REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladké RAW Vánoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe. Možná proto vás tento rok osloví ‚cukRAWví‘. Za vyzkoušení určitě stojí!


RAW, tedy syrový

Základem raw cukroví budou především oříšky, semínka, luštěniny, ovoce – nejčastěji sušené, panenské oleje a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudete sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny se nejčastěji upravují mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříte čas, pravidelná kontrola plechu v troubě u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C. Takovou přípravou totiž u potravin nepřijdete o všechny důležité živiny.

 

 

Náročnost přípravy?

Příprava raw cukroví je rychlovka, zdánlivě zdržuje pouze namáčení oříšků a semínek. Je to však o plánování, stačí večer před spaním zalít hrnek oříšků vodou a druhý den zpracovat. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při jeho přípravě můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec,“ říká Stanislav Petříček z bistRAWveg, https://www.bistrawveg.cz/.

 

Co tedy přidat do nákupního košíku?

Raw cukroví není určitě tučné, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.

  • Oříšky – nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.
  • Semínka – chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem zdroj omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.
  • Obiloviny – například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.
  • Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.
  • Zdravé tuky – panenský kokosový olej, kakaové máslo či olej, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.
  • Sušené plody – rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.
  • Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.
 

A co když se přece jen o Vánocích neovládneme? Jak pomoci našemu trávení?

Spousta z nás si mylně namlouvá, že právě vánoční svátky jsou příležitostí, kdy povolit finance, ale i opasky. Tak tomu určitě není. Ano, můžete si dopřát pestřejší jídelníček, dovolit si více sladkého či o sklenku s přáteli navíc. Ale určitě se vyhněte bezhlavému přejídání s výmluvami na svátky. Snažte se stravování udržet v rovnováze. Konec konců sváteční jídelníček si můžete dopřát kdykoli během roku, takže proč najednou zkonzumovat vše v rámci pár dnů. Ne nadarmo právě o svátcích končí spousta z nás s bolavými žaludky či podrážděnými žlučníky u lékařů. „Trávení prospívá především vláknina. Zlepšuje zažívání, urychluje peristaltiku střev, podporuje hubnutí, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, obezity, cukrovky a podobně. Jejím bohatým zdrojem je například zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo,“ radí Stanislav Petříček.

Ovoce a zeleninu preferujte především lokální a sezónní. Tedy například dýně, jablka, hrušky, červenou řepu, ředkvičky, špenát. Mimo vhodné potraviny správnému trávení prospěji i zdravější návyky. Tedy pravidelný jídelníček, pestrá strava, pravidelný pitný režim. Vždy jezte v klidu, nikdy ne ve shonu a nehltejte. Každé sousto dobře rozžvýkejte.

Naopak se snažte z jídelníčku vyřadit těžká tučná jídla – ta zpomalují trávící proces, v žaludku zůstávají mnohem déle a způsobují zácpu, tedy například červené maso, grilované či smažené pokrmy. Snažte se omezit i alkohol.

 

RECEPT NA RAW BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY najdete zde: Raw bezlepkové marokánky

 

TIP: CukRAWví – raw bezlepkové cukroví až k vám domů

Pokud si s přípravou cukroví nechcete dělat starosti, objednejte si jej až k vám domů od bistRAWveg. Pestrá kolekce 10 druhů raw vegan bezlepkového cukroví plná živin a zdravých tuků nejen na Váš vánoční sváteční stůl. Je výživné, plné bílkovin, minerálů, vitamínů a zdravých tuků a navíc dostatečně zasytí. Zároveň je bez lepku, rafinovaného cukru, bílé mouky, trans tuků, laktózy a „éček”. Pochutnejte si!

 

 

K objednání na praha.bistrawveg.cz (s osobním odběrem v bistRAWveg ve Westfield Chodov) a liberec.bistrawveg.cz (s osobním odběrem v bistRAWveg v Plaza Liberec).

Zdroj receptu a fotek: bistRAWveg, www.bistrawveg.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy