutnějších případech,“ uvádí Tintěra s tím, že vyskytne-li se problém a porod do dvou hodin neproběhne, pošle senzor SMS upozornění.

 

Krmení dospělých krav hlídají roboti, telata jsou kojena matkami

Jedním z kritérií ministerstva pro bio zemědělství je i krmení. To musí být přizpůsobeno fyziologickým potřebám zvířat v jejich aktuálním vývojovém a produkčním stadiu. I s tím na největší mléčné biofarmě pomáhají moderní technologie. Ve stájích jezdí tři roboti, kteří krávám pravidelně přihrnují krmivo do jejich dosahu. Aby bylo zajištěno vhodné krmení pro telata, používají se krmicí automaty. Telata mají čip, jenž eviduje jejich krmné plány. Automat jim podle toho dávkuje krmení a v případě, že již dostali celou denní dávku, jim automat další krmivo už nedodá. „Dle pokynů Ministerstva zemědělství se ve výživě zvířat v ekologickém chovu nesmí používat antibiotika a jiná léčiva ani látky pro podporu růstu a látky k zvyšování užitkovosti. Základem výživy mláďat savců je zejména mléko jejich matek,“ zdůrazňuje Škoda.

 

Krávy v na biofarmě mají dostatečný klid, od jara se pasou na pastvách

Podmínky pro chov krav daná ministerstvem zahrnují i pravidla pro konstrukci stáje a dostatečný klid pro zvířata. Dle doporučení musejí mít dostatek místa, napajedel a krmných automatů. Měla by mít i klid, proto by stáje měly vždy stát stranou od případného zdroje hluku. Všechna zvířata musejí mít umožněn přístup na pastvu či výběh – vždy za příznivého fyziologického stavu zvířat, počasí a stavu půdy. „Krávám dostýláme pravidelně dvakrát týdně, abychom zajistili nejlepší možnou hygienu v boxech. V období od jara do podzimu jsou na pastvinách, kde mají dostatek potravy,“ dodává Tintěra.

 

Jak často probíhají kontroly?

Kontrolní orgány ministerstva mají povinnost zkontrolovat podmínky v registrovaných ekologických podnicích minimálně jednou ročně. U alespoň deseti procent podniků musejí provést namátkovou kontrolu, přičemž platí, že deset procent všech kontrol nesmí být předem ohlášeno. Kontroloři odebírají vzorky půdy, rostlin, surovin a produktů – v těch se následně zjišťuje přítomnost nepovolených látek. Pokud neodhalí nedostatky, podnik obdrží na konkrétní produkty osvědčení o původu bioproduktu. Největší kontrolu však může kdykoliv provést kdokoliv z řad široké veřejnosti. „Chceme být co nejvíce otevření, biofarmu jsme proto vybavili čtyřmi webkamerami, které sledují dění na farmě nonstop a živý obraz posílají na náš web. Každý se tak může podívat, jak se o naše kravičky v souladu s podmínkami ekologického zemědělství staráme,“ uzavírá Michal Škoda.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy