REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční úvaha

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Za měsíc bude Štědrý den, z obchodů, z výloh, ze stánků, prostě odevšad na nás útočí prodejci vánočního zboží. Když jsem byla malá, to bylo v padesátých letech minulého století, žila jsem na vesnici. Tam se blížící vánoce projevovaly úplně jinak. Byl to úklid celého domu, zabití prasete, pečení cukroví a podobně.


Ovšem opravdová blízkost Štědrého dne se projevila když babička koupila slanečky. Dnešní děti nevědí co to slaneček je a jak vypadá. Je to mořská ryba – sleď – naložená v soli a proležená tak že je solí maso konzervované a nekazí se. Babička koupila tolik slanečků kolik počítala lidí na štědrovečerní večeři, plus nějakého navíc. Doma je dala do nádoby se studenou vodou a tu vodu každý den vyměňovala za čistou. Jak dlouho to dělala nevím, byla jsem malá a nesledovala jsem to. Po několikeré výměně vody ztratily slanečky největší slanost. Pak babička sloupla kůži, rozkrojila rybu podél hřbetu a vyndala páteř a půlky ryb rozkrájela na čtverečky asi o hraně 2 cm. Do čistě vymytých sklenic dala na dno vrstvu na hrubo nakrájené cibule, na to vrstvu slanečků, zase cibuli a slanečky to střídala až byla sklenice plná, nahoře byla cibule a nesmělo to být napěchované, jen volně nasypané. Mezi tím dala svařit ocet s vodou a kořením. 1 díl octa 3 díly vody, několik kuliček pepře, několik kuliček nového koření, několik kuliček jalovce a pár lístků bobkového listu. Všechno asi 5 minut povařila a nechala vychladnout. Poté zalila slanečky s cibulí tímto studeným nálevem aby bylo všechno potopené. Sklenici pevně uzavřela a dala do chladna uležet. Jak dlouho to muselo být aby to bylo správně rozležené nevím.

Večer před štědrým dnem zadělala na vánočky a ještě v noci je upekla. Když jsme ráno vstávali měli jsme čerstvě upečenou vánočku a čaj. K obědu byla obyčejná čočková polévka. Večeře byla dříve než v jiné dny. K večeři byl slanečkový salát a chleba. Pak jsme uslyšeli zvoneček a šlo se ke stromečku, zazpívali jsme koledy a prohlédli jsme si dárečky. Pak se poslouchalo rádio, pojídalo se cukroví a domácí čokoláda, na plotně kamen se pálila purpura a františky (kadidlo). Já se sestrou jsme si hrály z hračkami které nám donesl Ježíšek a užívaly jsme si kouzlo vánoc.

Stromeček strojil děda, jak to dělal, že jsme ho u toho nikdy nepřistihly nevím. Zrovna jak nevím jak zvonil na zvoneček aby to vypadalo jako zvenku. Pro tato kouzla jsme dlouho věřily na Ježíška a hlídaly u okna kdy už přiletí.

Dnešní děti jsou o toto ochuzeny i když mají zase jiné radosti z očekávání vánoc, to vidím na svých vnučkách.

Dnes už se na svátky tak netěším protože ten kolotoč kolem úklidu, shánění dárků, pečení cukroví a chystání štědrovečerní večeře mě zmáhá. Ale když sedím u stromečku a dívám se na radost obdarovaných jsem šťastná a dojímá mě to.

Všechny vás zdravím dobrý den.

Maruš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy