Vyzkoušejte netradiční přípravu květáku s rajčaty a cizrnou na kari. Uvidíte, že vás zahřeje v těchto chladných zimních měsících.
- 3 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- 4 cm čerstvého zázvoru
- 1-2 chilli papričky
- 2 lžičky kurkumy
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandru
- 250 ml konzerva loupaných rajčat Podravka
- sůl a pepř
- 1 ks květák
- 3 ks brambory
- 2 ks mrkve
- 1 konzerva cizrny
- šťáva z půlky citronu
- 100 g bílého smetanového jogurtu
- snítka čerstvé máty
- snítka čerstvého koriandru
- K podávání: Dlouhozrnná rýže Lagris
Máslo rozpustíme v kastrolu. Mezitím si pokrájíme česnek na jemné plátky, nastrouháme do misky zázvor a na jemno nasekáme chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek). Česnek, zázvor a chilli poté dáme na rozpuštěné máslo, promícháme a cca 2 minuty opékáme na mírném plameni. Pak přidáme všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékáme, až se koření krásně rozvoní. Pak přidáme konzervovaná rajčata, sůl, pepř a necháme mírným varem probublávat. Květák očistíme a rozebereme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistíme a pokrájíme na silnější šikmé plátky. Takto připravenou zeleninu přidáme do kastrolu, podle potřeby mírně podlijeme vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopíme pokličkou a necháme cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká. Cizrnu slijeme a přidáme do hrnce asi v polovině této doby. Když je karí uvařené, vmícháme do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si necháme na ozdobu). Karí znovu zakryjeme pokličkou a necháme chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží. Zatímco karí odpočívá, v klidu si uvaříme rýži podle návodu na obalu. Před podáváním karí jen přihřejeme, je-li to třeba.
Zdroj: Podravka.cz