REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyšperkujte svou silvestrovskou tabuli a vyzkoušejte obávaný, ale lahodný roastbeef

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vánoce a silvestrovské oslavy patří k vůbec největším v roce, a proto i přípravy jídelního menu nemohou zůstat stranou. Přestože si rádi pochutnáte na chlebíčku s pařížským salátem i jednohubkách s česnekovou pomazánkou, zkuste pro letošek silvestrovské menu ozvláštnit a vsaďte na roastbeef!


Anglická pečínka patří často k velkým výzvám i pro zkušené kuchaře, ale není se čeho obávat. Zvlášť když ji připravujete z kvalitního kusu masa. Ten najdete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. V obchodech je poznáte podle certifikovaných log biolistu nebo biozebry.

 

 

Pro hodnotný kus hovězího se můžete vypravit přímo na biofarmu. V každém regionu ČR najdete takovou, která se chovem masných plemen skotu, tedy na maso, zabývá. Zde jsou zvířata chována převážně pastevním způsobem a celý život ve stádech a v přirozených podmínkách. Rostou tak sice déle, ale právě pohyb na pastvě se projevuje na struktuře masa, která je mimo jiné ovlivněna i šetrným způsobem porážky a způsobem zrání. „Pokud si chci připravit opravdu slušné jídlo, objednávám si maso s dostatečným předstihem u ekologických zemědělců. Získám tak jistotu, že dostanu přesně tu partii nebo řez, který potřebuji, dostatečně vyzrálý a ve velmi slušné kvalitě,“ vyzdvihl přednosti bio masa kuchař Hugo Hromas. Pokud tedy toužíte po jedinečném gastronomickém zážitku, bez kvalitního kusu se neobejdete.

 

Pravidla dokonalého roastbeefu

Při výběru masa sáhněte vždy po nízkém hovězím roštěnci, který je méně prorostlý, než ten horní a tím pádem se na roastbeef skvěle hodí. Také platí pravidlo, že čím větší kus pečete, tím lépe. Malé kousky se pečou špatně.

 

Maso svažte do válečku

Než začnete s pečením, maso svažte provázkem do válcového tvaru. Tím bude zajištěno, že se roštěnec teplem nerozpadne. Roastbeef pečte při maximální teplotě 120 stupňů. Maso se tak bude péct pozvolna a nevysuší se.

V upečeném roastbeefu by měla jednoznačně převládat růžová barva, táhnoucí se od středu až ke kraji. Čím tenčí bude opečený okraj, tím líp. Růžová barva by také správně propečené pečínce měla vydržet i do následujícího dne. Pokud zšedne, je to špatně. Maso podávejte nakrájené na tenké plátky. Platí, že čím tenčí, tím chutnější.

Recept k článku najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Krok za krokem k libovému roastbeefu

 

Poznámka redakce:

Co je BIO? BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace. Více zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy