REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třepenitka roztroušená

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá hořká houba rostoucí od září až do listopadu nejvíce v horských smrčinách na ležícím dřevě nebo pařezech, ale i na humusu a zbytcích dřeva. Některé zdroje uvádějí, že je jedovatá.


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Hypholoma marginatum

Nejedlá ………….. Nejedlý hořký druh houby, některé zdroje udávají, že je tato houbička jedovatá.

Doba výskytu: září až listopad

Roste roztroušeně nejvíce v horských smrčinách na ležícím dřevě nebo pařezech, ale i na humusu a zbytcích dřeva.

Klobouk až 45 mm, zvoncovitý až sklenutý, hladký, za vlhka lesklý, v mládí okrově žlutý, později oranžový až olivově hnědý, ve stáří někdy radiálně vrásčitý. Okraj klobouku v mládí ověnčený zbytky závoje. Lupeny jsou široké, široce připojené, v mládí bělavé, později olivově šedé až olivově hnědé, ostří hladké bělavé.

Třeň až 90 mm, válcovitý, na bázi rozšířený, v mládí plný, později dutý, křehký, v mládí bíle vláknitě šupinkatý, pak na šedém podkladě nepravidelně bělavě, prstenovitě, nebo podélně vláknitý, na vrcholu pod kloboukem světle žlutý. Dužnina je tenká, krémová až šedohnědá, má hořkou chuť a slabě houbovou vůni.

Možná záměna:

Třepenitka kořenující – Hypholoma radicosum, ta má dlouhý kořenující třeň a nepříjemný zápach.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy