REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sumec velký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V tekutých vodách žije hlavně v cejnovém pásmu s členitým dnem, vyskytuje se i ve stojatých vodách. Sportovně i hospodářsky cenný druh, významný regulátor plevelných ryb. Průměrná váha lovných ryb  je 8-10 kg.


Atlas sladkovodních ryb - sumcovitíLatinsky: Silurus glanis

Jiný název: Wels (Sheatfish), European Catfish, Waller, Sumec veľký, Silure glane, Obyknovenyj som

Rozpoznávací znaky:

Široká, zploštělá hlava volně přechází v dlouhé, oválné tělo, které se směrem k ocasu z boku zplošťuje. Hřbetní ploutev má jen krátkou a v porovnání s tělem malou, zato řitní ploutev je dlouhá, táhnoucí se až k ploutvi ocasní. Tukovou ploutev nemá. Ústa má plné malých zoubků, spodní čelist přesahuje přes vrchní, oči má umístěná v horní části hlavy, jsou malé, modro-šedé až šedo-zelené. Tělo je bez šupin, kluzké, kůži má velice silnou. Hřbet je zbarvený do tmavě-šedo-modré, lité barvy, boky bývají světlejší, s mramorovou kresbou, břicho pak špinavě bílé, žlutavé, někdy poseté fleky a tečkami. Nad horními pisky má z každé strany po jednou dlouhém vousu, ze spodních pisků pak vyrůstají 4 spodní, kratší vousky. Mladé ryby lze zaměnit za sumečka amerického, ten má ale 8 vousků a také tukovou ploutvičku. Starší sumce si nelze splést s žádnou jinou rybou žijící u nás.

 

Obecně:

Je to zvláštní, ale sumci opravdu nejsou samotáři a i v dospělosti se snesou ve větším, či menším společenství. Nejen že nebrání své teritorium proti rybám své velikosti, ale nechají vedle sebe koexistovat i podstatně menší jednice, na rozdíl třeba od štiky, která je kanibal a je schopná napadanout i stejně velkou rybu, když se jí objeví v jejím teritoriu.

Sumec je aktivní převážně v noci, má rád teplou vodu, v ní je podstatně aktivnější, než ve studené vodě. Živí se především rybami, často ale nepohrdne ani hlodavci či jinými savci, či ptáky. Nejvíce žravý je na jaře a v létě.

V Česku dorůstá délky do 2,5 metru o váze přes 100 kg, ale například v Rusku byly chycení sumci velcí k 5 metrům, o váze přes 300 kg! U nás je potvrzený věk sumce 30 let, ale v zahraničí 80 let.

 

Kuchyňské využití sumců:

Maso sumce zásadně zbavujeme kůže! Nejprve opracujeme sumce, omyjeme ho pod tekoucí vodou, vykucháme. Nařízneme kůži kolem hlavy sumce, přichytneme kůži ostřím nože a začneme ji oddělovat od těla. Je nutné oddělit kůži od masa v oblasti břicha, pak ji lze stahovat skoro jako punčochu, občas si pomůžeme nožem. Dále zpracováváme rybu jako jiné druhy.

Sumce porcujeme na filety nebo podkovy. Ty můžeme smažit, péci, grilovat … maso sumce je vhodné na veškeré kuchyňské zpracování, nejlepší je ale vyuzený.

 

Recepty ze sumce:

Guláš ze sumce Sumčí škvarky Sumec opečený na másle Sumec na roštu

Pečený sumec Rizoto ze sumce

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy