REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vítězkou soutěže Svačina roku s Rio Mare je Lucie Hlaváčková z Městce Králové

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rio Mare - soutěžPraha, 11. prosince 2013 – Vítězkou prvního ročníku celostátní soutěže Svačina roku s Rio Mare je Lucie Hlaváčková ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Městec Králové. Studentka získala odměnu 10 000 Kč. Na druhém místě ohodnoceném částkou 6 000 Kč skončila Gabriela Kinkorová ze Zlína. Třetí místo a 4 000 Kč si odnesl Matěj Kohout z Poděbrad. Cenu dětské poroty v hodnotě 5 000 Kč obdržel Tomáš Janíček z Olomouce. Do soutěže se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 středních škol. Studenti museli využít jako hlavní surovinu pro přípravu tuňáka Rio Mare nebo tuňákový krém Rio Mare Paté. Dvanáct finalistů bojovalo o vítězství v gastronomickém studiu školy vaření Chefparade v areálu Holešovické tržnice v Praze. Odborným garantem a předsedou poroty byl držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Soutěž pořádala společnost Bolton Czechia.


Ve finále ocenila odborná porota v čele s Vladimírem Pickou tři soutěžící a jeden soutěžící obdržel zvláštní cenu dětské poroty. Studentka Lucie Hlaváčková z Městce Králové vyhrála gastronomickou soutěž Svačina roku s Rio Mare s receptem na „Toustové řezy s Rio Mare“. Pokrm na druhém místě „Tuňákový salát s cizrnou a bylinkovou bagetou“ připravila Gabriela Kinkorová ze Zlína. Na třetím místě, s receptem na „Celozrnné palačinky s lososovým krémem“, skončil Matěj Kohout z Poděbrad. Dětská porota ocenila „Tuňákový salát s dresinkem“ od Tomáše Janíčka z Olomouce.

Ředitel pořádající společnosti Bolton Czechia Ing. Richard Krejčí k proběhlé soutěži uvádí: „Soutěží jsme představili tuňáka jako chutný a zdravý produkt bohatý na bílkoviny, který je vhodný pro přípravu rychlé a moderní svačiny a představuje důležitou složku kompletní a vyvážené stravy. Spotřeba ryb je v České republice výrazně pod průměrem vyspělých zemí a je nižší, než jsou doporučení výživových specialistů. Tuňák je velmi dobrou rybou pro děti a dospívající; cílem soutěže bylo příhodnými recepty přiblížit zdravé a chutné tuňákové maso právě mladé generaci. Tento úkol se podařilo splnit – nejen kvalita soutěžních produktů, ale také poctivá práce a zručnost budoucích profesionálních kuchařů nás velmi potěšily.“

V živém finálovém kole 12 účastníků připravovalo pokrmy před odbornou porotou. Předsedou poroty a odborným garantem soutěže byl Mistr Kuchař Vladimír Picka, který popisuje hodnocení finálových receptů: „Finalisté měli na přípravu 5 porcí 20 minut. Porota hodnotila u pokrmu chuť, dodržení motivu dle zadání, kreativitu, složení receptury a techniku přípravy.“ V prvním korespondenčním kole soutěžící připravili a nafotili pokrm, který zaslali společně s vyplněným průvodním listem. Ten obsahoval kalkulační list a technologický postup přípravy. Každý soutěžící mohl přihlásit jeden recept.

Do prvního ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 škol. Alespoň jednoho zástupce v soutěži mělo 10 krajů České republiky. Autor nejlepší svačiny získal poukázku na nákup v hodnotě 10 000 Kč, odměna za druhé místo byla v hodnotě 6 000 Kč a za třetí místo 4 000 Kč. Hodnota zvláštní ceny dětské poroty byla 5 000 Kč. Pořadatel soutěže společnost Bolton Czechia, která v Česku a na Slovensku zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare, rozdala na cenách celkem 25 000 Kč.

1. místo, Lucie Hlaváčková, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové

Rio Mare - soutěžToustové řezy s Rio Mare

Suroviny (5 porcí): 400 g toustového chleba, 125 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 100 g papriky, 100 g okurky, 5 g bílého pepře, 30 g okurkové mřížky, 5 g citronové šťávy, 5 g čerstvého kopru

Postup: Do misky vložíme na malé kostičky nakrájenou papriku a okurku. Přidáme tuňákový krém Rio Mare Paté, citrón, nasekaný kopr, bílý pepř a vše důkladně promícháme. Ořízneme okraje u toustového chleba a na první plátek klademe směs a vložíme druhý plátek. Vytvarujeme do čtverce. Přepůlíme nožem a servírujeme na talíř. Dozdobíme okurkovou mřížkou.

2. místo, Gabriela Kinkorová, Střední škola gastronomie a obchodu Zlín

Rio Mare - soutěžTuňákový salát s cizrnou a bylinkovou bagetou

Suroviny (5 porcí): 300 g tuňák v olivovém oleji Rio Mare, 50 g tuňákový krém Rio Mare Paté, 100 g bílý jogurt, 200 g jablko, 300 g cizrna, 180 g celer, 25 g koriandr, 100 g máslo, 15 g česnek, 25 g petrželová nať, 5 ks bagetka, 10 g soli

Postup: Jablko a uvařený celer nakrájíme na kostky a smícháme s vychladlou vařenou cizrnou. Přidáme tuňákový krém Rio Mare Paté, bílý jogurt, koriandr a sůl. Vše řádně promícháme a nakonec přidáme tuňáka Rio Mare. Lehce spojíme. Příprava bylinkové bagetky: Bagetku podélně rozkrojíme a potřeme fáší z másla, koriandru, petrželky a soli. Opečeme nejlépe v salamandru. Salát klademe na talíř, který doplníme bylinkovou bagetkou

3. místo, Matěj Kohout, Střední odborné učiliště společného stravování Poděbrady

Rio Mare - soutěžCelozrnné palačinky s lososovým krémem

Suroviny (5 porcí): 250 g hladké celozrnné mouky, 500 g mléka, 2 vejce, 1 lžička oleje, 100 g lososového krému Rio Mare Paté, 200 g taveného sýra, 20 g kopru, 150 g papriky, 150 g rajčat, 150 g čínského zelí, 1/2 citronu (citronová šťáva), sůl

Postup: Rozšleháme vejce, přilejeme mléko a olej, vmícháme mouku a osolíme. Těsto by mělo být hladké a bez hrudek. Smažíme na pánvi vymazanou olejem z obou stran. Lososový krém Rio Mare Paté ušleháme se sýrem, zakápneme citronem, osolíme a přidáme nasekaný kopr. Hotovou lososovou pěnou potíráme palačinky, doplníme zeleninou nakrájenou na nudličky a balíme jako palačinky nebo šátečky.

Cena dětské poroty, Tomáš Janíček, Střední škola obchodu, gastronomie a designu PRAKTIK s.

r.

o. Olomouc

Rio Mare - soutěžTuňákový salát s dresinkem

Suroviny (5 porcí): Dresink – 125 g majonézy, 75 g tuňákového krému Rio Mare Paté, 25 g plnotučné hořčice, 15 g citronové šťávy; Salát – 75 g ledového salátu, 100 g italského salátu, 5 g olivového oleje, 180 g tuňáka ve vlastní šťávě Rio Mare, 80 g žlutých rajčat, 70 g ředkviček, 25 g pažitky, 80 g bagety, sůl podle potřeby

Postup: Z majonézy, tuňákového krému Rio Mare Paté, hořčice a citrónové šťávy metličkou vyšleháme dresink a uložíme do lednice. Omyjeme saláty, očistíme rajče, ředkvičku a pažitku. Bagetu nakrájíme na plátky a opečeme v topinkovači. Po vychladnutí nakrájíme na nudličky o velikosti 2×1 cm. Promícháme salát natrhaný na kousky s dresinkem a smícháme ostatní druhy nakrájené zeleniny. Ochucený salát položíme na talíř, na něj navrstvíme smíchanou zeleninu, přidáme rozdrobeného tuňáka ve vlastní šťávě Rio Mare a krutony. Zakápneme olivovým olejem.

 

Rio Mare - soutěž

 

Poznámka redakce:

Společnost BOLTON CZECHIA

Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Valfrutta, semolinové těstoviny Pasta Reggia, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi nebo balsamikové octy Ponti. Více na www.boltonczechia.cz.

Rio Mare

Maso tuňáka Rio Mare vyniká svou jemností a kompaktností. Tuňákové steaky jsou připraveny zcela bez konzervačních látek či dochucovadel. Díky vaření v páře maso zůstává jemné a lahodné, přidáním olivového oleje se špetkou mořské soli si udržuje ty nejlepší možné chuťové vlastnosti. Maso tuňáka je bohaté na bílkoviny, jež jsou velice důležité pro stavbu svalové tkáně a představují nezbytnou složku kompletní, lehké a vyvážené stravy. Tuňákové maso obsahuje důležité vitamíny A, B2, B12, a v potravinách vzácný vitamin D a vitamin B3 (PP). Tuňák je zvláště vhodný pro malé děti a seniory. Více na www.riomare.cz.

Rio Mare Paté

Je značka lahodných rybích krémů s vysokým podílem výběrového rybího masa. Rybí krémy jsou ideální surovinou pro rychlou a kreativní přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti. Praktické balení v tubě umožňuje rychlé a jednoduché použití kdykoliv a kdekoliv. Jeho výhodou je také dlouhá trvanlivost a bezpečný transport. Krémy Rio Mare Paté obsahují minimálně 44 % kvalitního rybího masa a jsou zcela bez konzervačních látek. Více na www.riomare.cz.

Garant soutěže Vladimír Picka

Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Rettigové. Více na www.kucharskestudio.

eu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy