V tekutých vodách žije hlavně v cejnovém pásmu s členitým dnem, vyskytuje se i ve stojatých vodách. Sportovně i hospodářsky cenný druh, významný regulátor plevelných ryb. Průměrná váha lovných ryb je 8-10 kg.
Latinsky: Silurus glanis
Jiný název: Wels (Sheatfish), European Catfish, Waller, Sumec veľký, Silure glane, Obyknovenyj som
Rozpoznávací znaky:
Široká, zploštělá hlava volně přechází v dlouhé, oválné tělo, které se směrem k ocasu z boku zplošťuje. Hřbetní ploutev má jen krátkou a v porovnání s tělem malou, zato řitní ploutev je dlouhá, táhnoucí se až k ploutvi ocasní. Tukovou ploutev nemá. Ústa má plné malých zoubků, spodní čelist přesahuje přes vrchní, oči má umístěná v horní části hlavy, jsou malé, modro-šedé až šedo-zelené. Tělo je bez šupin, kluzké, kůži má velice silnou. Hřbet je zbarvený do tmavě-šedo-modré, lité barvy, boky bývají světlejší, s mramorovou kresbou, břicho pak špinavě bílé, žlutavé, někdy poseté fleky a tečkami. Nad horními pisky má z každé strany po jednou dlouhém vousu, ze spodních pisků pak vyrůstají 4 spodní, kratší vousky. Mladé ryby lze zaměnit za sumečka amerického, ten má ale 8 vousků a také tukovou ploutvičku. Starší sumce si nelze splést s žádnou jinou rybou žijící u nás.
Obecně:
Je to zvláštní, ale sumci opravdu nejsou samotáři a i v dospělosti se snesou ve větším, či menším společenství. Nejen že nebrání své teritorium proti rybám své velikosti, ale nechají vedle sebe koexistovat i podstatně menší jednice, na rozdíl třeba od štiky, která je kanibal a je schopná napadanout i stejně velkou rybu, když se jí objeví v jejím teritoriu.
Sumec je aktivní převážně v noci, má rád teplou vodu, v ní je podstatně aktivnější, než ve studené vodě. Živí se především rybami, často ale nepohrdne ani hlodavci či jinými savci, či ptáky. Nejvíce žravý je na jaře a v létě.
V Česku dorůstá délky do 2,5 metru o váze přes 100 kg, ale například v Rusku byly chycení sumci velcí k 5 metrům, o váze přes 300 kg! U nás je potvrzený věk sumce 30 let, ale v zahraničí 80 let.
Kuchyňské využití sumců:
Maso sumce zásadně zbavujeme kůže! Nejprve opracujeme sumce, omyjeme ho pod tekoucí vodou, vykucháme. Nařízneme kůži kolem hlavy sumce, přichytneme kůži ostřím nože a začneme ji oddělovat od těla. Je nutné oddělit kůži od masa v oblasti břicha, pak ji lze stahovat skoro jako punčochu, občas si pomůžeme nožem. Dále zpracováváme rybu jako jiné druhy.
Sumce porcujeme na filety nebo podkovy. Ty můžeme smažit, péci, grilovat … maso sumce je vhodné na veškeré kuchyňské zpracování, nejlepší je ale vyuzený.
Recepty ze sumce:
Guláš ze sumce Sumčí škvarky
Sumec opečený na másle
Sumec na roštu
Pečený sumec Rizoto ze sumce
…
Další články k tématu:
Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček
Ryby sladkovodní, dělení a úprava …