REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínky na Velikonoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… v dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu …


Protože jsem vyrůstala na vesnici, měli jsme doma všechna možná zvířata a mimo jiné taky kozu. Ta byla aby bylo mléko pro prase. Ale já si pamatuji, že když babička kozu dojila, tak jsme se sestrou stály venku před chlívkem a jakmile babička vyšla ven tak nalila napřed kočce (to aby slila pěnu s chlupy, které při dojení mohly napadat do mléka) a pak jsme se napily my dvě. Až pak co zbylo dostalo prase.

Samozřejmě, že koza měla každým rokem kůzlata. Vždycky na velikonoce jsme měli jako slavnostní jídlo kůzlečí řízky a bramborový salát. Druhý den jsme měli nadívané hrudí vylepšenou obyčejnou nádivkou. Do obyčejné nádivky babička nakrájela kousek uzeného masa a nasekala hrst kopřiv. Ovšem nádivky musela udělat hodně aby se mohla jíst i jen tak, třeba na svačinu. To se všechno upeklo a k tomu bylo moravské zelí a knedlík. Na snídani jsme měli mazanec namazaný domácí marmeládou buď hruškovou nebo rynglovou.

Na velikonoce se mimo mazanců smažilo i cukroví – KŘEHOTINY.

V dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu. Jenže když jsem byla malá, tak jsme byly jen dvě holky tak si ani nepamatuji že by se nám vajíčka vařená na tvrdo přejedla. Babička věděla kolik kluků ve vsi asi tak je a podle toho se nabarvilo vajec a snědlo se jen to, co prasklo při vaření.

Na velikonoční pondělí nás děda budil pomlázkou, pak jsme se nasnídali a šlo se do kostela na mši. Z kostela rychle domů a pak už chodili koledníci. Tenkrát každý za koledu dostal malované vajíčko a babička měla pro každého školáka nachystanou korunu, pro předškoláky balený bonbon a pro ty starší stopečku slivovice, nebo skleničku vína, to podle chuti.

Vždy když se blíží velikonoce tak vzpomínám jaké to bývalo krásné, ale je možné, že čím jsem starší, tak tím víc si to idealizuji. Ale stejně to byla krása,

Tak vás zdravím dobrý den a zase někdy napíši.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy