REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Superpotraviny aneb Jak se po létě připravit na podzimní pracovní a školní kolotoč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Návrat dětí do škol, konec letní pohody a dovolených, a znovu se roztáčející kolotoč práce a povinností včetně brzkého vstávání. Přechod do podzimního režimu dá našemu organismu zabrat – o to víc, že s návratem do kolektivů přicházejí i první virózy, rýmičky a další nemoci. A pokud jste v létě tak trochu polevili i z pohledu stravování, může být velmi náročné se dostat zpět do fyzické i psychické pohody. Poradíme vám, jaké potraviny a jídla vám pomůžou najet zpět do školního i pracovního nastavení.


Jak na přechod z letního módu u dětí

Cukrová vata, nanuky, zmrzlina, fast food u vody nebo all inclusive bufety. Dětské stravování prochází přes léto pěknou zatěžkávací zkouškou. A i když jí dětský organismus na první pohled zvládá bez problémů, přemíra vysoce zpracovaných potravin a jednoduchých cukrů se může projevit jako problém v budoucnosti. Umělá barviva a aromata, energetické a kofeinové nápoje dětské pozornosti a zdravému vývoji nesvědčí.

 

 

Abyste dětem navrátili po létě trochu pravidelnější režim a aby dobře zvládly návrat do školy, zaměřte se na jejich jídelníček. Zařadit můžete potraviny, které pozitivně ovlivňují celkové zdraví, činnost nervové soustavy a mozek.

„Není nutné zamezit dětem přístup k cukrům a vidět je jako největší zlo. Děti potřebují sacharidy jako zdroj energie – měly by tvořit dokonce 60 % jejich denního energetického příjmu. Stačí jen zaměřit se spíše na zdroje komplexních sacharidů a omezit ty jednoduché, jejichž nadbytek vede ke kolísání hladiny krevního cukru a k rychlejšímu pocitu hladu,“ vysvětluje Magdalena Zawadska, specialistka na potraviny z online supermarketu Košík.cz.

 

Jídlem proti dlouhým neschopenkám

Zdravý jídelníček není při přechodu na podzimní režim důležitý jen u dětí, ale i u dospělých. Má významný podíl na tom, jak se naše tělo se změnou režimu vyrovná – a i na tom, jak odoláme první vlně nemocí. Pokud se budete odbývat polotovary a vysoce zpracovanými jídly, brzy se to nějak projeví – možná problémy se zažíváním, ale možná i tím, že s virózou nebudete bojovat tři dny, ale dva týdny.

Jak se tedy po létě nastartovat? Stejně jako se připravujete na začátek školy, připravte se i na pracovní režim. Třeba tím, že svačiny budete chystat nejen dětem, ale také sobě. „Aby naše tělo lépe zvládlo stres, kterému se s koncem léta nevyhne téměř nikdo, je třeba především pravidelné stravování a dostatečný příjem vitamínů a minerálů. Není nutné sypat do sebe tuny potravinových doplňků – stačí, když nebudeme zapomínat na každodenní přísun ovoce a zeleniny a zakysaných výrobků. Do práce si prostě místo skořicového šneka raději přibalte malý neslazený kefír a jablko,“ doplňuje Magdalena Zawadska z online supermarketu Košík.cz.

Když si navíc naplánujete jídelníček na celý týden, ušetříte v rámci rodinného rozpočtu nemalé peníze, které byste jinak utratili za každodenní nákup pečiva a „něčeho k tomu“ po cestě do práce. A pokud k tomu přidáte chytrý nákup více položek najednou za méně peněz, jako nabízí třeba Košík se svým Multikupem, bude se vám plánovat ještě o něco lépe.

 

Superpotraviny na dosah ruky

Termín „superpotravina“ je samozřejmě trochu nadsazený. Žádná potravina nemá sama o sobě takové vlastnosti, aby vás zázračně zbavila všech neduhů nebo například pomohla zhubnout. Pokud si ale poskládáte jídelníček tak, aby byl vyvážený, obsahoval potřebné živiny, vitamíny a minerály třeba právě i s pomocí superpotravin, určitě tím svému tělu prospějete. A další tip – pozitivní vliv na zdraví mají často i na první pohled obyčejná jídla. Vybrali jsme taková, která máte na dosah ruky, bez nutnosti shánět exotické plody podle Instagramových tipů. Než začnete ve velkém nakupovat chlorellu, zelený ječmen a kupu potravinových doplňků, zkuste to jednodušeji.

 

Ořechy

Neustále skloňované ořechy si právem zaslouží pevné místo mezi zdraví prospěšnými potravinami. Jsou totiž plné omega-3 mastných kyselin, které pomáhají s koncentrací, prospívají mozku a zlepšují paměť. Když si denně dopřejete hrst kvalitních ořechů, získáte navíc i zdroj zdravých tuků. Jen pozor – pokud sáhnete po ořeších obalených v čokoládě, musíte počítat s velkou dávkou cukru navíc.

 

Bobuloviny

Borůvky, jahody, maliny, ostružiny… bobulovité ovoce je výborným zdrojem antioxidantů, které chrání buňky, snižují oxidační stres a mohou působit protizánětlivě. Snižují hladinu krevního cukru, jsou výborným zdrojem vlákniny, takže prospívají zažívání, a v čerstvých najdeme i množství vitaminu C. Bobule a lesní plody je nejlepší konzumovat čerstvé – zmrazením i tepelnou úpravou ztrácejí prospěšné látky.

 

Listová zelenina

Neholdujete vařenému špenátu ve formě přílohy na talíři? Dejte si čerstvý – třeba v salátu nebo jako smoothie. Spolu s další listovou zeleninou jako rukolou, kapustou nebo kadeřávkem je skvělým zdrojem antioxidantů, vitaminů a vlákniny.

 

Fermentované výrobky

Fermentace momentálně zažívá obrovský boom, což může být pro mnohé trochu úsměvné – nakládaná zelenina bývala na stolech našich předků naprosto běžná. Jednak šlo o vhodnou formu konzervace potravin, jednak lidé dobře znali její benefity. Fermentované produkty jsou bohaté na probiotika, antioxidanty i vitaminy. Dopřejte si pravidelně kimchi, kysané zelí nebo kefír a vaše tělo to rozhodně ocení.

 

Losos a tuňák

Tučnější ryby jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin a jejich pravidelná konzumace zlepšuje činnost nervové soustavy, srdce i naši koncentraci. Při výběru ryb dejte přednost čerstvým, z prověřených chovů. Ve spolupráci s Makro je můžete nakoupit třeba na Košíku, který nabízí ryby a mořské plody už do dvou dnů od výlovu.

 

zdroj: kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

„KOKIS“ – originální pochoutka z daleké Srí Lanky

Mistr cukrář a ambasador AHMAD TEA Josef Maršálek v létě navštívil dalekou Srí Lanku, odkud si kromě nezapomenutelných zážitků z návštěvy čajových plantáží, továrny na čaj, či setkání s čajovým someliérem, dovezl také řadu originálních receptů. Tradiční srílanské sušenky „KOKIS“ podávané výhradně k čaji jsou jedním z nich.

číst dále ...

Kouzlo společného stolování aneb jak nás jídlo spojuje

Důvod k oslavě si můžeme najít každý den. A nemusí se hned jednat o tradiční akce jako jsou narozeninové oslavy, svatby, nebo třeba baby showers. Ale co mají všechny tyhle akce společného? Přeci jídlo! Jak jinak obohatit společně strávený čas než dobrým jídlem a s těmi, které máme rádi? Málo věcí nás dokáže spojit tak jednoduše jako společná večeře plná dobré nálady a dobrého jídla. Vždyť se říká, že láska prochází žaludkem – a na tom určitě něco bude! Ať už se tedy sejdete s rodinou nebo přáteli, společné stolování je skvělý způsob, jak si užít čas s blízkými. V Americe si tohle uvědomují, a proto si vytvořili už v 30. letech tradici, díky které mají vždycky důvod se scházet, povídat si a sbližovat se, a u toho si samozřejmě dopřát dobré jídlo – seznamte se s tradicí zvanou potluck.

číst dále ...

Jak si připravit skvělé domácí listové těsto

Listové těsto je základní součástí mnoha klasických i moderních receptů, které jsou typické svou lehkostí, křehkostí a vícevrstvou strukturou. Tento kulinářský unikát, který vzniká z jednoduchých surovin, je výsledkem pečlivé techniky a trpělivosti. V čem tkví jádro úspěchu?

číst dále ...

Nesnězeno začalo spolupracovat s Perfect Canteen Filipa Sajlera. Udržitelná restaurace pro firemní zákazníky tak nabízí svá menu i široké veřejnosti

Platforma Nesnězeno, která bojuje proti plýtvání potravinami a umožňuje záchranu jídel z obchodů či restaurací, se spojila s Perfect Canteen. Síť podniků známého šéfkuchaře Filipa Sailera se specializuje na inovativní koncept firemního stravování s důrazem na ekologii a trvalou udržitelnost. Na platformě nově nabízí přebytky jídel, která jsou určena právě firemním zákazníkům. Spolupráce odstartovala 2. září a zahrnuje vybrané kantýny v Praze a Brně.

číst dále ...

Kašel a rýmy už klepou na dveře. Připravte se na podzimní vlnu nachlazení

Začátek školního roku a návrat do pracovního kolotoče přináší i první várku nejrůznějších viróz. Důvody? Obnovení školních a pracovních kolektivů, kde si viry libují, ale také zvýšený stres oslabující náš imunitní systém. Tomu přitom můžeme v boji s nemocemi pomoci – třeba vyváženým jídelníčkem. Jaké potraviny by v něm neměly chybět?

číst dále ...

„Čaj je víc než jen nápoj“ Josef Maršálek, ambasador značky AHMAD TEA

Josef Maršálek, vyhlášený mistr cukrář a pekař, se před rokem, u příležitosti oslav 30 let značky AHMAD TEA v České republice, stal jejím ambasadorem. Coby milovník lahodného nápoje, který je nedílnou součástí jeho každodenního života, se této role zhostil s profesionalitou a vášní sobě vlastní. Nejen, že připravil celou řadu receptů na skvělé dezerty, včetně narozeninového dortu s využitím čaje Earl Grey, ale dokonce se vypravil na cestu do srdce čajového průmyslu, a sice na Srí Lanku. Tento exotický ostrov v Indickém oceánu, dříve známý jako Cejlon, je nejen rájem pro milovníky přírody, ale také domovem jednoho z nejlepších čajů na světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.