REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sedmikráska obecná (chudobka)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květy sedmikrásek obsahují především saponiny, hořčiny, třísloviny, sliz, organické kyseliny, flavonoidy, minerální látky, vitamín C, v malém množství i silici a inulin. Výluh ze sedmikrásek působí protizánětlivě a hojivě, osvědčil se při zánětech močových cest a při zánětu ledvin. Používáme také při kašli, zahlenění dýchacích cest a revmatismu. Často se používá při nedostatku vápníku v těle, protože dokáže tento prvek na sebe vázat.


Z gastronomického hlediska čerstvé listy sedmikrásky dodávají zajímavou chuť jarním zeleninovým salátům. Skvělá je ale také nakládaná, jako falešné kapary, nebo z ní můžeme vyrobit chutný bylinkový med.

Sedmikráska je vytrvalá bylinka, kterou najdeme téměř po celém světě. Pro léčebné účinky sbíráme raději divokou sedmikrásku rostoucí na loukách, trávnících, na mezích a pastvinách, než ty kupované a sázené na zahrádkách.

 

 

Bývá až 15 cm vysoká, s přízemní růžicí podlouhlých listů a jednoúborovým stvolem. Úbory mají kuželovité lůžko, žluté trubkovité květy v terči a bílé jazykové květy obvodové. V lidovém léčitelství, ale i v kuchyni, se pak využívají i listy sedmikrásek.

 

Sběr a sušení

Sbíráme celou nať nebo málo rozkvetlé květy s krátkou stopkou maximílně 2 cm dlouhé a to od dubna do září, nejlépe kolem poledne, květy a nať sbírané na jaře mají větší kvalitu než letní a podzimní sběr. Květy sušíme ve vrstvě do 2 cm přirozeným teplem ve vzdušné a suché místnosti. Při sušení umělým teplem nesmí teplota překročit 35°C. Dobře usušené květy mají původní barvu, ostrou chuť a příjemnou vůni. Nať i květy skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhly.

 

K čemu se tedy sedmikrásky vlastně hodí?

  • Při užívání vnitřně:

Ke zvýšení výměny látkové v játrech, žlučníku a slezině, proti zimničné horečce, chřipce, jako prostředek močopudný, při vodnatelnosti a otocích, při chronických onemocněních dýchacích cest  a kašli.

  • Při užívání zevně:

Zevně pak při kožních chorobách, na hnisavé záněty, vředy a otoky.

 

Využití sedmikrásek v kuchyni:

Tato bylinka má opravdu široké využití v gastronomii. Dá se z ní připravit skvělý bylinkový med, bylinkové čaje ze sedmikrásek pak umí lidi uzdravit. Úžasně vypadá i jako součást aspiků či salátů, kde můžeme použít nejen květy, ale i její listy. Ze sedmikrásek se dále vyrábějí sirupy, šťávy, omáčky a také různé omelety atd. Známý je i sedmikráskový špenát z listů sedmikrásek. Zajímavý je pak i nálev ze sedmikrásek, který se používá jako koření.

 

Slovo závěrem

Sedmikráska není jen okrasou našich zahrad, ale, jak jsme v tomto článku jistě dokázali, je i lidskému zdraví velmi prospěšná! Například pro jarní detox je naprosto skvělá. Navíc si ji můžete natrhat na louce či zahradě, takže stojí jen váš čas a žádné peníze.

 

Recepty ze sedmikrásek:

Sedmikráskový salátČaj ze sedmikrásek, Sirup ze sedmikrásekMed ze sedmikrásek,

Omáčka ze sedmikrásek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy