REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínky na Velikonoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… v dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu …


Protože jsem vyrůstala na vesnici, měli jsme doma všechna možná zvířata a mimo jiné taky kozu. Ta byla aby bylo mléko pro prase. Ale já si pamatuji, že když babička kozu dojila, tak jsme se sestrou stály venku před chlívkem a jakmile babička vyšla ven tak nalila napřed kočce (to aby slila pěnu s chlupy, které při dojení mohly napadat do mléka) a pak jsme se napily my dvě. Až pak co zbylo dostalo prase.

Samozřejmě, že koza měla každým rokem kůzlata. Vždycky na velikonoce jsme měli jako slavnostní jídlo kůzlečí řízky a bramborový salát. Druhý den jsme měli nadívané hrudí vylepšenou obyčejnou nádivkou. Do obyčejné nádivky babička nakrájela kousek uzeného masa a nasekala hrst kopřiv. Ovšem nádivky musela udělat hodně aby se mohla jíst i jen tak, třeba na svačinu. To se všechno upeklo a k tomu bylo moravské zelí a knedlík. Na snídani jsme měli mazanec namazaný domácí marmeládou buď hruškovou nebo rynglovou.

Na velikonoce se mimo mazanců smažilo i cukroví – KŘEHOTINY.

V dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu. Jenže když jsem byla malá, tak jsme byly jen dvě holky tak si ani nepamatuji že by se nám vajíčka vařená na tvrdo přejedla. Babička věděla kolik kluků ve vsi asi tak je a podle toho se nabarvilo vajec a snědlo se jen to, co prasklo při vaření.

Na velikonoční pondělí nás děda budil pomlázkou, pak jsme se nasnídali a šlo se do kostela na mši. Z kostela rychle domů a pak už chodili koledníci. Tenkrát každý za koledu dostal malované vajíčko a babička měla pro každého školáka nachystanou korunu, pro předškoláky balený bonbon a pro ty starší stopečku slivovice, nebo skleničku vína, to podle chuti.

Vždy když se blíží velikonoce tak vzpomínám jaké to bývalo krásné, ale je možné, že čím jsem starší, tak tím víc si to idealizuji. Ale stejně to byla krása,

Tak vás zdravím dobrý den a zase někdy napíši.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy