REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Růžicha (Pandora)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čeleď mořovitých, kam tato ryba patří zahrnuje přes 200 druhů nejčastěji červených, šedých nebo namordých ryb, vážících zhruba do 1,6 kg. Mají pevné chutné maso. Prodávají se celé a nejčastěji se opékají nebo grilují na roštu, či ochucené bylinkami a černým pepřem vaří v páře.


Atlas mořských rybLatinský název: Pagellus spp.

Jiný název: Pandora

Růžicha nebo také zkráceně nazývaná růžich, se vyskytuje od Biskajského zálivu až po Kanárské ostrovy a hojně se vyskytuje  také ve Středozemním moři. Nejčastěji preferují pobyt u dna v hloubce okolo 20 m. Právě ve středomoří se nejvíce loví komerčně a zde se s ní můžete setkat na každém rybím trhu.

Růžicha je vysokohřbetá ryba z rodu mořanovitých, červeně, šedě nebo namodrale zbarvená. Růžichy dorůstají maximální délky 60 cm s váhou do 1,6 kg, ale většinou nemají více než 30 cm s váhou hodně pod 1 kg.

Kuchyňské zpracování:

Pro pevné lahodné maso patří růžichy k nejchutnějším rybám z čeledi mořanovitých (pražmy, zubatci). Hodí se jak do rybích polévek, tak na pečení a smažení. Při grilování by se měla průběžně potírat olejem, aby její maso nebylo příliš suché.

Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Další články k tématu:

Ryby mořské, jejich dělení Základní způsoby tepelných úprav ryb

O rybách a jejich zpracování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy