REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínky na Velikonoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… v dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu …


Protože jsem vyrůstala na vesnici, měli jsme doma všechna možná zvířata a mimo jiné taky kozu. Ta byla aby bylo mléko pro prase. Ale já si pamatuji, že když babička kozu dojila, tak jsme se sestrou stály venku před chlívkem a jakmile babička vyšla ven tak nalila napřed kočce (to aby slila pěnu s chlupy, které při dojení mohly napadat do mléka) a pak jsme se napily my dvě. Až pak co zbylo dostalo prase.

Samozřejmě, že koza měla každým rokem kůzlata. Vždycky na velikonoce jsme měli jako slavnostní jídlo kůzlečí řízky a bramborový salát. Druhý den jsme měli nadívané hrudí vylepšenou obyčejnou nádivkou. Do obyčejné nádivky babička nakrájela kousek uzeného masa a nasekala hrst kopřiv. Ovšem nádivky musela udělat hodně aby se mohla jíst i jen tak, třeba na svačinu. To se všechno upeklo a k tomu bylo moravské zelí a knedlík. Na snídani jsme měli mazanec namazaný domácí marmeládou buď hruškovou nebo rynglovou.

Na velikonoce se mimo mazanců smažilo i cukroví – KŘEHOTINY.

V dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu. Jenže když jsem byla malá, tak jsme byly jen dvě holky tak si ani nepamatuji že by se nám vajíčka vařená na tvrdo přejedla. Babička věděla kolik kluků ve vsi asi tak je a podle toho se nabarvilo vajec a snědlo se jen to, co prasklo při vaření.

Na velikonoční pondělí nás děda budil pomlázkou, pak jsme se nasnídali a šlo se do kostela na mši. Z kostela rychle domů a pak už chodili koledníci. Tenkrát každý za koledu dostal malované vajíčko a babička měla pro každého školáka nachystanou korunu, pro předškoláky balený bonbon a pro ty starší stopečku slivovice, nebo skleničku vína, to podle chuti.

Vždy když se blíží velikonoce tak vzpomínám jaké to bývalo krásné, ale je možné, že čím jsem starší, tak tím víc si to idealizuji. Ale stejně to byla krása,

Tak vás zdravím dobrý den a zase někdy napíši.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy