REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tři pilíře zdravého životního stylu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tři základní pilíře zdravého životního stylu jsou pestrá strava, dostatečný pohyb a psychická pohoda. Věděli jste, že na zdraví populace a zvyšování věku dožití se životní styl podílí z 50 %, přičemž zdravotní péče jen z 15 %? Z celé poloviny je tedy naše zdraví jen a jen v našich rukách.


Pestrá strava

Tolik diskutovaná a i přesto stále opomíjená. Do našeho jídelníčku bychom měli zařazovat potraviny ze všech skupin. Nejvíce v tom případě zapomínáme na luštěniny. Přitom jejich použití není vůbec tak složité, jak se na první pohled může zdát. Přidejte hrst fazolí do polévky, trochu červené čočky do zeleninové omáčky na těstoviny, nebo si připravte večerní chlebíčky s luštěninovou pomazánkou. Pravidelná konzumace luštěnin napomáhá snižování hladiny cukrů a tuků v krvi. Velký pozor bychom si ale měli dávat na luštěniny v nálevu. Ten v sobě totiž skrývá zbytečný cukr, který nám v dodržování zdravého životního stylu příliš nepomůže.

Velký výběr v obchodech je obrovskou výhodou globalizace, kterou ale často nevyužíváme tak, jak bychom měli. Místo abychom si nakoupili nejrůznější druhy zeleniny, ovoce a olejů, věnujeme čas výběru zpracovaných potravin jako jsou sušenky, předpřipravená jídla či sladké limonády. Jak se tomu vyhnout? Před příštím nákupem si připravte seznam jídel, která budete následující dny vařit a nakupujte jen podle seznamu ingrediencí na něm. Nezapomeňte na velké množství zeleniny, obilovin a luštěnin. To jsou hlavní suroviny, na kterých by měl být plnohodnotný jídelníček vystaven.

 

 

Dostatečný pohyb

Jestli nemáte čas ani peníze na zaplacení posilovny a trenéra, nezoufejte si. Možností, jak zapojit pohyb do svých každodenních aktivit, je mnoho.

Nejpřirozenějším pohybem je chůze. Vystupte o zastávku dřív z tramvaje, místo večerní televize si obejděte okolí domu, nebo pro cestu do patra využijte schody místo výtahu. Nezabere vám to o moc víc času, po pár dnech už ale poznáte rozdíl. Do těchto drobných změn zapojte i děti a vymyslete jim k tomu hry, aby je pohyb bavil. Naučí se tak, že je přirozené chodit pěšky a nebudou pohyb vnímat jako obtěžující činnost.

Trávíte celé dny v práci u počítače? Pravidelně se protahujte. Každou hodinu nebo po dokončení dílčího úkolu si protáhněte páteř, ramena a ruce, ale i nohy. Najděte si na internetu sérii cviků v sedě u počítače a váš kolega si ani nevšimne, že zrovna cvičíte. Nezapomínejte přitom na oči, ty jsou při práci u obrazovky namáhané a potřebují si taky odpočinout!

 

Psychická pohoda

Psychická pohoda je další ze základů dobrého zdraví. Mírný a občasný stres může být pro organismus a naše výkony prospěšný, musí ale přijít odměna v podobě dosažení určitého cíle. Jde v tomto případě o eustres, který nás pohání k lepším výsledkům. Pokud stres trvá příliš dlouho, nebo je naopak až moc silný, může mít následky v podobě nejrůznějších onemocnění. To se pak jedná o distres.

Pokud jste například v práci pod dlouhodobým stresem, necítíte se dobře a nemáte radost ze života a svých výsledků, přemýšlejte o změně povolání či zaměstnavatele. Stejně tak v rodinném životě. Připadá vám, že je něco špatně? Začněte nejdřív u sebe. Ujasněte si, co se vám líbí, nelíbí a proč. Na základě této úvahy udělejte rozhodnutí, která vám do života přinesou větší jistoty a radost.

 

TIP – Luštěniny MENU GOLD

Luštěniny jsou ideálním zdrojem bílkovin s minimem tuků a navíc bez cholesterolu. Jsou také výborným zdrojem vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, manganu a zinku. Zařaďte je do svého jídelníčku nenásilnou formou, například jako součást polévek a zeleninových omáček. Rodina si tak možná ani nevšimne, že jste začali jíst zdravě.

 

 

K dostání ve všech supermarketech.

www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy