REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladký Valentýn aneb Jak nejlépe kombinovat vína s dezerty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chystáte se se svou polovičkou oslavit únorový svátek zamilovaných? K tomu, abyste si společný čas užili opravdu stylově, nepotřebujete drahé dárky, ani extra velká gesta. Říká se přece, že láska prochází žaludkem, a toho je potřeba se držet! Nemusíte nutně vsázet na klasickou večeři. Co si tentokrát dopřát sladký večer s dezerty a k tomu vhodně vybraná vína?


Překvapte svého miláčka nejen skvěle připraveným večírkem pro dva a vynikajícími sladkostmi, předveďte i svou znalost propojení chutí mezi dezerty a vínem. Poradíme vám, jak vše co nejlépe zkombinovat.

 

 

K bublinkám krém ve všech jeho podobách

U oslav výjimečných událostí za žádnou cenu nesmí chybět tradiční bublinky, ať už v podobě aktuálně oblíbeného Prosecca, sektu či šampaňského. K oslavě lásky vybírejte lahev důkladně a dopřejte si to nejlepší, co můžete. Výjimečný večer příjemně oživí například pravé italské Prosecco Mionetto nebo růžové šumivé víno Mionetto Rosé. Pokud preferujete sekt, výbornou volbou bude mimořádný Bohemia Sekt La Fleur. Chcete-li si užít večer plný vášně, nebojte se sáhnout po cavě Freixenet z rozpáleného Španělska.

Ke sladším šumivým vínům a zkrátka ke všemu, co umí v ústech příjemně zaperlit, se hodí jakékoli krémové dezerty. Skvělý je také pudink, pěna a soufflé. Prosecco umí báječně souznít se svým italským „bratrem“ tiramisu. K sektům, proseccu i šampaňskému perfektně ladí také sorbet a zmrzlina.

 

Vínečko bílé nejlépe s ovocem

Ani sladší bílá, ledová a slámová vína nezůstávají pozadu za bublinkami a hodí se ke krémovým dezertům, jako je créme brûlée nebo panna cotta. Aromatické bílé víno, ideálně suché nebo polosuché, například Sauvignon, Muškát moravský nebo Ryzlink rýnský, si dokonale sedne s jakýmkoli ovocným salátem, a především s melounem. Právě ovoce mnohdy přijde vhod, pokud si večer i malou dávku cukru raději odpustíte.

 

Sladkého ale není nikdy dost!

Pokud milujete sladší ovocné koláče a dorty, jednoznačně k nim musíte vyzkoušet i sladké víno. Víno s dezertem vytvoří skvělou kombinaci sladkosti, která spolu bude krásně harmonizovat. „Víno by mělo být zpravidla dokonce i o něco sladší než dezert samotný, aby ve výsledku nechutnalo kysele až fádně,“ popisuje David Král, trojnásobný mistr České republiky v sommelierství, který je zároveň hlavním sommelierem společnosti BOHEMIA SEKT. Nejvhodnější jsou vína vyzrálá, svěží, výběry z hroznů i bobulí. K tmavým ovocným a zejména ořechovým zákuskům je ideálním parťákem také víno ledové či slámové.

 

Souboj s čokoládou

Je-li řeč o sladkých dezertech, nesmíme opomenout zákusky z čokolády. Právě čokoláda umí až příliš pohltit všechny chuťové vjemy, proto je k ní obecně doporučováno silné červené víno. Je jím například kvalitní portské a likérové víno. Dále se hodí také dezertní víno, vyrobené z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Pozor, k čokoládovým dezertům nikdy neservírujte bílé víno.

 

K vínu klidně i českou klasiku

Pokud u dezertů sázíte na tradiční jablkový štrůdl, párujte ho s bílými víny vyšších přívlastkových kategorií s výrazným muškátovým aroma. K palačinkám s džemem vyberte bílé víno s vyšším zbytkovým cukrem, výběr z bobulí nebo sladší šumivé víno.

 

Vybrané valentýnské tipy Davida Krále:

 

Bohemia Sekt La Fleur demi sec

Bohemia Sekt La Fleur demi sec je výjimečný především svým jedinečným aroma. To je intenzivní, bohaté, připomínající rozkvetlé růže a muškáty v pozadí s tóny exotického ovoce. A samozřejmě také šťavnatou, plnou chutí s příjemným perlením na jazyku a delším, ovocně kořenitým závěrem. Zlatavě žlutá barva s elegantním a bohatým perlením svádí k ochutnání, ideálně ve dvou. Sekt se skvěle hodí k dezertům, ovoci a ovocným salátům.

 

Mionetto Rosé extra dry

Šumivé víno má nádherně růžovou broskvovou barvu s jemnými purpurovými odlesky a projevuje se bohatým, dlouhotrvajícím perlením. Ve svěžím a ovocném buketu převládají tóny růžového grepu, malin, granátového jablíčka, černého rybízu, v pozadí lehký nádech šípku. Dlouhé řetízky drobných bublinek doplňuje dobře vyvážená a atraktivní svěží kyselinka, která se dokonale snoubí s čistou chutí malin.

 

i heart Rosé

Toto krásné suché rosé má starorůžovou barvu se střední viskozitou. Vůně má tóny lesního ovoce, především lesních jahod. V chuti je ovocné, lehčí s decentní kyselinkou a střední dochutí.

 

Vybraná vína jsou k dostání na www.osobnivinoteka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy