REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Více odrůd ovoce dá vzniknout cuvée – chutnému vínu, které si říká o vaši pozornost

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Propojení více druhů hroznů nebo jiného ovoce během výroby je předpokladem pro vznik jednoho z nejhodnotnějších vín – tzv. cuvée. Podle čeho se odrůdy míchají, aby vzniklo výborné víno ceněné chuti, a ne podivný patok a proč byste měli cuvée ochutnat také?


Víno, které vzniklo scelením několika odrůd a ročníků, se označuje cuvée nebo česky kupáž. „Vzniká proto, aby se vyzdvihlo to nejlepší z každé odrůdy a potlačily se nedostatky, které by mohly při pití vína vadit. V neposlední řadě dokáže vinař ovlivnit kyselost, obsah alkoholu i cukru. Rozhodně to není náhodné slévání vín nízké kvality, jak si mnoho lidí myslí,“ vysvětluje Petr Čerňanský z Rybízák.cz.

 

 

Samotný název pochází z francouzského cuve – káď. Název odkazuje k tomu, že při výrobě dochází k míchání minimálně dvou ročníků nebo odrůd ve velké nádobě. Při scelování se často spojují kyselejší vína se sladšími, méně výrazná chuť s plnou nebo víno s méně procenty alkoholu s tím více alkoholickým. Díky tomuto postupu má zkušený vinař možnost vyladit chuť výsledné kupáže k dokonalosti.

„Výroba ovocných cuvée je podobná jako u vinné révy. Ve fázi fermentace (kvašení) se smíchá několik druhů ovocných moštů a víno spolu dokvašuje. U ovocných vín je to vhodné zejména pokud máme jedno extrémně kyselé a jedno extrémně sladké ovoce,“ vysvětluje zakladatel značky Rybízák Petr Čerňanský.

 

Cuvée přináší benefity

Opravdu dobré cuvée vám nabídne harmonickou chuť i vůni s vyváženým poměrem kyselin a cukrů. Pokud si vyberete kvalitní láhev, a nepůjdete po nízké ceně, pak nešlápnete vedle. Nestane se, že na vás víno bude moc sladké nebo naopak moc kyselé. Vyhnete se třeba i nepříjemnému pálení žáhy. V momentě, kdy otevřete svou mysl i hrdlo kupáži, čeká na vás objevování naprosto nových chutí a mnoho zajímavých zážitků. Možná právě v nabídce cuvée najdete to své nejoblíbenější víno vůbec.

 

Pošramocená pověst

Špatnou pověst vín scelených z více ročníků nebo odrůd má v Česku na svědomí několik výrobců, kteří hlavně za minulého režimu slévali velmi nekvalitní a zbytková vína dohromady, aby je ještě mohli dát do prodeje. Nejen, že vína nebyla chuťově dobrá, ale navíc způsobovala bolesti hlavy a jiné nepříjemné stavy den poté. Proto se Češi cuvée začali vyhýbat, zatímco v zahraničí bývají považována za velmi ceněná a lahodná vína. Ostatně celosvětově tvoří cuvée více jak 50 % celé produkce vína, a navíc to bývají nejdražší a nejhodnotnější vína ve vinotékách odborníků.

 

5 tipů, jak poznat dobré cuvée

Při výběru cuvée se ideálně obraťte na oblíbeného vinaře, jemuž důvěřujete a jeho vína máte rádi. Současně byste si měli na etiketě zkontrolovat základní fakta, která odhalí, zdali bude víno dobré.

  1. Cuvée by nemělo být sceleno z více jak 3 odrůd.
  2. Jedna z odrůd měla být zastoupena minimálně z 85 procent.
  3. Rozhodně by se nemělo slévat červené víno s bílým.
  4. Použité odrůdy by ideálně měly být z jedné vinařské oblasti.
  5. Cena ani země není neoblomně kvalitu určující. Vyberte si cuvée z nabídky takového vinařství, v něž máte důvěru.
 

TIP – Ovocná kupáž Techtle Mechtle

Když spolu červené a černé bobule rybízu mají techtle mechtle, vznikne víno vytříbené chuti, které ohromí i opravdové znalce.

Techtle Mechtle je ovocná kupáž české značky Rybízák, která vzniká fermentací červeného a černého rybízu. Zamilují si ho fanoušci červeného vína pro jeho sladkokyselou chuť a uplatnění najde jako přípitek, pro podlévání během vaření nebo se perfektně hodí do svařáku.

Cena: 210 Kč

www.rybizak.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy