REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme, opékáme, rožníme

Ugrilujte si pravý Anglický Mixed grill, králíka či krůtu! Zde se naučíte grilovat maso či zeleninu tak, že se stanete rázem mistry grilu ve svém okolí.

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

Americké barbecue versus naše české grilování

Americké barbecue je také stále oblíbenější i u nás. Výraz barbecue pochází z francouzštiny. Byli to právě francouzští lovci nebo bukanýři, kteří napichovali celá zvířata na rožeň od ,,barby“, neboli od vousů, až po ,,que“ po ocas. Spojením těchto dvou slov vznikl výraz barbecue a dnes je tento výraz používán téměř po celém světě. A jaký je tedy rozdíl mezi barbecue grilováním a tom našem? ….

Anglický Mixed grill

Anglický mixed grill se obvykle skládá ze skopové kýty, skopové ledvinky, klobásy, slaniny, hlaviček žampiónů a koleček rajčat. Někdy se podávají také játra.

Dokonalé grilování krok po kroku

Zdá se, že grilování není žádná věda. Opak je pravdou. Abyste namísto černého uhlíku dosáhli dokonalého výsledku, je třeba dodržovat správný postup. Sepsali jsme pro vás pár praktických grilovacích rad.

Grilovací sezona je tu! Jak vybrat to správné maso na gril

Burgery, špízy, ale i propečené steaky a k tomu nějaká ta voňavá příloha. Grilovací sezóna je tady a s ní i každoroční dilema, jaký kus masa na gril vybrat, aby přátelům a rodině chutnalo. Přinášíme vám několik tipů, se kterými povýšíte své grilovací umění na novou úroveň.

Grilovaní ryb na venkovním grilu

Čerstvý kus ryby má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. To platí pro ryby kupované. Rybáři to mají trochu jednodušší, rybu si chytnou a tak mají čerstvost zaručenou, pokud tedy jejich rodina nedostane chuť na nějakou tu mořskou potvůrku. A co se zamraženými rybami? Ty se již moc na gril nehodí, jen jako nouzovka! Grilujte raději čerstvé, jen chlazené ryby. Článek nám poskytl rybářský web rybarskyrozcestnik.cz

Grilujeme (rožníme) jehně

Grilování na venkovním rožni je oblíbenou zábavou lidí již mnoho století. Vždyť dříve opékání masa byla jedna z mála možností, jak tepelně maso upravit a to že se grilování v dnešní době stává hitem odpoledních posezení v kruhu přátel a rodiny je vlastně jen přirozený návrat lidí k tradičním kuchařským postupům našich předků.

Grilujeme (rožníme) králíka

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním.

Grilujeme (rožníme) masový špíz

Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí.

Grilujeme (rožníme) sele

Opravdu dobře ugrilovat sele není zase taková věda, jak to vypadá na první pohled, je však potřeba dodržet některá základní pravidla. A přiznejme si samotná příprava, ale i samotné rožnění zabere několik hodin. Je to pracné, ale výsledek stojí za to!

Grilujeme (rožníme) vepřovou kýtu

Grilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu, aby nám u ohně chutnalo. Bez napíchání (naložení) a prošpikování kýtu raději ani negrilujte, budete zklamaní, pak dejte přednost kuřeti a nebo vepřovému špízu. Jestli se ale pustíte do naložení kýty a důkladně ji prošpikujete slaninou, popřípadě kořenovou zeleninou, vaše mlsné jazýčky skvěle ukojíte.

Grilujeme houby – část článku

Článek o grilování hub umístěný v kategorii Škola vaření – příprava hub v kuchyni.

Grilujeme hovězí maso

Maso z hovězího je skvělé jak na pečení, dušení, tak samozřejmě fantasticky chutná připravené na grilu. V tomto článku si povíme, jak se dělí a které části hověziny můžeme připravovat grilováním. Také trochu naťukneme další „maličkosti“, které jsou důležité pro grilování hovězího masa, jako například, jak maso dochucujeme, jakým kořením, zda je nutné ho před samotnou úpravou naložit …

Grilujeme krůtu

Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám tady přiblížíme, jak se krůta upravuje ve Východních Čechách.

Grilujeme makrely

Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.

Grilujeme ovoce

Právě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce milují!

Grilujeme uzeniny

Grilované klobásy či párky patří neodmyslitelně k české tradiční grilovačce. Oblibu získali nejen díky své rychlé a jednoduché přípravě, ale i proto, že voňavé uzeniny přímo z grilu chutnají prostě báječně. Grilovat můžeme jak klobásky, tak i tenké párky, ovšem každá z těchto uzenin vyžaduje to své.

Grilujeme vepřové maso

Vepřové je kompromis mezi jemným kuřecím masíčkem, to je však příliš křehké a hovězím, které je výrazné chuti, ale často tužší a především v dnešní době nesmyslně předražené. Vepřové maso je přitom šťavnaté a na grilu chutná skvěle.

Grilujeme zeleninu

Zelenina je skvělá příloha k masům nebo i chutný hlavní chod. V tomto článku si povíme, jak ji upravit na grilu.

Jaro a léto patří grilování: staňte se mistry rozpáleného roštu

Češi milují grilování. Je to příležitost sejít se s rodinou i přáteli, užít si pobyt na čerstvém vzduchu a samozřejmě dát si skvělé jídlo provoněné ohněm. Nevadí, že nemáte vlastní zahradu nebo terasu. V poslední době se množí veřejná grilovací místa v městských parcích, takže grilovat může opravdu každý. I když grilování není žádná atomová věda, je třeba dodržovat základní pravidla, a především dbát na kvalitní suroviny. Přinášíme proto malý návod, co a jak na gril.
Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.