REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Středomořská diata – chuť a zdraví na talíři

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Oleje MinervaPlavková sezóna se kvapem blíží a myšlenky na odhalené tělo nás neminou. Abyste tyto nepříjemné pocity spojené s létem co nejvíce omezili, zkuste obohatit dosavadní jídelníček o odlehčené a zdravější pokrmy. Nemusíte se přitom vzdát plné chuti – zkuste do stravování zakomponovat chutné zeleninové saláty, čerstvé ryby a další svěží pokrmy, jejichž nepostradatelnou ingrediencí je olivový olej. Již antičtí Řekové přece věděli, co je dobré a zdravé zároveň.


Někteří odborníci považují „středomořskou dietu“ za jednu z nejzdravějších na světě. Středomořská strava je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Pokud se spokojíme s umírněnými porcemi, může fungovat také jako výborná redukční dieta. Výzkumy ukázaly, že strava bohatá na rostlinné potraviny, zdravé tuky a bílkoviny spolu s omezením kalorického příjmu, je skvělým receptem na hubnutí. Středomořské pokrmy kladou důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a naopak s vysokým obsahem vlákniny. Jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu (jako fazole a luštěniny) je navíc syté a zažene hlad na delší dobu.

 

PR - Oleje Minerva

 

Tato dieta využívá především čerstvé a sezónní potraviny. Příprava jídla je obvykle velmi snadná, pokrmy jsou málokdy smažené. A díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je snazší dietu dodržovat dlouhodobě. Ale i u tohoto typu stravy nezapomeňte pamatovat na přiměřenou velikost porcí.

Některé další výhody středomořského životního stylu zahrnují nižší riziko chronických onemocnění a prevenci nemocí srdce. Strava bohatá na olivový olej může také pomoci předcházet nebo oddálit výskyt cukrovky tím, že zabraňuje inzulinové rezistenci a zajišťuje lepší kontrolu hladiny krevního cukru.

Právě ořechy, ryby a olivový olej jsou zásobárnou mononenasycených tuků (MUFA), které také přispívají k sytosti a nezvyšují hladinu cholesterolu jako například nasycené tuky.

Nalaďte se na řeckou vlnu a ochutnejte tradiční středomořské pokrmy. Nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale rázem vás přenesou na písečnou pláž u moře.

 

Olivový olej umí výborně posloužit i k detoxikační kůře, na kterou je právě teď ideální čas. Zde je tip, jak dokonale očistit játra i žlučník díky speciálnímu očistnému nápoji:

Potřebovat budete 1,5 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tento nápoj pijte 1 – 5 dnů ráno nalačno.

 

Tip na dokonale jarní středomořskou svačinku:

PR - Oleje MinervaLILEK SE SÝREM FETA

300 g sýru feta nakrájíme na větší kousky. Plátky 3-4 rajčat necháme v cedníku okapat. Na kolečka nakrájený lilek (cca 1 kg) namočíme do osolené vody asi na 30 minut, poté jej opláchneme, osušíme a lehce osmahneme na olivovém oleji Minerva Classic. Hotové lilky položíme na papírové ubrousky, které vstřebají přebytečný olej. Kousky lilku poklademe na vymaštěnou pánev a okořeníme je. Na ně rozprostřeme plátky rajčat a cibule. Šťávu z rajčat smícháme s olivovým olejem a cukrem a vzniklou směsí přelijeme zeleninu. Takto připravené lilky dáme do trouby a pečeme asi 15-20 minut. Poté vše ještě zasypeme feta sýrem a petrželkou, umístíme zpět do trouby a dále ohříváme po dobu asi 15 minut, dokud se sýr nezapeče. Kalí óreksi!

 

PR - Oleje MinervaŽe olivový olej není na vaření? Omyl!

Olivový olej Minerva Classic příjemně voní a chutná po čerstvých olivách. Oceníte ho zejména při přípravě teplých pokrmů, kyselost se pohybuje těsně pod hranicí 1 %. Zvýrazňuje jedinečnou chuť připravovaného pokrmu a nemusí vám být líto používat olej extra panenský.

Řecké olivové oleje Minerva jsou k dostání v obchodech od 149 Kč.

 

Zdroj: www.minerva-foods.com/cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy