… šalvěj je oblíbena zvláště v Itálii, připravuje se z ní nádivka s přidáním cibule k pečené huse, používají se čerstvé nebo i sušené lístečky. Hodí se výborně ke kuřatům a také k rybám, skopovému, jehněčímu masu …
Botanický název: Šalvěj lékařská
Lidově: Babí břich, babské ucho, šalvice, vlčí chvost, babí roucho
Šalvěj lékařská patří mezi zapomínané vonné koření, které bylo dříve pěstováno na domácích zahrádkách. Šalvěj je trvalka vysoká asi 1 metr.
Pochází z jižní Evropy, kde měla na teplých vápencových stráních vždycky ty nejlepší podmínky. Není bez zajímavosti, že šalvějí, která patří do seznamu bylin léčivých, si lidé dříve vymývali rány, léčili žaludek, dávali ji na vředy, pili ji při nočním pocení a používali při angíně a záškrtu na kloktání.
Šalvěj je oblíbena zvláště v Itálii, připravuje se z ní nádivka s přidáním cibule k pečené huse, používají se čerstvé nebo i sušené lístečky. Hodí se výborně ke kuřatům a také k rybám, skopovému, jehněčímu masu, ale také i ke zvěřině.
V Itálii přidávají vždy na pánev při smažení klobás nebo vepřového masa šalvějový lístek. Velice chutný je i šalvějový med. Šalvěj je důležitou medonosnou rostlinou. Plné aromatické listy poskytuje bylina až v druhém roce.