REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vodka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Písemný doklad o výrobě a konzumaci vodky pochází z Ruska ze 14. století našeho letopočtu. Druhým domovem vodky je Polsko. Poláci mají na vznik vodky svůj vlastní názor – kolébku vodky je prý hledat u nich v nápoji zvaném wódka. Ten je sice ve světě o něco méně známý, kvalitou a tradicí ovšem za ruskou vodkou nijak nezaostává. Kde je pravda, nevíme, určitě ji ale můžeme hledat ve východní Evropě. Bude, te-li věřit historikům, rozšířilo se pálení vodky v době, kdy bylo zavedeno trojpolní hospodaření, které zvýšilo produkci obilí a tím i větší přebytky. Až do poloviny 19, století bylo totiž základní surovinou pro výrobu vodky výhradně obilí, povětšinou žito.


Již v století 15. se v Rusku nevyráběla jedna, ale hned několik druhů vodky – obyčejná, dobrá a nejkvalitnější, tzv. bojarská. Vzhledem k primitivním metodám destilace obsahovala vodka často nečistoty a methanol. K zamaskování takových vad sloužilo dochucování vodky bylinkami či ovocem.

V polovině 15. století se v Rusku objevují první destilační kotle, které umožňují výrobu kvalitnějšího nápoje a zejména zvětšení objemu výroby. K dalšímu zjemnění výsledného produktu bylo používáno želatiny, mléka či vaječného bílku. Ve stejném období začala ruská vodka dobývat svět. Jako první byly zaznamenány vývozy čirého alkoholu do Švédska v roce 1505. O století později začalo svou verzi vodky vyvážet i Polsko, aniž by se domácí trhy museli nějak omezovat.

Vysoké zisky výrobců a kupců vedly brzy k zakládání státních krčem, v jejichž daních našel stát vydatné zdroje příjmů. V roce 1681 vyhlásil panovník dokonce státní monopol na veškerou výrobu vodky. O několik desítek let později nahradil car Petr Veliký myšlenku státního monopolu systému zdaněných licencí. Kateřina Veliká postavila výrobu vodky na dvojí základ. Na jedné straně nechala zřídit nové státní palírny určené především pro obyvatelství měst, na druhé straně udělovala venkovské šlechtě podle polského příkladu privilegium pálit vodku pro vlastní potřebu. Velkostatkáři tak byli přímo zapojeni do starosti o kvalitu a chuť nápoje, který končil i na jejich stolech. To mělo za následek zvýšení úrovně a snahu obohatit trh o nové druhy vodky získané přimícháním plodů ovoce, bobulí či máty během výroby.

Asi nejznámější světová vodka Smirnoff má původ v carském Rusku konce 19. století. Na obchodním veletrhu roku 1886 zaujal Petr Smirnov samotného cara Alexandra III. Natolik, že jej učinil dvorním dodavatelem. Z daní, které stát utržil z roční produkce více než 3 milionů beden vodky, mohl na přelomu století financovat polovinu své armády. Podnik vzkvétal až do nástupu bolševiků a prohibičních zákonů, což znamenalo zastavení výroby a odchod celé Smirnovovy rodiny do zahraničního exilu.

Uvolnění tohoto stavu nastalo až během 30. let. Produkce se postupně zvyšovala a stát byl během tří desetiletí postaven před velký problém šířícího se alkoholismu, s kterým bojuje vlastně dodnes.

Výroba dnes

Kvalita vodky závisí především na dodržení pečlivého výrobního postupu. Použitá surovina se drtí a nechává kvasit. Vzniklá prokvašená kapalina (zápara) se ohřeje a přechází do vállcového analyzátoru. Zespodu se přivádí horká dovní pára, která unáší alkoholové páry do druhého válce (rektifikátoru).

V jeho jednotlivých patrech se potom odděluje kvalitní alkohol od takzvaného předkapu a dokapu. Využívá se při tom rozdílu bodů varu vody (100 °C) a alkoholu (78,4 °C). Celý počátačově řízený postup se několikrát opakuje až do dosažení téměř devadesátiprocentní koncentrace alkoholu. Nyní přijde do nejdůležitější – čištění. Získaný alkohol se nechá pomalu prokapávat přes silnou vrstvu aktivního uhlí.

Tím se dokonale pročistí od aromatických příměsí a zbytkových látek vzniklých při kvašení. Výsledný produkt obsahuje pouze 30 miligramů aromatických látek na jeden litr. V koňaku jich najdeme devadesátinásobné množství. Čistota vodky je současně zárukou, že se druhý den probudíme s jasnou hlavou, bez nepříjemné kocoviny. Bolesti hlavy a nevolnost mají totiž obvykle původ v obsažených příměsích, nikoli v alkoholu samotném. Ke snížení obsahu alkoholu v konečné fázi výroby používá většina výrobců vodu z vlastních studní.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy