REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajímavosti z domova i ze světa gastronomie

Pořád se něco děje! Jak v Česku, tak ve světě. A to platí i pro svět gastronomie. Zajímavém postřehy máme v této kategorii článků rozdělené do dvou rubrik. Jedna obsahuje články o nepřéhlednutelných zajímavostech z domova, v druhé se dočtete o tom, co jsme pro vás našli za novinky ve světě gurmánů.


10 zajímavostí o čokoládě

Svou oblíbenost si získala především tím, v kolika podobách se vyrábí. Čokoládu můžete koupit nejenom jako tabulku, ale také jako instantní prášek, dále v podobě pralinek nebo pomazánek … A odkud se vlastně vzal název kakao nebo čokoláda? Označení kakao pochází ze slova kakawa z řeči mexického národa Olmeků, kteří jím označovali kakaovník a jeho plody. Naproti tomu čokoláda pochází z aztécké kultury, a vznikla ze slova xocoatl (xococ = kyselý, atl = voda). A jelikož byl pro Evropany tento výraz těžko vyslovitelný, přizpůsobili si jej na čokoláda.

30miliontý kus hroznového cukru Intact má čokoládovou příchuť

Havířov 17. prosince 2012 – V roce 1992 začala společnost Naturprodukt s distribucí hroznového cukru Intact na českém trhu. Po 20 letech se dostal k zákazníkům 30miliontý kus tohoto rychlého dodavatele energie. Jubilejním kusem byla rolička hroznového cukru s čokoládovou příchutí. Hroznový cukr se postará o okamžitý přísun energie při únavě nebo vyčerpání.

5 zajímavostí o španělském olivovém oleji

Španělská kuchyně by nebyla kompletní bez vysoké láhve olivového oleje, ať už chcete přidat chuť do tostady při snídani, zakápnout salát k obědu nebo jej zařadit do tradičních receptů na večeři. Milovaný „aceite de oliva“ je součástí španělské stravy po tisíce let a Španělsko je domovem některých z nejstarších olivovníků na světě. Připravili jsme si pro vás proto pět faktů, které vás možná překvapí.

7 podzimních výletů na nejkrásnější vinice Evropy

Podzim je dobou sklizně a oslav vína. Milovníci tohoto nápoje z hroznů na tento čas nedočkavě čekají a vyrážejí za poznáním. Právě na podzim mohou spojit potěšení z pití dobrého vína s vychutnáváním jedinečných cestovatelských zážitků. Proto jsme pro vás připravili seznam sedmi nejzajímavějších vinařských oblastí, které stojí za návštěvu.

8 nových receptů na grilování se speciální edicí grilovacích omáček a marinád Hellmann’s

Hellmann’s přináší speciální edici grilovacích omáček ze čtyř koutů světa. Na žebírka, kuřecí stehýnka nebo křídla je ideální klasická American Smokey BBQ s jemně uzenou příchutí. K rozpálení červeného masa se bude hodit Brazilian Spicy Churrasco – pálivá grilovací omáčka s chilli. Sladká medová Australian Sweet Roast BBQ omáčka s worcestrovou omáčkou je ideálním doprovodem k pořádnému steaku. K jemnému masu a zelenině zase oceníte Japanese Sticky Grill – sweet & spicy omáčku s nádechem zázvoru. Všechny omáčky lze použít buď jako marinádu nebo jako přílohovou omáčku.

A co teda jíš? Nepřehlédněte vydání nové kuchařky!

Zapomeňte na to, že hrát si s jídlem se nemá. Ať už jste vegan nebo ne, tahle kuchařka vás bude bavit a inspirovat. Její minimalistický design totiž zapne váš kreativní gen. A co teda jíš? Autor: Linda Müllerová. Kniha vychází 5. října. Vydává Došel karamel s.r.o. Cena 399 Kč ….

Afrika

… Hlínu jedí právě tak v rovníkové Africe jako třeba za polárním kruhem. Tak třeba v Ghaně, nedaleko Akkry, těží dva tisíce dělníků tvrdou hlínu, kterou melou, prosívají a mísí s vodou a moukou a pečou z ní malé placky …

Anglie – jaká je anglická kuchyně?

Anglická, skotská a waleská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem vynikající.

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

Arachnoidea

Je v klasifikaci a systematizaci živočišstva název pro pavouky. Za povšimnutí stojí jedno uplatnění pavouků – lze je dokonce jíst.

Austrálie

Opravdu nezvyklé chutě projevují Australané. Za jednu z největších specialit tamější kuchyně jsou považována varlata grilovaných klokanů.

Bára Štěpánová, Fagor a „3 v 1“

Tisková informace: Praha, 18. června 2013 – Firma Fagor Elektro, výhradní dovozce bíle techniky značky Fagor na český trh, zorganizovala akci pod názvem „3 v 1“, která byla určena pro obchodní partnery a servisní techniky z České republiky. V rámci tohoto setkání, společnost odprezentovala více jak 30 novinek pro rok 2013 a výrobky, které se pyšní moderní technologií a designem (trouby, varné desky, myčky nádobí, chladničky, pračky, malé elektro a nádobí) a také umožnila hostům prozkoumat spotřebiče Fagor „pod lupou“ …

Bašta ze syrovinek

Krásný článek od pana Dalibora Marounka, kromě jiného, skvělého mykologa, kuchaře a také rybáře. Zde najdete i jeho osvědčený recept na ryzce syrovinku.

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

Becherovka Lemond má novou Art.edici lahví od mladých designérů

Tisková zpráva – Praha, 16. 11. 2012 – Becherovka Lemond představila novou Art.edici. Originální design dvou půllitrových lahví uvede na trh v limitované edici v průběhu listopadu. Autorkou lahve pro holky je studentka 3D designu a vizuální tvorby Barbora Balgová. Lahev pro kluky navrhl grafický designér Eugen Finkei. Lemond tak pokračuje ve spolupráci s mladými a talentovanými lidmi. Art.edici si lidé poprvé prohlédli na párty v Belushi’s baru.

Belgická kuchyně

Belgie je hustě osídlený přímořský stát. Obyvatelstvo se skládá z 58 % Vlámů, 32 % Valonů, zbytek tvoří ostatní Evropané a přistěhovalci z různých koutů světa. Úřední jazyk je vlámština a francouzština. V kuchyni je patrný francouzský vliv ale Belgičané mají i svá specifická jídla …

Belgie a chmel

I Belgičani mají své zajímavé gurmánské pochutiny. Samozřejmě kromě jiného jedí chmel. Ne, že by ho pili v podobě piva, jako češi, výhonky chmele si vaří a opravdu jedí. Díky ceně se tento pokrm dostal dokonce mezi delikatesy.

Benzin jako pochoutku

Proti gustu … benzín jako chutný mok?

BILLA představuje exkluzivní privátní značku BILLA Premium

T.Z. Modletice 18. listopadu 2015 – Společnost BILLA Česká republika dlouhodobě staví svou filozofii na bohaté nabídce kvalitních a čerstvých potravin. Stále více zákazníků navíc vyhledává opravdu špičkovou kvalitu. Společnost BILLA se proto rozhodla připravit zcela novou řadu vysoce kvalitních potravin za příznivé ceny. Již nyní naleznou zákazníci v BILLE kromě stávajícího portfolia privátních značek také exkluzivní novinku – produkty BILLA Premium.

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy