REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vodka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Písemný doklad o výrobě a konzumaci vodky pochází z Ruska ze 14. století našeho letopočtu. Druhým domovem vodky je Polsko. Poláci mají na vznik vodky svůj vlastní názor – kolébku vodky je prý hledat u nich v nápoji zvaném wódka. Ten je sice ve světě o něco méně známý, kvalitou a tradicí ovšem za ruskou vodkou nijak nezaostává. Kde je pravda, nevíme, určitě ji ale můžeme hledat ve východní Evropě. Bude, te-li věřit historikům, rozšířilo se pálení vodky v době, kdy bylo zavedeno trojpolní hospodaření, které zvýšilo produkci obilí a tím i větší přebytky. Až do poloviny 19, století bylo totiž základní surovinou pro výrobu vodky výhradně obilí, povětšinou žito.


Již v století 15. se v Rusku nevyráběla jedna, ale hned několik druhů vodky – obyčejná, dobrá a nejkvalitnější, tzv. bojarská. Vzhledem k primitivním metodám destilace obsahovala vodka často nečistoty a methanol. K zamaskování takových vad sloužilo dochucování vodky bylinkami či ovocem.

V polovině 15. století se v Rusku objevují první destilační kotle, které umožňují výrobu kvalitnějšího nápoje a zejména zvětšení objemu výroby. K dalšímu zjemnění výsledného produktu bylo používáno želatiny, mléka či vaječného bílku. Ve stejném období začala ruská vodka dobývat svět. Jako první byly zaznamenány vývozy čirého alkoholu do Švédska v roce 1505. O století později začalo svou verzi vodky vyvážet i Polsko, aniž by se domácí trhy museli nějak omezovat.

Vysoké zisky výrobců a kupců vedly brzy k zakládání státních krčem, v jejichž daních našel stát vydatné zdroje příjmů. V roce 1681 vyhlásil panovník dokonce státní monopol na veškerou výrobu vodky. O několik desítek let později nahradil car Petr Veliký myšlenku státního monopolu systému zdaněných licencí. Kateřina Veliká postavila výrobu vodky na dvojí základ. Na jedné straně nechala zřídit nové státní palírny určené především pro obyvatelství měst, na druhé straně udělovala venkovské šlechtě podle polského příkladu privilegium pálit vodku pro vlastní potřebu. Velkostatkáři tak byli přímo zapojeni do starosti o kvalitu a chuť nápoje, který končil i na jejich stolech. To mělo za následek zvýšení úrovně a snahu obohatit trh o nové druhy vodky získané přimícháním plodů ovoce, bobulí či máty během výroby.

Asi nejznámější světová vodka Smirnoff má původ v carském Rusku konce 19. století. Na obchodním veletrhu roku 1886 zaujal Petr Smirnov samotného cara Alexandra III. Natolik, že jej učinil dvorním dodavatelem. Z daní, které stát utržil z roční produkce více než 3 milionů beden vodky, mohl na přelomu století financovat polovinu své armády. Podnik vzkvétal až do nástupu bolševiků a prohibičních zákonů, což znamenalo zastavení výroby a odchod celé Smirnovovy rodiny do zahraničního exilu.

Uvolnění tohoto stavu nastalo až během 30. let. Produkce se postupně zvyšovala a stát byl během tří desetiletí postaven před velký problém šířícího se alkoholismu, s kterým bojuje vlastně dodnes.

Výroba dnes

Kvalita vodky závisí především na dodržení pečlivého výrobního postupu. Použitá surovina se drtí a nechává kvasit. Vzniklá prokvašená kapalina (zápara) se ohřeje a přechází do vállcového analyzátoru. Zespodu se přivádí horká dovní pára, která unáší alkoholové páry do druhého válce (rektifikátoru).

V jeho jednotlivých patrech se potom odděluje kvalitní alkohol od takzvaného předkapu a dokapu. Využívá se při tom rozdílu bodů varu vody (100 °C) a alkoholu (78,4 °C). Celý počátačově řízený postup se několikrát opakuje až do dosažení téměř devadesátiprocentní koncentrace alkoholu. Nyní přijde do nejdůležitější – čištění. Získaný alkohol se nechá pomalu prokapávat přes silnou vrstvu aktivního uhlí.

Tím se dokonale pročistí od aromatických příměsí a zbytkových látek vzniklých při kvašení. Výsledný produkt obsahuje pouze 30 miligramů aromatických látek na jeden litr. V koňaku jich najdeme devadesátinásobné množství. Čistota vodky je současně zárukou, že se druhý den probudíme s jasnou hlavou, bez nepříjemné kocoviny. Bolesti hlavy a nevolnost mají totiž obvykle původ v obsažených příměsích, nikoli v alkoholu samotném. Ke snížení obsahu alkoholu v konečné fázi výroby používá většina výrobců vodu z vlastních studní.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy