REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rum

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O původu slova rum můžeme jen spekulovat. Vysvětlení je více, název může pocházet ze sanskrtu, kde roma znamená vzešlý z vody, mohlo by se jednat i o zkratku kreolských slov rumbullion nebo rumboze. Nám se však jeví jako nejpravděpodobnější vysvětlení, že slovo rum pochází z latinského rodového jména cukrové třtiny Saccharum.


Ano, rum se vlastně vyrábí z obyčejné trávy. Třtina dorůstá do výšky dvou až sedmi metrů. V dřeni jejich stébel se postupně tvoří cukr (sacharóza). Sklízí se těsně před tím, než začne kvést. V té době třtina obsahuje největší množství cukru. Protože se třtina nenechává vykvést, je třeba ji množit řízky, které se do země vysazují začátkem období dešťů a zralosti dosahují po šestnácti až čtyřiadvaceti měsících růstu.

Cukrová třtina se rozšířila z indonéských ostrovů do Číny a Indie před více než 10 000 lety. Dochované doklady z doby téměř před 3000 let nasvědčují o znalosti technologie výroby omamných nápojů tvořených z melasy, vedlejšího produktu při výrobě cukru. Ten však měl asi daleké do dnešního destilovaného nápoje.

Během maurské nadvlády nad Pyrenejským poloostrovem přispěli k rozvoji pěstování třtiny její dobyvatelé, kteřé používali primitivního destilačního procesu původně k výrobě parfémů, nikoliv alkoholu.

Dnes je hlavním producentem cukrové třtiny karibská oblast. Tu sem zavezli první dobyvatelé po objevení amerického kontinentu. Výroba rumu se brzy stala důležitou pro místní hospodářství a kolem roku 1515 již putoval první karibským rum do Španělska.

Začala se psát temná kapitola dlouhá téměř 200 let. Rum vyrobený v Nové Anglii z karibské melasy byl naložen na obchodní lodě, v západní Africe ho vyměnili za otroky, kteří na těch samých lodích putovali na druhou stranu oceánu. V britských, španělských a francouzských koloniích otroky vyměnili opět za melasu, a ta si našla cestu do Nové Anglie k výrobě dalšího rumu.

Rum tehdejší doby měl pověst ďábelského nápoje, byl silný, pálivý a hřejivý. K jeho zjemnění došlo až v 19. století. Postupně se také zrodily ušlechtilejší varianty a rum se začal lišit podle doby zrání.

Výroba

Výrobní surovinou je tedy melasa, která se podrobí kvašení a pak destilací, čímž se získává bezbarvý rum o vysokém obsahu alkoholu – 70-80 %. Hnědavou barvu získá teprve delším ležením v sudech, ze kterých se barvící látky vyluhují. Dvouletý rum je bílý, tříletý rum je o něco tmavší, pětiletý je ještě tmavší a nejtmavější je rum sedmiletý.

Se používá k výrobě celé řady koktejlů. Za připomínku stojí jistě koktejl Cuba Libre, pravděpodobně nejznámější světový long drink, míchaný z rumu Bacardi a nealkoholické Coca-Coly s nezbytnou limetkovou šťávou či oblíbené Hemingwayovo Mojito z rumu, máty, nakrájené limetky, třtinového cukru a ledové třštsi. Ovšem chcete-li pít nápoj mistra pera, nechte si jej míchat bez cukru. Dobrou chuť.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy