REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.


Topinambur je nenáročná plodina, daří se jí i v místech, kde nelze pěstovat klasické brambory. Nesnáší jen silně zamokřené půdy. Topinambur je značně odolný proti mrazu i suchu. Botanický název je slunečnice hlíznatá – Helianthus tuberosus, lidově se jim pak říká židovské brambory, také jeruzalémské artyčoky.

Nadzemní část tvoří až 3 metry vysoký stonek s velkými listy a bočními výhony, který lze využít jako krmivo pro dobytek. Konzumují se hlízy, které brambory moc nepřipomínají, jde o vřetenovité, hrbolaté hlízy s očky, podobné spíše kořenu zázvoru.

 

Fialové topinambury v přepravce (autorova úroda)…

 

Pěstují se odrůdy s bílou slupkou (Scarlet, Zlata, Karin) a červenou (Rút). Červená odrůda bývá méně hrbolatá.

Hlízy se dají konzumovat syrové, jsou uvnitř bílé, křupavé, mají nasládlou chuť, chutnají jako mladý kedluben. Ve světě gurmáni přirovnávají jejich chuť k vodním kaštanům.

 

Odrůda s bílou slupkou…

 

V kuchyni je využití topinambur pestré, mohou se vařit buď oloupané, nebo se slupkou. Oloupané topinambury se musí vložit ihned do vody s přídavkem lžíce octa nebo citronové šťávy, aby nezhnědnuly.

Můžeme je použít na přípravu kaše, nebo podávat jako přílohu místo brambor. Výhodou je i jejich krátká tepelná příprava. Dají se rovněž dusit, smažit a kombinovat s jinými druhy zeleniny.

Ještě za první republiky se topinambury celkem hojně pěstovaly a daly koupit v každém zelinářství. Později prvenství získaly brambory a topinambury se pěstovaly jen málo, většinou na zahrádkách pro domácí zvířectvo nebo pro svůj mohutný vzrůst jako kulisa na zakrytí nevzhledných míst. Dokonce se využívaly jako živý plot. Myslivci měli své pozemky, kde je pěstovaly pro lovnou zvěř. Mnoho mysliveckých sdružení je pěstuje dodnes.

Výzkumy v posledních letech prokázaly jejich nadprůměrnou léčebnou hodnotu, jsou nízkokalorické a obsahují 16 % inulinu (nahrazuje škrob), což je vhodný cukr pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru.

 

Topinambury mají 2x větší výnos než brambory…

 

Topinambury jsou tedy vhodná potravina pro diabetiky, také pro pacienty s onemocněním slinivky břišní. Jejich pravidelná konzumace působí jako prevence proti cukrovce. Nevstřebaný inulin ve střevech se chová jako vláknina a působí jako probiotikum. Snižují rovněž hladinu cholesterolu v krvi, svědčí kardiovaskulárnímu systému, pomáhají rozpouštět žlučové kameny. Dále se doporučují konzumovat při astma a revmatismu. Obsahují vápník, fosfor takže prospívají i kostem.

Topinambur je vhodná potravina i při hubnutí, neobsahuje škrob a obsah cukru má minimální kalorickou hodnotu. Jediné co se dá topinamburu vytknout, u některých citlivých osob způsobuje nadýmání.

Řadu let už topinambury mají opět zelenou, pěstují je ve velkém někteří farmáři, začínají se objevovat v zahradách a v zahrádkářských koloniích. Proti bramborům mají 2x větší výnos, netrpí žádnými chorobami ani je nenapadají škůdci.

Poptávka po topinamburech stoupá a pružně zareagovali i některé řetězce, které je mají v zimě a v předjaří v nabídce. Rozhodně stojí za vyzkoušení i jejich pěstování, doma na zahradě. Na pěstování jsou opravdu nenáročné, sadba se dá dobře sehnat ve specializovaných zahradnictvích, ale i třeba od myslivců. Doba jejich výsadby se blíží – vysazují se v dubnu.

 

V troubě upečené topinambury…

 

Text i foto: D. M.

Zdroje: Ovoce zelenina jako lék (2003 A.D. Praha), 1000 dobrých rad zahrádkářům (SZN 1972), Radíme zahrádkářům (Příroda 1985), internet.

 

Více viz naše Encyklopedie zeleniny zde: Topinambur

 

Recepty k článku:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.