REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vodka napříč kontinenty. Víte, jak ji mají nejraději v Americe, Rusku či africké svahilské kmeny?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vodka byla vždy destilátem, který díky své jemně neutrální chuti sváděl k tomu, aby se s ním na barových pultech odvážně experimentovalo. A jak popularita tohoto alkoholického nápoje rostla, tak každý světadíl si postupně našel svou vlastní originální a chutnou úpravu, pomocí které jí přijal za svou. Vybrali jsme proto pro vás inspirativní svěží a barevné receptury ze všech koutů světa, jež mohou potěšit nejen vaše oko, ale i chuťové buňky.


Americká Bloody Mary – kontroverzní kombinace chutí, která není pro každého

Většině lidí se při představě koktejlu evokují sladké chutě a jemné ovocné vůně. Bloody Mary je však tradičním americkým koktejlem, jenž tuto představu rozbíjí. Až před sebou v USA uvidíte vysokou sklenici s rudým nápojem, tak počítejte s tím, že uvnitř krom vodky naleznete rajčatový džus, stonek řapíkatého celeru, tabasco, worcesterovou omáčku, limetku, pepř a možná i špetku soli. A ačkoliv většina Američanů na tento explozivní mix chutí nedá dopustit, tak někteří přesto tento nápoj používají radši jen na léčbu kocoviny.

 

 

Africká Dawa – medicína svahilských kmenů

Dawa je typickým keňským koktejlem, jenž v sobě snoubí trpkou chuť limetky, sladkost medu a síly vodky. Tato kombinace sladkokyselého nápoje dokáže v teplých měsících osvěžit nejen vaše tělo, ale ukonejšit i ducha. Ne nadarmo slovo dawa znamená ve staré svahilštině medicína.

 

Asijský Spiced mango koktejl – pálivý zážitek pro odvážné

Láká vás představa prolnutí chuti sladkého nektaru z manga s nebezpečně pálivými papričkami jalapeňos? Přidejte do této směsi vodku, šťávu z agáve a limetku a podaří se vám vykouzlit provokativně pálivou asijskou lahůdku, která vám zaručeně jemně zvedne tep.

 

Australské Kiwi – osvěžující nápoj s jemnými podtóny bylinek

Kiwi je v Austrálii nejen milovaný chráněný pták, ale i nápoj, kteří si místní obyvatelé v minulosti oblíbili. V jeho receptu nalezneme nejenom kvalitní vodku, ale i citronovou šťávu, šumivé víno, kousky stejnojmenného zelenkavě šťavnatého ovoce, ale překvapivě i snítku tymiánu.

 

Evropský White Russian – sametově sladký mix chutí

I když vám každý správný severní Evropan řekne, že vodka se podává zásadně čistá a silně podchlazená, tak ani takový ortodoxní gurmán nebude imunní vůči její sametově jemné kombinaci s kávovým likérem a smetanou. O oblibu tohoto koktejlu s názvem White Russian se nesporně zasloužil kultovní film Big Lebowski. Jeff “Dude” Lebowski, hlavní hrdina filmu, jej totiž doslova miloval. Pokud však smetana nepatří mezi vaše oblíbené ingredience, stačí se se zkušeným mixologem domluvit a nechat si připravit verzi bez ní, takzvaný koktejl Black Russian.

 

A jaké jsou kvalitní vodky? Inspirovat se můžete třeba našimi tipy.

 

Amundsen vodka

Šestkrát destilovaný obilný líh je základem prémiové vodky Amundsen. Věděli jste však, že na výsledné jemné chuti se značně podílí čistá voda, která je hned několikrát filtrovaná přes uhlíkové filtry vyráběné ze dřeva javoru, břízy či buku, které ji zbavují nežádoucích minerálních látek? Výsledkem je křišťálová tekutina s jemnou chutí bez rušivých tónů.

 

Pražská vodka

Výborná kvalita, moderní design a poctivá česká tradice. To vše se skrývá za jedinečnou Pražskou vodkou, která je vysoce oceňovaná na zahraničních soutěžích. Při výrobě jsou použita extra jemná obilná zrna té nejvyšší kvality. Za jemnou vůní a lahodnou chutí stojí i dokonale čistá voda, zbavena veškerých látek, které by mohly ovlivnit chuťové vlastnosti nápoje. Kvalitní suroviny a pečlivý proces výroby oceníte při konzumaci na ledu či v míchaných nápojích.

 

Nordic Ice Vodka

Hledáte upřímnou chuť vodky, která si na nic nehraje? Potom je pro vás ideální Nordic Ice Vodka vyrobená z těch nejlepších ingrediencí. Hodí se pro každou příležitost i období. Chcete-li se zahřát v mrazivých dnech nebo zchladit v přílišném vedru, sáhněte po dokonale průzračné vodce, která vás dostane svou poctivostí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy