Čeleď mořovitých, kam tato ryba patří zahrnuje přes 200 druhů nejčastěji červených, šedých nebo namordých ryb, vážících zhruba do 1,6 kg. Mají pevné chutné maso. Prodávají se celé a nejčastěji se opékají nebo grilují na roštu, či ochucené bylinkami a černým pepřem vaří v páře.
Latinský název: Pagellus spp.
Jiný název: Pandora
Růžicha nebo také zkráceně nazývaná růžich, se vyskytuje od Biskajského zálivu až po Kanárské ostrovy a hojně se vyskytuje také ve Středozemním moři. Nejčastěji preferují pobyt u dna v hloubce okolo 20 m. Právě ve středomoří se nejvíce loví komerčně a zde se s ní můžete setkat na každém rybím trhu.
Růžicha je vysokohřbetá ryba z rodu mořanovitých, červeně, šedě nebo namodrale zbarvená. Růžichy dorůstají maximální délky 60 cm s váhou do 1,6 kg, ale většinou nemají více než 30 cm s váhou hodně pod 1 kg.
Kuchyňské zpracování:
Pro pevné lahodné maso patří růžichy k nejchutnějším rybám z čeledi mořanovitých (pražmy, zubatci). Hodí se jak do rybích polévek, tak na pečení a smažení. Při grilování by se měla průběžně potírat olejem, aby její maso nebylo příliš suché.
Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi
Další články k tématu:
Ryby mořské, jejich dělení Základní způsoby tepelných úprav ryb
O rybách a jejich zpracování …