REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

TIP NA VÍKEND – Velkopopovický pivovar POKŘTÍ NEJVĚTŠÍHO KOZLA NA SVĚTĚ A NASERVÍRUJE zabijačkové hody

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velké Popovice, 25. února 2015 – Zabijačkové speciality, české pivo Velkopopovický Kozel a křest největšího dřevěného kozla na světě jsou hlavní lákadla tradiční zimní akce Ladovské vepřové hody. Kromě zabijačkových pochoutek jsou na programu speciální prohlídky pivovaru spojené se školou čepování piva, ukázky řemesel a výroba sněhových soch. Pivovar Velké Popovice přivítá návštěvníky šestého ročníku v sobotu 28. února od 10 hodin dopoledne.


Vedle živého kozla Oldy, který je dlouholetým symbolem a maskotem pivovaru, bude v areálu k vidění další kozel. Tentokrát dřevěný a největší na světě. Kozla mohou zhlédnout všichni návštěvníci Ladovských vepřových hodů, kteří se vydají na speciální prohlídku pivovaru. Kozla slavnostně pokřtí Jan Hraběta a Václav Kotek z Divadla Járy Cimrmana v 11.00 hod. Velkopopovický pivovar vyrobil dřevěného kozla loni k oslavám 140 let od svého založení. Kozlí vyslanec se pak vydal na pouť po exportních zemích Velkopopovického Kozla. Po dlouhém putování po Slovensku, Gruzii nebo Moldavsku se tak vrátil zpět do Velkých Popovic.

Dřevěného kozla jsme „ustájili“ na pivovarském nádvoří. Je vysoký 7,1 metru a dlouhý 7,4 metru. Skládá se z 67 dílů. Hlavu dřevěného obra tvoří jeden kus. Dřevěné části jsou z dubových a borovicových desek. Aby kozlí velikán odolal silnému větru, jsou v jeho útrobách čtyři tuny písku. Vydrží dokonce sílu orkánu,“ přibližuje světovou raritu Eva Kršňáková z Návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Poctivý zabijačkový gastro zážitek přinesou jelita, jitrnice, škvarky, tlačenky, ovary nebo klobásy. Ochutnávku specialit zpestří ukázky řeznického řemesla, kovářská dílna a další lidové pochutiny, zvyky a výrobky. Pro návštěvníky jsou připravené, každou půlhodinu, prohlídky pivovaru s ochutnávkou piva Velkopopovický Kozel a rozšířené o školu čepování piva pod dohledem pivovarského odborníka. Na konci exkurzní trasy je čeká oblíbená zastávka u kozla Oldy. Návštěvnické centrum nabídne gravírování jména na originální rohatý půllitr zakoupený v Kozlím obchůdku.

Lidé se mohou zapojit také do masopustního průvodu nebo se podívat na tvorbu sněhových soch rukou akademického sochaře Jana Komárka. Hudební kulisu obstará kapela Neurol Band a ZUŠ Velké Popovice. Ladovské vepřové hody se uskuteční v areálu pivovaru Velké Popovice v sobotu 28. února od 10 do 15 hodin. Na zajištění akce a programu se spolupodílí obec Velké Popovice a Mikroregion Ladův kraj. Vstup je zdarma, mimo prohlídky pivovaru se školou čepování piva.

 

Poznámka redakce:

První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.

s.

Návštěvníci pivovaru se mohou těšit na prohlídkovou trasu, která představuje zajímavou a zábavnou formou historii i současnost pivovaru a jeho okolí. Součástí prohlídky je i ochutnávka v ležáckém sklepě a živý maskot pivovaru – kozel Olda.

Pivovarský Kozlí obchůdek s dárkovými předměty nabízí návštěvníkům široké spektrum zajímavých dárků s pivní tematikou.

Přímo v areálu pivovaru se nachází restaurace Velkopopovická Kozlovna. Restaurace nabízí českou kuchyni a široký sortiment čepovaného piva – zejména vynikající Velkopopovický Kozel 11° čepovaný přímo z pivních tanků.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy