REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vodka napříč kontinenty. Víte, jak ji mají nejraději v Americe, Rusku či africké svahilské kmeny?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vodka byla vždy destilátem, který díky své jemně neutrální chuti sváděl k tomu, aby se s ním na barových pultech odvážně experimentovalo. A jak popularita tohoto alkoholického nápoje rostla, tak každý světadíl si postupně našel svou vlastní originální a chutnou úpravu, pomocí které jí přijal za svou. Vybrali jsme proto pro vás inspirativní svěží a barevné receptury ze všech koutů světa, jež mohou potěšit nejen vaše oko, ale i chuťové buňky.


Americká Bloody Mary – kontroverzní kombinace chutí, která není pro každého

Většině lidí se při představě koktejlu evokují sladké chutě a jemné ovocné vůně. Bloody Mary je však tradičním americkým koktejlem, jenž tuto představu rozbíjí. Až před sebou v USA uvidíte vysokou sklenici s rudým nápojem, tak počítejte s tím, že uvnitř krom vodky naleznete rajčatový džus, stonek řapíkatého celeru, tabasco, worcesterovou omáčku, limetku, pepř a možná i špetku soli. A ačkoliv většina Američanů na tento explozivní mix chutí nedá dopustit, tak někteří přesto tento nápoj používají radši jen na léčbu kocoviny.

 

 

Africká Dawa – medicína svahilských kmenů

Dawa je typickým keňským koktejlem, jenž v sobě snoubí trpkou chuť limetky, sladkost medu a síly vodky. Tato kombinace sladkokyselého nápoje dokáže v teplých měsících osvěžit nejen vaše tělo, ale ukonejšit i ducha. Ne nadarmo slovo dawa znamená ve staré svahilštině medicína.

 

Asijský Spiced mango koktejl – pálivý zážitek pro odvážné

Láká vás představa prolnutí chuti sladkého nektaru z manga s nebezpečně pálivými papričkami jalapeňos? Přidejte do této směsi vodku, šťávu z agáve a limetku a podaří se vám vykouzlit provokativně pálivou asijskou lahůdku, která vám zaručeně jemně zvedne tep.

 

Australské Kiwi – osvěžující nápoj s jemnými podtóny bylinek

Kiwi je v Austrálii nejen milovaný chráněný pták, ale i nápoj, kteří si místní obyvatelé v minulosti oblíbili. V jeho receptu nalezneme nejenom kvalitní vodku, ale i citronovou šťávu, šumivé víno, kousky stejnojmenného zelenkavě šťavnatého ovoce, ale překvapivě i snítku tymiánu.

 

Evropský White Russian – sametově sladký mix chutí

I když vám každý správný severní Evropan řekne, že vodka se podává zásadně čistá a silně podchlazená, tak ani takový ortodoxní gurmán nebude imunní vůči její sametově jemné kombinaci s kávovým likérem a smetanou. O oblibu tohoto koktejlu s názvem White Russian se nesporně zasloužil kultovní film Big Lebowski. Jeff “Dude” Lebowski, hlavní hrdina filmu, jej totiž doslova miloval. Pokud však smetana nepatří mezi vaše oblíbené ingredience, stačí se se zkušeným mixologem domluvit a nechat si připravit verzi bez ní, takzvaný koktejl Black Russian.

 

A jaké jsou kvalitní vodky? Inspirovat se můžete třeba našimi tipy.

 

Amundsen vodka

Šestkrát destilovaný obilný líh je základem prémiové vodky Amundsen. Věděli jste však, že na výsledné jemné chuti se značně podílí čistá voda, která je hned několikrát filtrovaná přes uhlíkové filtry vyráběné ze dřeva javoru, břízy či buku, které ji zbavují nežádoucích minerálních látek? Výsledkem je křišťálová tekutina s jemnou chutí bez rušivých tónů.

 

Pražská vodka

Výborná kvalita, moderní design a poctivá česká tradice. To vše se skrývá za jedinečnou Pražskou vodkou, která je vysoce oceňovaná na zahraničních soutěžích. Při výrobě jsou použita extra jemná obilná zrna té nejvyšší kvality. Za jemnou vůní a lahodnou chutí stojí i dokonale čistá voda, zbavena veškerých látek, které by mohly ovlivnit chuťové vlastnosti nápoje. Kvalitní suroviny a pečlivý proces výroby oceníte při konzumaci na ledu či v míchaných nápojích.

 

Nordic Ice Vodka

Hledáte upřímnou chuť vodky, která si na nic nehraje? Potom je pro vás ideální Nordic Ice Vodka vyrobená z těch nejlepších ingrediencí. Hodí se pro každou příležitost i období. Chcete-li se zahřát v mrazivých dnech nebo zchladit v přílišném vedru, sáhněte po dokonale průzračné vodce, která vás dostane svou poctivostí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy