REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vodka napříč kontinenty. Víte, jak ji mají nejraději v Americe, Rusku či africké svahilské kmeny?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vodka byla vždy destilátem, který díky své jemně neutrální chuti sváděl k tomu, aby se s ním na barových pultech odvážně experimentovalo. A jak popularita tohoto alkoholického nápoje rostla, tak každý světadíl si postupně našel svou vlastní originální a chutnou úpravu, pomocí které jí přijal za svou. Vybrali jsme proto pro vás inspirativní svěží a barevné receptury ze všech koutů světa, jež mohou potěšit nejen vaše oko, ale i chuťové buňky.


Americká Bloody Mary – kontroverzní kombinace chutí, která není pro každého

Většině lidí se při představě koktejlu evokují sladké chutě a jemné ovocné vůně. Bloody Mary je však tradičním americkým koktejlem, jenž tuto představu rozbíjí. Až před sebou v USA uvidíte vysokou sklenici s rudým nápojem, tak počítejte s tím, že uvnitř krom vodky naleznete rajčatový džus, stonek řapíkatého celeru, tabasco, worcesterovou omáčku, limetku, pepř a možná i špetku soli. A ačkoliv většina Američanů na tento explozivní mix chutí nedá dopustit, tak někteří přesto tento nápoj používají radši jen na léčbu kocoviny.

 

 

Africká Dawa – medicína svahilských kmenů

Dawa je typickým keňským koktejlem, jenž v sobě snoubí trpkou chuť limetky, sladkost medu a síly vodky. Tato kombinace sladkokyselého nápoje dokáže v teplých měsících osvěžit nejen vaše tělo, ale ukonejšit i ducha. Ne nadarmo slovo dawa znamená ve staré svahilštině medicína.

 

Asijský Spiced mango koktejl – pálivý zážitek pro odvážné

Láká vás představa prolnutí chuti sladkého nektaru z manga s nebezpečně pálivými papričkami jalapeňos? Přidejte do této směsi vodku, šťávu z agáve a limetku a podaří se vám vykouzlit provokativně pálivou asijskou lahůdku, která vám zaručeně jemně zvedne tep.

 

Australské Kiwi – osvěžující nápoj s jemnými podtóny bylinek

Kiwi je v Austrálii nejen milovaný chráněný pták, ale i nápoj, kteří si místní obyvatelé v minulosti oblíbili. V jeho receptu nalezneme nejenom kvalitní vodku, ale i citronovou šťávu, šumivé víno, kousky stejnojmenného zelenkavě šťavnatého ovoce, ale překvapivě i snítku tymiánu.

 

Evropský White Russian – sametově sladký mix chutí

I když vám každý správný severní Evropan řekne, že vodka se podává zásadně čistá a silně podchlazená, tak ani takový ortodoxní gurmán nebude imunní vůči její sametově jemné kombinaci s kávovým likérem a smetanou. O oblibu tohoto koktejlu s názvem White Russian se nesporně zasloužil kultovní film Big Lebowski. Jeff “Dude” Lebowski, hlavní hrdina filmu, jej totiž doslova miloval. Pokud však smetana nepatří mezi vaše oblíbené ingredience, stačí se se zkušeným mixologem domluvit a nechat si připravit verzi bez ní, takzvaný koktejl Black Russian.

 

A jaké jsou kvalitní vodky? Inspirovat se můžete třeba našimi tipy.

 

Amundsen vodka

Šestkrát destilovaný obilný líh je základem prémiové vodky Amundsen. Věděli jste však, že na výsledné jemné chuti se značně podílí čistá voda, která je hned několikrát filtrovaná přes uhlíkové filtry vyráběné ze dřeva javoru, břízy či buku, které ji zbavují nežádoucích minerálních látek? Výsledkem je křišťálová tekutina s jemnou chutí bez rušivých tónů.

 

Pražská vodka

Výborná kvalita, moderní design a poctivá česká tradice. To vše se skrývá za jedinečnou Pražskou vodkou, která je vysoce oceňovaná na zahraničních soutěžích. Při výrobě jsou použita extra jemná obilná zrna té nejvyšší kvality. Za jemnou vůní a lahodnou chutí stojí i dokonale čistá voda, zbavena veškerých látek, které by mohly ovlivnit chuťové vlastnosti nápoje. Kvalitní suroviny a pečlivý proces výroby oceníte při konzumaci na ledu či v míchaných nápojích.

 

Nordic Ice Vodka

Hledáte upřímnou chuť vodky, která si na nic nehraje? Potom je pro vás ideální Nordic Ice Vodka vyrobená z těch nejlepších ingrediencí. Hodí se pro každou příležitost i období. Chcete-li se zahřát v mrazivých dnech nebo zchladit v přílišném vedru, sáhněte po dokonale průzračné vodce, která vás dostane svou poctivostí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy