REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zimní květákové kari

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte netradiční přípravu květáku s rajčaty a cizrnou na kari. Uvidíte, že vás zahřeje v těchto chladných zimních měsících.


  • 3 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 1-2 chilli papričky
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • 250 ml konzerva loupaných rajčat Podravka
  • sůl a pepř
  • 1 ks květák
  • 3 ks brambory
  • 2 ks mrkve
  • 1 konzerva cizrny
  • šťáva z půlky citronu
  • 100 g bílého smetanového jogurtu
  • snítka čerstvé máty
  • snítka čerstvého koriandru
  • K podávání: Dlouhozrnná rýže Lagris

Máslo rozpustíme v kastrolu. Mezitím si pokrájíme česnek na jemné plátky, nastrouháme do misky zázvor a na jemno nasekáme chilli papričky (pokud to nemáte rádi moc pálivé, zbavte je raději semínek). Česnek, zázvor a chilli poté dáme na rozpuštěné máslo, promícháme a cca 2 minuty opékáme na mírném plameni. Pak přidáme všechno koření a za stálého míchání opět asi minutu opékáme, až se koření krásně rozvoní. Pak přidáme konzervovaná rajčata, sůl, pepř a necháme mírným varem probublávat. Květák očistíme a rozebereme na růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně cca 3 cm, mrkve očistíme a pokrájíme na silnější šikmé plátky. Takto připravenou zeleninu přidáme do kastrolu, podle potřeby mírně podlijeme vodou (jen aby se směs dusila a nepřipalovala), přiklopíme pokličkou a necháme cca 30 minut probublávat, zelenina by měla být skutečně měkká. Cizrnu slijeme a přidáme do hrnce asi v polovině této doby. Když je karí uvařené, vmícháme do něj citronovou šťávu, bílý jogurt a nasekané čerstvé bylinky (trochu si necháme na ozdobu). Karí znovu zakryjeme pokličkou a necháme chvíli odpočívat. Nejlepší totiž je, když se alespoň trochu rozleží. Zatímco karí odpočívá, v klidu si uvaříme rýži podle návodu na obalu. Před podáváním karí jen přihřejeme, je-li to třeba.

 

Zdroj: Podravka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy