REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vítězkou soutěže Svačina roku s Rio Mare je Lucie Hlaváčková z Městce Králové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rio Mare - soutěžPraha, 11. prosince 2013 – Vítězkou prvního ročníku celostátní soutěže Svačina roku s Rio Mare je Lucie Hlaváčková ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Městec Králové. Studentka získala odměnu 10 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném částkou 6 000 Kč skončila Gabriela Kinkorová ze Zlína. Třetí místo a 4 000 Kč si odnesl Matěj Kohout z Poděbrad. Cenu dětské poroty v hodnotě 5 000 Kč obdržel Tomáš Janíček z Olomouce. Do soutěže se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 středních škol. Studenti museli využít jako hlavní surovinu pro přípravu tuňáka Rio Mare nebo tuňákový krém Rio Mare Paté. Dvanáct finalistů bojovalo o vítězství v gastronomickém studiu školy vaření Chefparade v areálu Holešovické tržnice v Praze. Odborným garantem a předsedou poroty byl držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Soutěž pořádala společnost Bolton Czechia.


Ve finále ocenila odborná porota v čele s Vladimírem Pickou tři soutěžící a jeden soutěžící obdržel zvláštní cenu dětské poroty. Studentka Lucie Hlaváčková z Městce Králové vyhrála gastronomickou soutěž Svačina roku s Rio Mare s receptem na „Toustové řezy s Rio Mare“. Pokrm na druhém místě „Tuňákový salát s cizrnou a bylinkovou bagetou“ připravila Gabriela Kinkorová ze Zlína. Na třetím místě, s receptem na „Celozrnné palačinky s lososovým krémem“, skončil Matěj Kohout z Poděbrad. Dětská porota ocenila „Tuňákový salát s dresinkem“ od Tomáše Janíčka z Olomouce.

Ředitel pořádající společnosti Bolton Czechia Ing. Richard Krejčí k proběhlé soutěži uvádí: „Soutěží jsme představili tuňáka jako chutný a zdravý produkt bohatý na bílkoviny, který je vhodný pro přípravu rychlé a moderní svačiny a představuje důležitou složku kompletní a vyvážené stravy. Spotřeba ryb je v České republice výrazně pod průměrem vyspělých zemí a je nižší, než jsou doporučení výživových specialistů. Tuňák je velmi dobrou rybou pro děti a dospívající; cílem soutěže bylo příhodnými recepty přiblížit zdravé a chutné tuňákové maso právě mladé generaci. Tento úkol se podařilo splnit – nejen kvalita soutěžních produktů, ale také poctivá práce a zručnost budoucích profesionálních kuchařů nás velmi potěšily.“

V živém finálovém kole 12 účastníků připravovalo pokrmy před odbornou porotou. Předsedou poroty a odborným garantem soutěže byl Mistr Kuchař Vladimír Picka, který popisuje hodnocení finálových receptů: „Finalisté měli na přípravu 5 porcí 20 minut. Porota hodnotila u pokrmu chuť, dodržení motivu dle zadání, kreativitu, složení receptury a techniku přípravy.“ V prvním korespondenčním kole soutěžící připravili a nafotili pokrm, který zaslali společně s vyplněným průvodním listem. Ten obsahoval kalkulační list a technologický postup přípravy. Každý soutěžící mohl přihlásit jeden recept.

Do prvního ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 škol. Alespoň jednoho zástupce v soutěži mělo 10 krajů České republiky. Autor nejlepší svačiny získal poukázku na nákup v hodnotě 10 000 Kč, odměna za druhé místo byla v hodnotě 6 000 Kč a za třetí místo 4 000 Kč. Hodnota zvláštní ceny dětské poroty byla 5 000 Kč. Pořadatel soutěže společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare, rozdala na cenách celkem 25 000 Kč.

1. místo, Lucie Hlaváčková, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové

Rio Mare - soutěžToustové řezy s Rio Mare

Suroviny (5 porcí): 400 g toustového chleba, 125 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 100 g papriky, 100 g okurky, 5 g bílého pepře, 30 g okurkové mřížky, 5 g citronové šťávy, 5 g čerstvého kopru

Postup: Do misky vložíme na malé kostičky nakrájenou papriku a okurku. Přidáme tuňákový krém Rio Mare Paté, citrón, nasekaný kopr, bílý pepř a vše důkladně promícháme. Ořízneme okraje u toustového chleba a na první plátek klademe směs a vložíme druhý plátek. Vytvarujeme do čtverce. Přepůlíme nožem a servírujeme na talíř. Dozdobíme okurkovou mřížkou.

2. místo, Gabriela Kinkorová, Střední škola gastronomie a obchodu Zlín

Rio Mare - soutěžTuňákový salát s cizrnou a bylinkovou bagetou

Suroviny (5 porcí): 300 g tuňák v olivovém oleji Rio Mare, 50 g tuňákový krém Rio Mare Paté, 100 g bílý jogurt, 200 g jablko, 300 g cizrna, 180 g celer, 25 g koriandr, 100 g máslo, 15 g česnek, 25 g petrželová nať, 5 ks bagetka, 10 g soli

Postup: Jablko a uvařený celer nakrájíme na kostky a smícháme s vychladlou vařenou cizrnou. Přidáme tuňákový krém Rio Mare Paté, bílý jogurt, koriandr a sůl. Vše řádně promícháme a nakonec přidáme tuňáka Rio Mare. Lehce spojíme. Příprava bylinkové bagetky: Bagetku podélně rozkrojíme a potřeme fáší z másla, koriandru, petrželky a soli. Opečeme nejlépe v salamandru. Salát klademe na talíř, který doplníme bylinkovou bagetkou

3. místo, Matěj Kohout, Střední odborné učiliště společného stravování Poděbrady

Rio Mare - soutěžCelozrnné palačinky s lososovým krémem

Suroviny (5 porcí): 250 g hladké celozrnné mouky, 500 g mléka, 2 vejce, 1 lžička oleje, 100 g lososového krému Rio Mare Paté, 200 g taveného sýra, 20 g kopru, 150 g papriky, 150 g rajčat, 150 g čínského zelí, 1/2 citronu (citronová šťáva), sůl

Postup: Rozšleháme vejce, přilejeme mléko a olej, vmícháme mouku a osolíme. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek. Smažíme na pánvi vymazanou olejem z obou stran. Lososový krém Rio Mare Paté ušleháme se sýrem, zakápneme citronem, osolíme a přidáme nasekaný kopr. Hotovou lososovou pěnou potíráme palačinky, doplníme zeleninou nakrájenou na nudličky a balíme jako palačinky nebo šátečky.

Cena dětské poroty, Tomáš Janíček, Střední škola obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK s.

r.

o. Olomouc

Rio Mare - soutěžTuňákový salát s dresinkem

Suroviny (5 porcí): Dresink – 125 g majonézy, 75 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 25 g plnotučné hořčice, 15 g citronové šťávy; Salát – 75 g ledového salátu, 100 g italského salátu, 5 g olivového oleje, 180 g tuňáka ve vlastní šťávě Rio Mare, 80 g žlutých rajčat, 70 g ředkviček, 25 g pažitky, 80 g bagety, sůl podle potřeby

Postup: Z majonézy, tuňákového krému Rio Mare Paté, hořčice a citrónové šťávy metličkou vyšleháme dresink a uložíme do lednice. Omyjeme saláty, očistíme rajče, ředkvičku a pažitku. Bagetu nakrájíme na plátky a opečeme v topinkovači. Po vychladnutí nakrájíme na nudličky o velikosti 2×1 cm. Promícháme salát natrhaný na kousky s dresinkem a smícháme ostatní druhy nakrájené zeleniny. Ochucený salát položíme na talíř, na něj navrstvíme smíchanou zeleninu, přidáme rozdrobeného tuňáka ve vlastní šťávě Rio Mare a krutony. Zakápneme olivovým olejem.

 

Rio Mare - soutěž

 

Poznámka redakce:

Společnost BOLTON CZECHIA

Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Valfrutta, semolinové těstoviny Pasta Reggia, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi nebo balsamikové octy Ponti. Více na www.boltonczechia.cz.

Rio Mare

Maso tuňáka Rio Mare vyniká svou jemností a kompaktností. Tuňákové steaky jsou připraveny zcela bez konzervačních látek či dochucovadel. Díky vaření v páře maso zůstává jemné a lahodné, přidáním olivového oleje se špetkou mořské soli si udržuje ty nejlepší možné chuťové vlastnosti. Maso tuňáka je bohaté na bílkoviny, jež jsou velice důležité pro stavbu svalové tkáně a představují nezbytnou složku kompletní, lehké a vyvážené stravy. Tuňákové maso obsahuje důležité vitamíny A, B2, B12, a v potravinách vzácný vitamin D a vitamin B3 (PP). Tuňák je zvláště vhodný pro malé děti a seniory. Více na www.riomare.cz.

Rio Mare Paté

Je značka lahodných rybích krémů s vysokým podílem výběrového rybího masa. Rybí krémy jsou ideální surovinou pro rychlou a kreativní přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti. Praktické balení v tubě umožňuje rychlé a jednoduché použití kdykoliv a kdekoliv. Jeho výhodou je také dlouhá trvanlivost a bezpečný transport. Krémy Rio Mare Paté obsahují minimálně 44 % kvalitního rybího masa a jsou zcela bez konzervačních látek. Více na www.riomare.cz.

Garant soutěže Vladimír Picka

Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Rettigové. Více na www.kucharskestudio.

eu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy