REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V Evropě nejvíce pijí Britky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mladé Britky drží evropský rekord, pokud jde o konzumaci alkoholických nápojů. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnil v Londýně ústav Datamonitor. Britské ženy ve věku mezi 18 a 24 lety holdují alkoholu třiapůlkrát více než stejně staré Italky.

Průměrná roční spotřeba Britek v tomto věku je 203 litrů alkoholu. Pesimistické výhledy odhadují, že do roku 2007 to bude už 242 litrů. V závěsu za Britkami jsou jejich německé vrstevnice se 189 litry a na třetím místě Nizozemky, které si průměrně dopřejí 107 litrů alkoholu ročně.

Z průzkumu se rovněž zdá, že s postupujícím věkem Britky nabírají moudrost, protože průměrná roční spotřeba alkoholu bez ohledu na věkové skupiny klesá na 108 litrů.

Autor průzkumu Andrew Russell dospěl ke zjištění, že mladé Britky opouštějí někdejší náklonnost k pintě piva v zakouřené hospodě a dávají přednost vytříbenějším barům, kde si poroučejí míchané nápoje či pití k jídlu. Pokud jde o celkovou britskou dospělou populaci, utratí ročně za alkohol v přepočtu 47 a půl miliardy eur.

Pro srovnání – Francouzi propijí za rok 46,2 miliardy eur a Němci 31,3 miliardy eur, píše agentura AFP. Jiný průzkum uspořádaný z podnětu vlády zjistil, že v Británii pije příliš mnoho alkoholu 40 procent mužů a 22 procent žen. Naproti tomu ve Francii je tento poměr devět ku pěti procentům.

Za nepřiměřené pití považují britští autoři konzumaci dvou litrů piva u mužů a dvě třetiny láhve vína u žen denně. Podle lékařů tyto hodnoty překračují dvojnásobně přijatelnou denní konzumaci alkoholických nápojů. Pokud jde o srovnání se situací před sto lety, Britové jako národ konzumují méně alkoholu. Nicméně posledních 15 let spotřeba alkoholu v zemi neustále stoupá, konstatuje studie.

Markantní je to zejména u adolescentů do 16 let, kteří pijí dvakrát víc alkoholu než jejich vrstevníci před deseti lety.

Červen 2006

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy