REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sedmikráska obecná (chudobka)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Květy sedmikrásek obsahují především saponiny, hořčiny, třísloviny, sliz, organické kyseliny, flavonoidy, minerální látky, vitamín C, v malém množství i silici a inulin. Výluh ze sedmikrásek působí protizánětlivě a hojivě, osvědčil se při zánětech močových cest a při zánětu ledvin. Používáme také při kašli, zahlenění dýchacích cest a revmatismu. Často se používá při nedostatku vápníku v těle, protože dokáže tento prvek na sebe vázat.


Z gastronomického hlediska čerstvé listy sedmikrásky dodávají zajímavou chuť jarním zeleninovým salátům. Skvělá je ale také nakládaná, jako falešné kapary, nebo z ní můžeme vyrobit chutný bylinkový med.

Sedmikráska je vytrvalá bylinka, kterou najdeme téměř po celém světě. Pro léčebné účinky sbíráme raději divokou sedmikrásku rostoucí na loukách, trávnících, na mezích a pastvinách, než ty kupované a sázené na zahrádkách.

 

 

Bývá až 15 cm vysoká, s přízemní růžicí podlouhlých listů a jednoúborovým stvolem. Úbory mají kuželovité lůžko, žluté trubkovité květy v terči a bílé jazykové květy obvodové. V lidovém léčitelství, ale i v kuchyni, se pak využívají i listy sedmikrásek.

 

Sběr a sušení

Sbíráme celou nať nebo málo rozkvetlé květy s krátkou stopkou maximílně 2 cm dlouhé a to od dubna do září, nejlépe kolem poledne, květy a nať sbírané na jaře mají větší kvalitu než letní a podzimní sběr. Květy sušíme ve vrstvě do 2 cm přirozeným teplem ve vzdušné a suché místnosti. Při sušení umělým teplem nesmí teplota překročit 35°C. Dobře usušené květy mají původní barvu, ostrou chuť a příjemnou vůni. Nať i květy skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhly.

 

K čemu se tedy sedmikrásky vlastně hodí?

  • Při užívání vnitřně:

Ke zvýšení výměny látkové v játrech, žlučníku a slezině, proti zimničné horečce, chřipce, jako prostředek močopudný, při vodnatelnosti a otocích, při chronických onemocněních dýchacích cest  a kašli.

  • Při užívání zevně:

Zevně pak při kožních chorobách, na hnisavé záněty, vředy a otoky.

 

Využití sedmikrásek v kuchyni:

Tato bylinka má opravdu široké využití v gastronomii. Dá se z ní připravit skvělý bylinkový med, bylinkové čaje ze sedmikrásek pak umí lidi uzdravit. Úžasně vypadá i jako součást aspiků či salátů, kde můžeme použít nejen květy, ale i její listy. Ze sedmikrásek se dále vyrábějí sirupy, šťávy, omáčky a také různé omelety atd. Známý je i sedmikráskový špenát z listů sedmikrásek. Zajímavý je pak i nálev ze sedmikrásek, který se používá jako koření.

 

Slovo závěrem

Sedmikráska není jen okrasou našich zahrad, ale, jak jsme v tomto článku jistě dokázali, je i lidskému zdraví velmi prospěšná! Například pro jarní detox je naprosto skvělá. Navíc si ji můžete natrhat na louce či zahradě, takže stojí jen váš čas a žádné peníze.

 

Recepty ze sedmikrásek:

Sedmikráskový salátČaj ze sedmikrásek, Sirup ze sedmikrásekMed ze sedmikrásek,

Omáčka ze sedmikrásek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy