REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyrobte si jedlé dárky z vlašských ořechů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vlašské ořechy jsou oblíbenou podzimní pochoutkou a poslouží i jako jedlé 🎁 dárky. Vyzkoušejte si například připravit domácí ořechovku nebo ořechy v medu, kterými pak podarujete na Vánoce někoho z rodiny, své přátele, či kamarády 🍶☝. V tomto článku najdete 4 osvědčené recepty. A jaké? Recept na ořechy v medu, karamelizované vlašské ořechy, domácí granolu a také na ořechový likér.


Vlašské ořechy schované do sklenic

„Vlašáky“ patří v České republice mezi nejznámější a nejoblíbenější ořechy. Tradičně se navíc jejich konzumaci připisuje i pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, soustředění a paměť. Dozrávají v průběhu září a října, ale jejich spotřeba roste zejména o Vánocích, kdy se přidávají do těst na cukroví, krémů a používají se i na zdobení. Kromě toho najdou ale uplatnění i pod stromečkem, jako jedlé dárky. Máme pro vás několik tipů, jak s nimi naložit.

 

 

Ořechy v medu

Krásně vypadají, výborně chutnají a jsou rychle hotové. Pak už stačí jen na sklenici přivázat mašlí cedulku s přáním a dárek je na světě.

Libovolné množství „vlašáků“ (můžete k nim přidat i další ořechy, semínka a rozinky) nasypte do sklenic a zalijte medem nad úroveň oříšků. Pokud je med příliš tuhý, rozehřejte ho ve vodní lázni. Sklenice uzavřete a dobrotu nechte „zrát“ aspoň jeden den. Hotovo.

 

Karamelizované vlašské ořechy

Křupavá pochoutka, která vám provoní kuchyň. Budete potřebovat:

  • 2 hrsti jader vlašských ořechů
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci zlatého sirupu nebo medu (můžete nahradit agávovým nebo rýžovým sirupem)
  • špetku soli a koření na ovonění (mletou skořici, perníkové koření apod.)

V pánvi rozehřejte cukr a přidejte sirup (karamel pak tolik neztvrdne), sůl a koření. Jakmile cukr zkaramelizuje, nasypte do pánve i ořechy a pořádně promíchejte. Až budou karamelem obalené, přesypte je na plech a nechte vychladnout. Pokud je chcete někomu darovat, rozdělte je do skleniček nebo papírových kornoutků.

 

Domácí granola

Granola neboli müsli patří mezi oblíbené snídaně, ať už s mlékem nebo jogurtem. Její příprava není vůbec složitá. Připravte si:

  • 4 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • ½ hrnku nasekaných sušených fíků
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku skořice
  • ½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • ½ hrnku rozpuštěného medu

Předehřejte si troubu na 180 °C. V míse smíchejte všechny suché ingredience. Pak přidejte i rozpuštěný kokosový olej a med. Granolu rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte 20-25 minut. V průběhu pečení občas promíchejte. Po upečení nechte granolu úplně vychladnout a plňte do sklenic.

 

Ořechovka

Už naše prababičky považovaly ořechovku (aneb ořechový likér) za výborný digestiv. K chuti ale přijde i jen tak na zahřátí nebo v koktejlu. Rozumí si třeba s tonicem nebo horkým džusem. Vyrábí se macerací mladých ořechů v lihu, někdy s přidáním bylinek. Příprava není nijak náročná a zvládnete ji i doma.

 

 

Tip: Pokud na výrobu vlastní dobroty už nezbývá čas​​, sáhněte po ořechovce některé z českých palíren. Nebo na tekutý dárek přidejte osobní věnování a vyrobte si originální gravírovanou láhev na míru. Druhou takovou totiž obdarovaný na světě nenajde.

Přejeme, ať jsou vaše vánoční dárky to pravé ořechové.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy