REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vodka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Písemný doklad o výrobě a konzumaci vodky pochází z Ruska ze 14. století našeho letopočtu. Druhým domovem vodky je Polsko. Poláci mají na vznik vodky svůj vlastní názor – kolébku vodky je prý hledat u nich v nápoji zvaném wódka. Ten je sice ve světě o něco méně známý, kvalitou a tradicí ovšem za ruskou vodkou nijak nezaostává. Kde je pravda, nevíme, určitě ji ale můžeme hledat ve východní Evropě. Bude, te-li věřit historikům, rozšířilo se pálení vodky v době, kdy bylo zavedeno trojpolní hospodaření, které zvýšilo produkci obilí a tím i větší přebytky. Až do poloviny 19, století bylo totiž základní surovinou pro výrobu vodky výhradně obilí, povětšinou žito.


Již v století 15. se v Rusku nevyráběla jedna, ale hned několik druhů vodky – obyčejná, dobrá a nejkvalitnější, tzv. bojarská. Vzhledem k primitivním metodám destilace obsahovala vodka často nečistoty a methanol. K zamaskování takových vad sloužilo dochucování vodky bylinkami či ovocem.

V polovině 15. století se v Rusku objevují první destilační kotle, které umožňují výrobu kvalitnějšího nápoje a zejména zvětšení objemu výroby. K dalšímu zjemnění výsledného produktu bylo používáno želatiny, mléka či vaječného bílku. Ve stejném období začala ruská vodka dobývat svět. Jako první byly zaznamenány vývozy čirého alkoholu do Švédska v roce 1505. O století později začalo svou verzi vodky vyvážet i Polsko, aniž by se domácí trhy museli nějak omezovat.

Vysoké zisky výrobců a kupců vedly brzy k zakládání státních krčem, v jejichž daních našel stát vydatné zdroje příjmů. V roce 1681 vyhlásil panovník dokonce státní monopol na veškerou výrobu vodky. O několik desítek let později nahradil car Petr Veliký myšlenku státního monopolu systému zdaněných licencí. Kateřina Veliká postavila výrobu vodky na dvojí základ. Na jedné straně nechala zřídit nové státní palírny určené především pro obyvatelství měst, na druhé straně udělovala venkovské šlechtě podle polského příkladu privilegium pálit vodku pro vlastní potřebu. Velkostatkáři tak byli přímo zapojeni do starosti o kvalitu a chuť nápoje, který končil i na jejich stolech. To mělo za následek zvýšení úrovně a snahu obohatit trh o nové druhy vodky získané přimícháním plodů ovoce, bobulí či máty během výroby.

Asi nejznámější světová vodka Smirnoff má původ v carském Rusku konce 19. století. Na obchodním veletrhu roku 1886 zaujal Petr Smirnov samotného cara Alexandra III. Natolik, že jej učinil dvorním dodavatelem. Z daní, které stát utržil z roční produkce více než 3 milionů beden vodky, mohl na přelomu století financovat polovinu své armády. Podnik vzkvétal až do nástupu bolševiků a prohibičních zákonů, což znamenalo zastavení výroby a odchod celé Smirnovovy rodiny do zahraničního exilu.

Uvolnění tohoto stavu nastalo až během 30. let. Produkce se postupně zvyšovala a stát byl během tří desetiletí postaven před velký problém šířícího se alkoholismu, s kterým bojuje vlastně dodnes.

Výroba dnes

Kvalita vodky závisí především na dodržení pečlivého výrobního postupu. Použitá surovina se drtí a nechává kvasit. Vzniklá prokvašená kapalina (zápara) se ohřeje a přechází do vállcového analyzátoru. Zespodu se přivádí horká dovní pára, která unáší alkoholové páry do druhého válce (rektifikátoru).

V jeho jednotlivých patrech se potom odděluje kvalitní alkohol od takzvaného předkapu a dokapu. Využívá se při tom rozdílu bodů varu vody (100 °C) a alkoholu (78,4 °C). Celý počátačově řízený postup se několikrát opakuje až do dosažení téměř devadesátiprocentní koncentrace alkoholu. Nyní přijde do nejdůležitější – čištění. Získaný alkohol se nechá pomalu prokapávat přes silnou vrstvu aktivního uhlí.

Tím se dokonale pročistí od aromatických příměsí a zbytkových látek vzniklých při kvašení. Výsledný produkt obsahuje pouze 30 miligramů aromatických látek na jeden litr. V koňaku jich najdeme devadesátinásobné množství. Čistota vodky je současně zárukou, že se druhý den probudíme s jasnou hlavou, bez nepříjemné kocoviny. Bolesti hlavy a nevolnost mají totiž obvykle původ v obsažených příměsích, nikoli v alkoholu samotném. Ke snížení obsahu alkoholu v konečné fázi výroby používá většina výrobců vodu z vlastních studní.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy