REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.


První, čeho si u vína všímáme, je jeho čirost. Jednoduchou pomůckou může být otočení sklenky proti světlu nebo přiložení bílého papíru do pozadí.

„Degustovat je potřeba v místech, kde nic nebude rušit vaše smysly. Není tam hluk, příliš velká zima nebo teplo a vzduch není nasycený kouřem. Až tehdy se lze dostatečně zaměřit na vzhled, vůni a chuť vína,“ doplňuje trojnásobný držitel ocenění Sommelier roku David Král.

 

 

Víno musí vonět

Vínem nejdřív zlehka zatočíme a přivoníme k okraji sklenky. Zároveň si musíme pamatovat,
že nepříjemná vůně rozhodně nevěstí nic dobrého.

„Měli byste cítit ovoce, květiny, koření,“ říká David Král a dodává: „Roli ale také hraje výběr sklenky. Pro šumivá vína doporučuji sklenku typu flétna, pro lehčí bílá a červená vína sklenka typu tulipán a pro vína zrající v nových sudech balónovité sklenky.“

 

Základní chutě

Naučte se vnímat pomocí celých úst, jazyk, patro, ale i celá ústní dutina jsou totiž velmi citlivým porotcem. Jako malé děti jsme se učili, že chuť na stranách jazyka ukazuje na kyselost, špička jazyka na sladkost, strany špičky na slanost a kořen na hořkost.

 

 

Víno a špenát? Raději ne

Jestli je něco jisté, tak to, že špatným výběrem vína můžeme zkazit skvělé jídlo a nedobrým jídlem zkazit vynikající víno. Pokud si nejste jistí, můžete vždy vyzkoušet jednoduchý návod:

  • Bílé víno: telecí a drůbeží maso, ryby, plody moře, světlé omáčky, zeleninové saláty
  • Růžové víno: lehčí jídla, grilované pokrmy
  • Červené víno: tmavé maso, kořenitá jídla, těstoviny

Zároveň musíme myslet na to, že víno nelze podávat ke všemu, co doma zrovna najdeme. Nehodí se například k zavařeninám a k přesolenému jídlu. A rozhodně ho není radno kombinovat s pokrmy, které jsou dochucovány vinným octem.

Chutě každého z nás jsou ale různé, a tak můžete označit skvělým vínem právě to, které vám chutná!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy