REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slavnostní menu, stolování, prostírání

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít! Kromě nabídky menu k různým příležitostem se v této rubrice dočtete o správné úpravě stolu, o prostírání …


Drobné rady k prostírání

Talíře rozestavujeme tak, aby středy sousedních talířů byly od sebe vzdáleny asi 70 cm. Okraj talíře má souhlasit s okrajem stolu. Nemáme-li stejné nádobí při slavnostnějších příležitostech, použijeme pro každý chod jinou soupravu, ale dbáme, aby všichni hosté měli stejné talíře, hrnky a skleničky.

Jak na tradiční vánoční tabuli?

Základem štědrovečerní večeře není jen kapr a polévka, ale také slavnostně prostřený stůl. Ten dokáže vyzdvihnout výjimečnost okamžiku a navodit správnou sváteční atmosféru. Nechte se inspirovat pár jednoduchými tipy a vykouzlete si tradiční vánoční stolování, jaké připravovaly naše babičky.

Myslivecké menu I.

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Myslivecké menu II.

Další varianta slavnostního menu, tentokrát mysliveckého. Tento jídelní lístek slouží pouze pro inspiraci a v žádném případě ho nemusítě přesně ctít. Jen si dávejte pozor na nápoje, které k jídlům podáváte!

Novoroční menu I.

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Novoroční menu II.

… menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Novoroční menu III.

Na našem novoročním stole by nemělo být nic rychlého nebo létavého – třeba s kuřetem nebo husou by nám totiž štěstí ulétlo do nebe a se zajícem zase uteklo do lesa. Zde najdete příklad slavnostního menu vhodného právě na novoroční oběd, ovšem je to jen jedna z možností sepsána pro inspiraci, vy si uvařte to, co máte rádi …

Promoční menu I.

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Promoční menu II.

Další slavnostní menu pro inspiraci. Slavnostní tabule připravená na počest nové(ho) Ing., Mgr., …

Rybářské menu I.

Menu vhodné pro slavností setkání rybářů, milovníků rybí kuchyně.

Rybářské menu II.

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Silvestrovské menu – článek

Poslední den v roce by měl být dnem nejveselejším. K pocitu dobré pohody patří společnost sympatických lidí, dobré sousto a sklenka s trochou alkoholu.

Silvestrovské menu – vzor

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Silvestrovské menu – vzor II.

Poslední den v roce musí být výjimečný, také tabule by měla být slavnostní. Tady máte příklad, jak by mělo silvestrovské menu vypadat, ovšem je to jen inspirace a vy si udělejte své menu podle svých představ!

Silvestrovské menu – vzor III.

Další příklady vkusně seskládaného silvestrovského menu, které ctí chuťové kombinace a soulad jídel a nápojů.

Silvestrovské menu – vzor IV.

Další příklad vkusně seskládaného menu vhodného právě na Silvestra. Inspirujte se. Vše můžete změnit podle svých chutí a preferencí, jen si dejte pozor na volbu vhodného pití k jednotlivým chodům.

Slavnostní velikonoční menu

Recepty logicky poskládané do slavnostního velikonočního jídelního lístku. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Sommelier radí, čím si zpestřit štědrovečerní menu

Vánoce už pomalu klepou na dveře a každá správná hospodyňka přemýšlí, čím vyšperkuje letošní štědrovečerní večeři. Nevíte si rady, jaký nápoj podávat k tradiční rybí polévce, ke smaženému kaprovi se salátem či k domácímu cukroví? David Král, trojnásobný mistr České republiky v sommelierství poradí, jak jídlo s vínem kombinovat, aby vaše sváteční tabule získala ten správný šmrnc.

Svatební menu I.

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Sváteční pohoštění – nápoje

Sváteční pohoštění by nebylo úplné bez vhodných nápojů.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy