REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V Evropě nejvíce pijí Britky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mladé Britky drží evropský rekord, pokud jde o konzumaci alkoholických nápojů. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnil v Londýně ústav Datamonitor. Britské ženy ve věku mezi 18 a 24 lety holdují alkoholu třiapůlkrát více než stejně staré Italky.

Průměrná roční spotřeba Britek v tomto věku je 203 litrů alkoholu. Pesimistické výhledy odhadují, že do roku 2007 to bude už 242 litrů. V závěsu za Britkami jsou jejich německé vrstevnice se 189 litry a na třetím místě Nizozemky, které si průměrně dopřejí 107 litrů alkoholu ročně.

Z průzkumu se rovněž zdá, že s postupujícím věkem Britky nabírají moudrost, protože průměrná roční spotřeba alkoholu bez ohledu na věkové skupiny klesá na 108 litrů.

Autor průzkumu Andrew Russell dospěl ke zjištění, že mladé Britky opouštějí někdejší náklonnost k pintě piva v zakouřené hospodě a dávají přednost vytříbenějším barům, kde si poroučejí míchané nápoje či pití k jídlu. Pokud jde o celkovou britskou dospělou populaci, utratí ročně za alkohol v přepočtu 47 a půl miliardy eur.

Pro srovnání – Francouzi propijí za rok 46,2 miliardy eur a Němci 31,3 miliardy eur, píše agentura AFP. Jiný průzkum uspořádaný z podnětu vlády zjistil, že v Británii pije příliš mnoho alkoholu 40 procent mužů a 22 procent žen. Naproti tomu ve Francii je tento poměr devět ku pěti procentům.

Za nepřiměřené pití považují britští autoři konzumaci dvou litrů piva u mužů a dvě třetiny láhve vína u žen denně. Podle lékařů tyto hodnoty překračují dvojnásobně přijatelnou denní konzumaci alkoholických nápojů. Pokud jde o srovnání se situací před sto lety, Britové jako národ konzumují méně alkoholu. Nicméně posledních 15 let spotřeba alkoholu v zemi neustále stoupá, konstatuje studie.

Markantní je to zejména u adolescentů do 16 let, kteří pijí dvakrát víc alkoholu než jejich vrstevníci před deseti lety.

Červen 2006

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy