Aromatizované víno se vyrábí z vína nebo hroznového moštu, případně z vykvašeného hroznového moštu a jejich směsí, s přídavkem vody (nejvýše však 15 %), jejich aromatizací pomocí přírodních aromatických látek nebo povolených aromatických extraktů, aromatických bylin a koření.
K doslazení vermutů je možné použít sacharózu, hroznový mošt nebo zahuštěný hroznový mošt. K doalkolizování se smí použít přírodní líh tak, aby skutečný obsah alkoholu v konečném výrobku dosahoval nejméně 14,5 % obj. a nejvýše 22 % obj.
U vermutů bývá aromatizace provedena aromatickými látkami získanými z pelyňku a přislazení je provedeno pouze karamelizovaným cukrem, sacharózou nebo hroznovým moštem. Hořké aromatizované víno vykazující hořkou chuť s označením hlavních použitých aromatických látek – při použití chininu se označí jen jako víno s chininem. Pokud bylo použito k aromatizaci přírodních látek z pelyňku a hořce a za předpokladu dosažení žlutého nebo červeného zbarvení povolenými přísadami, víno se smí označit jen názvem Americano.
Vermuty se většinou podávají jako aperitivy, mají povzbuzovat chuť k jídlu.
Zdroj: Slabikář Alkoholu