REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínky na Velikonoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… v dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu …


Protože jsem vyrůstala na vesnici, měli jsme doma všechna možná zvířata a mimo jiné taky kozu. Ta byla aby bylo mléko pro prase. Ale já si pamatuji, že když babička kozu dojila, tak jsme se sestrou stály venku před chlívkem a jakmile babička vyšla ven tak nalila napřed kočce (to aby slila pěnu s chlupy, které při dojení mohly napadat do mléka) a pak jsme se napily my dvě. Až pak co zbylo dostalo prase.

Samozřejmě, že koza měla každým rokem kůzlata. Vždycky na velikonoce jsme měli jako slavnostní jídlo kůzlečí řízky a bramborový salát. Druhý den jsme měli nadívané hrudí vylepšenou obyčejnou nádivkou. Do obyčejné nádivky babička nakrájela kousek uzeného masa a nasekala hrst kopřiv. Ovšem nádivky musela udělat hodně aby se mohla jíst i jen tak, třeba na svačinu. To se všechno upeklo a k tomu bylo moravské zelí a knedlík. Na snídani jsme měli mazanec namazaný domácí marmeládou buď hruškovou nebo rynglovou.

Na velikonoce se mimo mazanců smažilo i cukroví – KŘEHOTINY.

V dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu. Jenže když jsem byla malá, tak jsme byly jen dvě holky tak si ani nepamatuji že by se nám vajíčka vařená na tvrdo přejedla. Babička věděla kolik kluků ve vsi asi tak je a podle toho se nabarvilo vajec a snědlo se jen to, co prasklo při vaření.

Na velikonoční pondělí nás děda budil pomlázkou, pak jsme se nasnídali a šlo se do kostela na mši. Z kostela rychle domů a pak už chodili koledníci. Tenkrát každý za koledu dostal malované vajíčko a babička měla pro každého školáka nachystanou korunu, pro předškoláky balený bonbon a pro ty starší stopečku slivovice, nebo skleničku vína, to podle chuti.

Vždy když se blíží velikonoce tak vzpomínám jaké to bývalo krásné, ale je možné, že čím jsem starší, tak tím víc si to idealizuji. Ale stejně to byla krása,

Tak vás zdravím dobrý den a zase někdy napíši.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy