REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V Evropě nejvíce pijí Britky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mladé Britky drží evropský rekord, pokud jde o konzumaci alkoholických nápojů. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnil v Londýně ústav Datamonitor. Britské ženy ve věku mezi 18 a 24 lety holdují alkoholu třiapůlkrát více než stejně staré Italky.

Průměrná roční spotřeba Britek v tomto věku je 203 litrů alkoholu. Pesimistické výhledy odhadují, že do roku 2007 to bude už 242 litrů. V závěsu za Britkami jsou jejich německé vrstevnice se 189 litry a na třetím místě Nizozemky, které si průměrně dopřejí 107 litrů alkoholu ročně.

Z průzkumu se rovněž zdá, že s postupujícím věkem Britky nabírají moudrost, protože průměrná roční spotřeba alkoholu bez ohledu na věkové skupiny klesá na 108 litrů.

Autor průzkumu Andrew Russell dospěl ke zjištění, že mladé Britky opouštějí někdejší náklonnost k pintě piva v zakouřené hospodě a dávají přednost vytříbenějším barům, kde si poroučejí míchané nápoje či pití k jídlu. Pokud jde o celkovou britskou dospělou populaci, utratí ročně za alkohol v přepočtu 47 a půl miliardy eur.

Pro srovnání – Francouzi propijí za rok 46,2 miliardy eur a Němci 31,3 miliardy eur, píše agentura AFP. Jiný průzkum uspořádaný z podnětu vlády zjistil, že v Británii pije příliš mnoho alkoholu 40 procent mužů a 22 procent žen. Naproti tomu ve Francii je tento poměr devět ku pěti procentům.

Za nepřiměřené pití považují britští autoři konzumaci dvou litrů piva u mužů a dvě třetiny láhve vína u žen denně. Podle lékařů tyto hodnoty překračují dvojnásobně přijatelnou denní konzumaci alkoholických nápojů. Pokud jde o srovnání se situací před sto lety, Britové jako národ konzumují méně alkoholu. Nicméně posledních 15 let spotřeba alkoholu v zemi neustále stoupá, konstatuje studie.

Markantní je to zejména u adolescentů do 16 let, kteří pijí dvakrát víc alkoholu než jejich vrstevníci před deseti lety.

Červen 2006

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy