REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šalvěj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… šalvěj je oblíbena zvláště v Itálii, připravuje se z ní nádivka s přidáním cibule k pečené huse, používají se čerstvé nebo i sušené lístečky. Hodí se výborně ke kuřatům a také k rybám, skopovému, jehněčímu masu …


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Šalvěj lékařská
Lidově: Babí břich, babské ucho, šalvice, vlčí chvost, babí roucho

Šalvěj lékařská patří mezi zapomínané vonné koření, které bylo dříve pěstováno na domácích zahrádkách. Šalvěj je trvalka vysoká asi 1 metr.

Pochází z jižní Evropy, kde měla na teplých vápencových stráních vždycky ty nejlepší podmínky. Není bez zajímavosti, že šalvějí, která patří do seznamu bylin léčivých, si lidé dříve vymývali rány, léčili žaludek, dávali ji na vředy, pili ji při nočním pocení a používali při angíně a záškrtu na kloktání.

Šalvěj je oblíbena zvláště v Itálii, připravuje se z ní nádivka s přidáním cibule k pečené huse, používají se čerstvé nebo i sušené lístečky. Hodí se výborně ke kuřatům a také k rybám, skopovému, jehněčímu masu, ale také i ke zvěřině.

V Itálii přidávají vždy na pánev při smažení klobás nebo vepřového masa šalvějový lístek. Velice chutný je i šalvějový med. Šalvěj je důležitou medonosnou rostlinou. Plné aromatické listy poskytuje bylina až v druhém roce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy