REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vinař radí: Při výběru vína nepodceňujte lokalitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Před několika lety se pití vína stalo módní záležitostí. Správně si vybrat chutné víno nebo jím umět obdarovat někoho druhého patří k dobrému společenskému tónu. Ať už víno pořizujete pro vlastní chuťový zážitek, nebo jako dárek, máme pro vás dvě podstatné rady zkušeného vinaře. Díky nim vyberete kvalitní i originální víno, které přesto nebude stát velké peníze.


VOC – písmena značící jedinečnost

Originalita, nezaměnitelnost, jedinečnost. Pokud hledáte víno, které se bude pyšnit těmito charakteristikami, sáhněte po takzvaných VOC, tedy vínech originální certifikace. Jestliže najdete na láhvi toto označení, můžete si být jisti, že v rukou držíte opravdu výjimečné víno. To bylo vyrobeno z odrůd, které jsou pro daný region nejtypičtější. Hrozny použité k  výrobě takového vína vyrostly na vinicích, které byly předem schváleny v přísném schvalovacím procesu. Jedinečnou chuť a vůni tak dotvářejí specifické přírodní podmínky a unikátní složení půdy daného terroir, tedy místa původu hroznů.

První rada vinaře:

„Lidé by při výběru vína neměli podceňovat lokalitu, ve které byly vypěstovány hrozny použité k jeho výrobě. Například naše VOC Modré Hory pocházejí z vinic, které leží na jednom z nejslunnějších a nejteplejších míst naší republiky. Vápenité sedimenty poskytují pěstované révě vinné dostatečné množství všech prvků nutných k její výživě, a to navíc v optimálním poměru. I díky tomuto faktu mají konkrétní vína originální certifikace rok od roku stejný charakter, ale jsou přesto s ostatními víny nezaměnitelná,“ říká Marcel Lanžhotský, technolog z vinařství PATRIA Kobylí, z jejichž vín originální certifikace můžete ochutnat Frankovku, Frankovku rosé, Svatovavřinecké i Modrý Portugal.

Když je víno champion

Pokud nejste ve vinotéce častým hostem a svou cestu k vínu si teprve hledáte, je možné, že často jen bezcílně bloudíte mezi regály a neumíte si vybrat. V takovém případě je dobré dát na doporučení někoho zkušenějšího. Tím může být samozřejmě prodejce ve vinotéce, který by měl být skutečným odborníkem a znalcem nabízeného sortimentu. Vynikající doporučení vám může poskytnout také nezávislá porota složená z vinařů, sommeliérů i pracovníků potravinářské inspekce. Stačí vyhledávat vína, která uspěla na některé z prestižních soutěží.

Druhá rada vinaře:

„Vína oceněná v soutěžích mohu jen doporučit. Na hodnocení vzorků se podílí celá řada odborníků, nehrozí tedy, že by oceněné víno bylo nekvalitní. Navíc i v případě soutěžních vín panuje jistota ohledně původu hroznů, jejichž původ byl prokázán již při zatřídění na inspekci. Výsledky jednotlivých soutěží můžete najít na internetu, často i s krátkou charakteristikou vítězů, která vám umožní udělat si o vínu základní představu,“ doporučuje Marcel Lanžhotský, technolog vinařství PATRIA Kobylí, jejichž vína pod značkou Víno z Kobylí získala letos mimo jiné šest míst v prestižní soutěži Salon vín České republiky.

Poznámka redakce:

Společnost PATRIA Kobylí je největším pěstitelem a zpracovatelem vinné révy v obci Kobylí, která se nachází ve velkopavlovické vinařské podoblasti. Společnost ročně zpracovává 1 200 tun hroznů a hospodaří na ploše 152 hektarů registrovaných vinic. Ze zpracovaných hroznů se vyrábí jakostní odrůdová vína, vína s přívlastkem, archivní a ročníková vína. Vybrané šarže těchto vín zrají ve velkých ležáckých sudech a ty nejlepší v sudech barrigue. Roční produkce přes půl milionu lahví vína řadí společnost PATRIA mezi významné tuzemské výrobce vína. PATRIA Kobylí klade důraz na ekologické pěstování a zpracování hroznů. Na svých vinicích uplatňuje program Integrované produkce hroznů a vína, který je zaměřený na produkci hroznů a vín špičkové kvality a zároveň je šetrný vůči životnímu prostředí. V roce 2012 byla pořízena nová technologie na výrobu bílého vína a doplněna technologie na výrobu červeného vína. Díky doplnění výrobních technologií se dostavily úspěchy na nejprestižnějších vinařských výstavách.

Úspěchy v roce 2013:

  • Valtické vinné trhy – Champion červených vín, Pohár ministra zemědělství ČR a Pohár hejtmana JM kraje, 5 zlatých a 3 stříbrné medaile
  • Salon vín ČR Valtice – 6 červených vín
  • Cabernet Moravia Gallery 2012 – šampion Národní soutěže vín (Velkopavlovická vinařská podoblast)
  • 1 stříbrná a 3 bronzové medaile v soutěži Král vín
  • 1 zlatý a 3 stříbrné poháry za soutěže Víno & Delikatesy
  • 6 vítězů kategorií a 6 zlatých medailí ze soutěže mladých vín Vinum Juvenale
  • 6 zlatých medailí v soutěži Vinařské Litoměřice
  • 2 zlaté a 1 stříbrná medaile ze soutěže Gran Prix Vinex

Kobylí, 31. října 2013

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Oživení svátečních chutí: Nové kulinářské výzvy na stanici TV Paprika

S blížícími se vánočními svátky přichází čas na tradiční sváteční pokrmy, které dovytvářejí nezaměnitelnou atmosféru chvil strávených v rodinném kruhu. Přesto však může po několika dnech těch stejných jídel vyvstat potřeba vyměnit je za něco nového a osvěžujícího. Na TV Paprika se právě v prosinci otevírají brány do světa netradičních a neuvěřitelně chutných receptů, které vám pomohou vrátit radost z přípravy a konzumace jídla v tomto období.

číst dále ...

Bramborový salát: Stálice na slavnostním stole i zdroj rodinných hádek

Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.

číst dále ...

Klasa slaví 20. narozeniny speciální perníčkovou pečící edicí

Nejznámější česká značka kvality Klasa letos slaví významný milník – 20 let na trhu! Již od roku 2003 provází logo Klasa v českých obchodech spotřebitele, kteří hledají kvalitní suroviny. Abychom tuto příležitost oslavili, připravili jsme pro vás speciální sérii cukrářských receptů, které spojují ty nejkvalitnějších suroviny s tou pravou atmosférou blížících se Vánoc. A co by to bylo za oslavu bez překvapení! Všechny recepty v této sérii jsou výsledkem spolupráce s paní Andrle, majitelkou malého, avšak výjimečného pražského perníkářství „Perníčkův sen“, které je držitelem prestižní značky Klasa zaručující špičkovou kvalitu.

číst dále ...

Obědy lidem, ne do koše. Sbírka na záchranu obědů z jídelen je spuštěna.

V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 1 díl

Česká kuchyně, tím je míněna i ta moravská, byla v minulosti proslavená. Některé pokrmy dokonce obohatili světovou kuchyni. Ano, i daleko za našimi hranicemi se proslavilo nejen plzeňské pivo, podle kterého se ve světě některá světlá piva nazývají Pilsner, ale díru do světa udělaly i naše české knedlíky, medovina, či například lívance.

číst dále ...

Kvalitní víno i do svařáku? Rozhodně ano, bude pak perfektně chutnat. Zkuste ho navíc osvěžit zajímavým kořením

Myslíte si, že se na svařáku nedá nic zkazit? Že všechny chutnají dost podobně? A pokud je nějaký trpčí, stačí si ho jen dosladit? Naštěstí tomu tak není. S jeho přípravou si můžete pohrát. Základem je kvalitní víno, kterých u nás na Moravě a v Čechách máme víc než dost. Ta nejlepší navíc bývají vystavena v Salonu vín ve Valticích. A jak si svařák můžete ještě obohatit? Prozrazuje národní sommelierka Klára Kollárová. Svařené víno u nás miluje téměř každý. Bývá nedílnou součástí předvánočních trhů. S přáteli se často setkáváme právě u tohoto voňavého nápoje. Napadlo vás ale o něm někdy přemýšlet jako o víně, které má své kvality? Že se do jeho chuti také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy, z níž je vyrobené?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy