REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční sušenky

Velikonoce, svátky jara, klepou pomalu ale jistě na dveře. Vedle tradičních beránků nebo mazanců zkoušíme rádi i nějaké ty novinky, abychom si zpestřili výběr a poznali nové chutě. Tentokrát padla volba na sušenky z mandlového másla – a byla to šťastná volba. Pochutnají si dospěláci i malí koledníci.


Ingredience:

Na mandlové máslo:
400 g mandlí

Na těsto na sušenky:
80 g mandlového másla
1 vejce
5 lžic medu
200 g hladké mouky

Na polevu:
1 bílek
cca 200 g moučkového cukru
potravinové barvivo


Postup:

1. Do nádoby od mixéru Sage SBL920 vložte mandle. My jsme použili oloupané, ale klidně použijte i neloupané, nebo je můžete předtím opražit. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
2. Mixér zapněte tlačítkem ON a otočným ovladačem dejte MIX a postupně přidávejte stupně. Ořechy potřebujeme rozmixovat do hladkého másla. Postupně snižujte a zvyšujte výkon, podle potřeby. Pro lepší promíchání si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou.
3. Hotové máslo přendejte do nádoby s víkem.
4. Do větší misky si připravte suroviny na těsto a všechny smíchejte dohromady a ručně vypracujte hladké těsto.
5. Těsto nechte chvilku odpočívat, mezitím si připravte troubu předehřátím na 170°C.
6. Těsto vyválejte do přibližně půlcentimetrové placky a vykrajovátkem vykrojte požadované tvary. Ty položte na plech s pečícím papírem a dejte je péct do trouby na 10–12 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout.
7. Mezitím si připravte polevu na zdobení sušenek. Prosejte moučkový cukr do bílku a vymíchejte si polevu. Potřebujete konzistenci, která drží a neroztéká se. Podle potřeby tedy přidejte moučkový cukr.
8. Hotovou polevu můžete dobarvit potravinovými barvami a poté s ní nazdobte sušenky.

Hotové sušenky mají díky mandlovému máslu krásně mandlovou příchuť a nemusíte do těsta přidávat už žádný jiný tuk. Po upečení jsou krásně křupavé, ale pokud je chcete mít vláčné, dejte je do krabičky s víkem a nechte zavřené.


Odkazy:

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy