REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vše, co potřebujete vědět o výběru chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není chléb jako chléb. Vyberte si ten nejlepší! Chléb patří od pradávna k základním potravinám a dnes již na trhu objevíme tolik druhů, že bychom je jen těžko spočítali. Jak si tedy mezi nimi vybrat chléb opravdu kvalitní a chutný? Jde to, stačí se zaměřit na několik ukazatelů.


Dříve bylo běžné péct chléb doma, což zároveň zaručovalo jeho kvalitu a čerstvost. V dnešní uspěchané době již většina lidí raději zaběhne do obchodu či pekárny. I když existují domácnosti, v nichž se k pečení chleba vracejí, masová produkce asi jen tak nevymizí. Ačkoliv každý klade na chléb jiné nároky a má své priority, základním kritériem výběru bývá kvalita upečení. Sledujeme tedy tvar, kůrku a barvu. Výsledný produkt by měl být pravidelný, dobře klenutý, zlatohnědého až kaštanově hnědého zbarvení s tak akorát silnou a pružnou kůrkou. V momentě, kdy tradiční chléb rozkrojíte, střídka by se neměla mazat, naopak ta správná je pružná, vláčná a dobře propečená. „Mnoho zákazníků začíná sledovat také složení a nutriční hodnoty, podle kterých se dále rozhodují. Někteří se zajímají i o technologii výroby, především o kvasy a výrobu fermentace,“ prozrazuje Pavel Mikula, pekař rodinné pekárny Náš Chléb.  

 

Právě fermentace neboli ušlechtilé kvašení, kdy se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů (fermentů) má jednodušší, lépe stravitelné látky, se pro výrobu poctivého chleba používají nejčastěji. Tento proces je znám již tisíce let a dává chlebům nejen lepší chuť, ale také zlepšuje jeho nutriční hodnoty i stravitelnost.

 

Ruční práci a tradičním recepturám se nic nevyrovná

Při koupi pečiva v pekárně máte zajištěnou vysokou úroveň kvality, neboť tito výrobci nehrají na kvantitu. Chléb, který naleznete v supermarketu, je povětšinou vyráběný na linkách s maximálním výkonem a minimální účastí člověka. Z tohoto důvodů dokážou řetězce stlačit cenu na minimum. „Pekárna nikdy nemůže konkurovat supermarketům v cenách, ale v kvalitě produktů rozhodně ano. Hodně zákazníků si to uvědomuje a jsme rádi, že je neodradilo ani zdražování, k němuž jsme museli přistoupit. Bohužel, současnou inflaci a tlak s ní spojený mnoho malých a středních pekáren neustálo,“ dodává Mikula.

Pavel Mikula, pekař rodinné pekárny Náš Chléb…

Asi nejpodstatnější rozdíl mezi chlebem ze supermarketu a z pekárny spočívá v technologii výroby. V obchodech často naleznete pečivo z polotovarů, u nichž se při výrobě používají speciální přípravky zajišťující stálý standard při pečení, tzv. éčka. U čerstvého pečiva jich není tolik zapotřebí. „V pekárně vyrábíme chléb řemeslným způsobem z u nás 5 hodin fermentované žitné mouky. Používáme především technologii dlouhého zrání těst, která kvalitu značně zlepšuje. Myslím, že každý zákazník hned pozná, zda je chléb vyrobený ze zmrazeného polotovaru nebo upečený čerstvě. Nutno dodat, že kvalitu a chuť chleba určuje celá technologie, od surovin až po zpracování. Rozhodně to není jen v kvásku či v droždí,“ upřesňuje Pavel Mikula s tím, že z obojího se dá udělat chléb dobrý i špatný.

 

Chléb mám, ale co teď s ním?

V momentě, kdy si přinesete chléb domů, máte dvě možnosti. Hned jej zkonzumovat, což se ve většině případů asi nepodaří, nebo ho uložit tak, aby vydržel. Pro uchování pečiva jsou nejvhodnější plátěné utěrky či voskované sáčky, těm igelitovým je lepší se vyhnout. Rozhodně není dobré dávat chléb a pečivo do lednice, tam se jen urychlí proces stárnutí. Chcete-li si takový chléb uchovat déle, lze ho dát do mrazáku. Jen v tomto případě pozor na chléb obsahující velké množství vody, ten ke zmrazení rozhodně vhodný není.

Závěrem se podělíme o jeden tip na chléb, který rozhodně stojí za ochutnání. Borodinský chléb z pekárny Náš Chléb se vyrábí podle původní receptury a jeho příprava trvá přibližně 20 hodin, během nichž těsto prochází několika stupni zrání. Kromě žitného kvasu a fermentované žitné mouky se v něm dokonale snoubí mletý koriandr a karamelový rozvar. Výsledkem je zcela jedinečná chuť, která se výborně hodí například ke kozím sýrům.

 

Více informací najdete na stránkách www.vasepekarna.cz

 

Poznámka redakce:

Rodinné pekařství, jehož začátky sahají do roku 1998. V té době byla v Jablonci nad Nisou otevřena první pekárna připravující chléb ručně z kvalitních surovin. Firma si zakládá na ruční řemeslné výrobě a velký důraz klade na kvalitu, aby zákazníkům nabídla jen poctivé produkty skvělé chuti. V jednotlivých pobočkách Náš Chléb, kterých je 96 vlastních a 8 franšízingových po celé České republice, nyní naleznete nejen široký sortiment pečiva, ale také domácí polévky, omáčky, marmelády a kvalitní farmářské produkty. Prodejny jsou zaváženy dvakrát denně, přičemž hlavní výroba se nachází stále v Jablonci nad Nisou a na dalších 10 prodejnách funguje vlastní pekařská či cukrářská výroba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Slovenská značka Toison představuje svůj nealko gin

Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé pití. Ať už jsou vaše důvody pro omezení alkoholu jakékoliv, s novým ginem Toison s 0,0 % alkoholu si váš oblíbený G&T můžete vychutnat i v inovativní nealko variantě.

číst dále ...

Zázračná vláknina: Přírodní pomocník v boji proti vysokému cholesterolu

Trápí vás vysoký cholesterol a chcete nejprve zkusit změnu životosprávy, než vám lékař předepíše prášky? Pojďme si říct, jakou roli má na snížení hladiny krevního cholesterolu vláknina. „Jde o skupinu polysacharidů, které mají pozitivní vliv na zdraví, nepodléhají trávení v tenkém střevě, díky čemuž mají nízkou energetickou hodnotu a jsou částečně nebo plně fermentovány bakteriemi tlustého střeva, a tím podporují rozvoj naší střevní mikroflóry,“ říká nutriční specialistka Veronika Pourová.

číst dále ...

Vejce jíst nebo nejíst?

Tuto, skoro hamletovskou, otázku řeší při pohledu na vajíčko mnozí vyznavači zdravé výživy. Hlavní příčinou problému vajec je jejich velký obsah cholesterolu. Před zvýšenou hladinou cholesterolu varují jak lékaři, tak výživový poradci. Pokud máme zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, hrozí nám infarkt. Jestli si ještě pochutnáváte na uzeninách, tučném bůčku, tak vejce jsou jen dalším krokem, vyškrtnout je z jídelníčku. Spíše bychom ale měli jídelníček ozdravit celkově. Pokud nám zdravotní rizika nehrozí, můžeme vejce bez obav konzumovat v přiměřeném množství, na počet kusů denně se názory rozcházejí, musíme totiž započítat i vejce obsažená v těstovinách, moučnících atd.

číst dále ...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařadit také vy: má vysoký obsah vlákniny, a tak na dlouho a kvalitně zasytí. Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.

číst dále ...

Letní hody: Nedělní obědy plné sezónních surovin

Šéfkuchař Tom Kerridge přináší divákům nový pohled na tradiční nedělní oběd se svými osmi vynikajícími obědovými menu, která povyšují tento pojem na zcela novou úroveň. S jeho pečlivě a s láskou připravenými pochoutkami si přijdou na své všichni členové rodiny i přátelé. Je známý svojí vášní pro vaření a detailním přístupem k přípravě jídel. Používá ty nejlepší sezónní suroviny, aby vytvořil jedinečné kulinářské zážitky. Zveme vás ke sledování osmidílného kulinářského seriálu „Tom Kerridge: další nedělní obědy“, který bude mít premiéru 23. července v 19:05 na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.