REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vzpomínky na Velikonoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… v dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu …


Protože jsem vyrůstala na vesnici, měli jsme doma všechna možná zvířata a mimo jiné taky kozu. Ta byla aby bylo mléko pro prase. Ale já si pamatuji, že když babička kozu dojila, tak jsme se sestrou stály venku před chlívkem a jakmile babička vyšla ven tak nalila napřed kočce (to aby slila pěnu s chlupy, které při dojení mohly napadat do mléka) a pak jsme se napily my dvě. Až pak co zbylo dostalo prase.

Samozřejmě, že koza měla každým rokem kůzlata. Vždycky na velikonoce jsme měli jako slavnostní jídlo kůzlečí řízky a bramborový salát. Druhý den jsme měli nadívané hrudí vylepšenou obyčejnou nádivkou. Do obyčejné nádivky babička nakrájela kousek uzeného masa a nasekala hrst kopřiv. Ovšem nádivky musela udělat hodně aby se mohla jíst i jen tak, třeba na svačinu. To se všechno upeklo a k tomu bylo moravské zelí a knedlík. Na snídani jsme měli mazanec namazaný domácí marmeládou buď hruškovou nebo rynglovou.

Na velikonoce se mimo mazanců smažilo i cukroví – KŘEHOTINY.

V dnešní době po velikonocích míváme vajíčka na růrné způsoby (třeba salát, nebo jen tak ke chlebu s máslem), protože mám syna a ten chodí na koledu. Jenže když jsem byla malá, tak jsme byly jen dvě holky tak si ani nepamatuji že by se nám vajíčka vařená na tvrdo přejedla. Babička věděla kolik kluků ve vsi asi tak je a podle toho se nabarvilo vajec a snědlo se jen to, co prasklo při vaření.

Na velikonoční pondělí nás děda budil pomlázkou, pak jsme se nasnídali a šlo se do kostela na mši. Z kostela rychle domů a pak už chodili koledníci. Tenkrát každý za koledu dostal malované vajíčko a babička měla pro každého školáka nachystanou korunu, pro předškoláky balený bonbon a pro ty starší stopečku slivovice, nebo skleničku vína, to podle chuti.

Vždy když se blíží velikonoce tak vzpomínám jaké to bývalo krásné, ale je možné, že čím jsem starší, tak tím víc si to idealizuji. Ale stejně to byla krása,

Tak vás zdravím dobrý den a zase někdy napíši.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy