REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec pravý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patří k nejvíce ceněným houbám a nejchutnějším ryzcům.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius deliciosus

Jiný název: Ryzec borový

Jedlý ………………. Ryzec pravý je výborný druh houby vhodný především na zavaření do octa, opečené klobouky na kamnech jen posolené okmínované a do lupenu vetřené sádlo je delikatesa, dále jde grilovat, hodí se do směsí, do polévek.

Má velmi pikantní chuť, jakou nemají ostatní druhy hub. Mezi houbaři je ryzec pravý vysoce ceněný. Roste místy dosti hojně pod borovicemi s kterými tvoří mykorhizu.

Doba výskytu: srpen až listopad

Klobouk až 160 mm, v mládí nízce sklenutý, na okraji podvinutý, potom plochý a na středu vmáčklý, ve stáří nálevkovitý, na okraji ostrý, masitý, tvrdý, za vlhka lepkavý, za sucha stříbřitě ojíněný oranžový nebo cihlově červený, soustředně rezavooranžově, pásovaný někdy s tmavšími ďubkami po poranění zelená. Lupeny jsou dosti husté, v dospělosti se sbíhají na třeň, žlutooranžové až oranžově okrové, po poranění pomalu zelenají, mléko mrkvově červené, po delší době zelenající, nepálí, má pikantní chuť.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 70 mm, široký, válcovitý, dutý a křehký, na světle oranžovém až načervenalém podkladě s řídkými tmavšími ďubkami a bělavě ojíněný.

Dužnina je tlustá, v mládí tvrdá, později křehká, na řezu ihned mrkvově červená, má kořenitou pikantní chuť a ovocnou vůni. Česky též ryzec borový.

Možná záměna:

Jedlý ryzec smrkový (Lactarius deterimus), roste jen pod smrky, má menší klobouk zelenavě skvrnitý. Jedlý ryzec lososový (Lactarius salminocolor), roste pod jedlemi, dužnina bělavá až krémová, na řezu se zbarvuje do oranžova. Jedlý ryzec osmahlý (Lactarius queticolor), klobouk modravě našedlý, stříbřitě našedlý s oranžovými tóny, roste vzácně pod borovicemi.

Jedlý ryzec polokrvavý (Lactarius semisanguifluus), klobouk narůžověle kožově hnědý, našedlý, lupeny oranžově lososové, mléko červenooranžové, po delší době hnědavě červené, roste vzácně pod borovicemi především na vápencích.

Atlas hub - Houby lupenatéJedlý ryzec krvavomléčný (Lactarius sanguifluus), dužnina na řezu krvavě červená, lupeny po otlačení vínově červenají, roste vzácně pod borovicemi na vápencovém podkladu. Poučka pro praktické houbaře, všechny ryzce s oranžovým, mrkvově červeným mlékem jsou jedlé.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy