REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tajemství a historie nápojů, které v zimě tolik milujeme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každý z nás si v zimě a na podzim dá alespoň jednou svařák, punč, grog či horkou medovinu. Jsou zkrátka nápoje, které k těmto chladným ročním období patří. Napadlo vás ale někdy, jak vlastně medovina vznikla, odkud pochází punč a že grog vznikl kvůli opilým námořníkům? To a ještě další zajímavosti o historii těchto nápojů vám přinášíme níže v textu.


Zlatá medovina pro bohy a krále

Říká se, že medovina je stará jako samo lidstvo. Její opojnou chuť milovali Řekové, Římané, Slované, Germáni i Keltové v pradávných dobách. Traduje se, že dokonce antičtí bohové si ji na vrcholu hory Olymp vychutnávali. Za její vznik však může sama příroda. Včely, které svými úly obsadily dutiny stromů, vyráběly med. Vlivem deště se však med naředil a díky přírodním kvasinkám začala směs fermentovat a tak vznikla první medovina. Člověk ji záhy objevil a tolik mu zachutnala, že ji brzy začal sám vyrábět. Lidé navíc věřili, že je zdrojem života, síly a moudrosti, a proto se podávala hlavně hrdinům a na královském dvoře. A stejně jako se vyráběla dříve, vyrábí se i dnes. Své by o tom mohla vyprávět rodinná firma ČESKÁ VČELA, která vyrábí medovinu s využitím nejmodernějších technologií z  českého medu z CHKO Křivoklátsko. Díky výrobě za studena si uchovává blahodárné účinky na naše tělo, a právě proto se k medovině, asi nejvíce ze všech alkoholických nápojů, hodí přípitek „Na zdraví!“

 

 

Horké víno pro teplomilné Římany

Lahodnou chuť teplého vína ovoněného exotickým kořením objevili už staří Řekové v době Antiky. Odtud jej prý převzali antičtí Římané, které při dobývání zaskočila zima. Recept na svařák se objevil také v jedné z prvních anglicky psaných kuchařek z roku 1390 pod názvem Ypocras (Hippocras), což mělo v přeneseném významu znamenat sáček, přes který se scedí bylinky. I přesto, že výše zmíněné původy zní vcelku romanticky, důvod proč se skutečně se svařeným vínem začalo, byl prostý. Koření mělo schovat nedostatky nekvalitního vína, med měl fungovat jako konzervant a ohřátí pomohlo v zimě. Dnes si svařák spíše než kvůli zimě a skrývání nedostatků dáváme pro navození příjemné vánoční atmosféry.

 

Britové, kteří dali světu poznat punč

Slovo punč pochází z Indie a hindského výrazu pánč, což mělo znamenat pět. Původní receptura totiž předepisovala pět přísad a to alkohol, cukr, citron, vodu či čaj a koření. Na začátku 17. století se však díky britské společnosti dostal punč do Anglie, kde se v místních listinách objevil poprvé v roce 1632, kdy byl většinou připravován z vína či brandy. O pouhých dvacet let později se však začal používat jamajský rum a dal tak vzniknout punči takovému, jaký známe dnes. Je sladší než tradiční svařené víno, přidává se do něj ovoce a fantazii se při jeho přípravě meze nekladou. Pije se po celém světě, přesto však pokaždé trochu jinak. U nás s jablky, v Koreji se sušeným kaki, v Mexiku například s tequillou.

 

Naředěný rum pro opilé námořníky

Za voňavý horký nápoj ovoněný rumem můžou námořníci lodí Royal Navy. Těm bylo zhruba od 17. století podáván rum jako lodní příděl. Posádka však často byla opilá a důsledkem toho i nedisciplinovaná. A tak se v roce 1740 rozhodl tehdejší anglický viceadmirál Edward Vernon, že své posádce rum naředí horkou vodou, což zejména v chladnějším klimatu Velké Británie posádka ocenila. No, a jelikož Vernon nosíval pláštěnku z grogrénu (těžké hedvábné tkaniny s rypsovou vazbou), přezdívalo se mu „Old Grog“, což se brzy přeneslo i na nápoj. Od 19. století byl pod tímto názvem známý i v Německu, odkud se rozšířil dál.

 

Tip redakce:

Křivoklátská medovina – chuť přírody v každé lahvi //Zahřejte se! // Ochutnejte kousek medového Křivoklátska!

Když se snoubí historický recept tradičního nápoje s prvotřídními surovinami a nejmodernějšími technologiemi, vznikne lahodný zlatavý nápoj, který zahřeje tělo i duši – Křivoklátská medovina. Rodinná firma ČESKÁ VČELA vyrábí medovinu za studena, díky čemuž si uchová blahodárné účinky. Díky vlastnímu křivoklátskému medu ještě navíc ukryje kousek Křivoklátska do každé lahve.

Představte si čistou krajinu CHKO Křivoklátsko, její rozlehlé listnaté a smíšené lesy, louky, které si udržely jinde vzácnou pestrost bylin a květin, údolí řeky Berounky, kam jen stěží přes koruny stromů dopadá sluneční světlo a pak včelky, které zde sbírají sladký nektar. V tom tkví tajemství lahodné chuti Křivoklátské medoviny. Díky vlastní včelí farmě disponuje společnost ČESKÁ VČELA kvalitním českým medem přímo z tohoto výjimečného kraje, který sama stáčí, třídí, kontroluje a zpracovává do jedinečné medoviny.

Křivoklátská medovina je vyráběna z ryze křivoklátského medu podle tradičního receptu našich předků, přesto s využitím nejmodernějších technologií. Vzniká podobně jako víno za studena, a právě díky tomu si uchovává všechny blahodárně působící látky z medu. Doba výroby není přesně stanovena, vždy se totiž odvíjí od vyrovnanosti chuti medoviny, neboť správné načasování rozhoduje o její kvalitě.

 

 

Zlatá Křivoklátská medovina patří mezi nejpopulárnější výrobky. Jedná se o jemný, lahodný nápoj zlatavé barvy, čisté medové chuti s příchutí vanilky. Na výběr je silnější 18 % alc. a slabší 12,5 % alc. verze, takže si může každý vybrat tu, která bude jeho srdci nejblíže.

Zlatá křivoklátská medovina je k dostání v prodejnách Albert a Billa za cenu 129 Kč.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy