REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rum

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O původu slova rum můžeme jen spekulovat. Vysvětlení je více, název může pocházet ze sanskrtu, kde roma znamená vzešlý z vody, mohlo by se jednat i o zkratku kreolských slov rumbullion nebo rumboze. Nám se však jeví jako nejpravděpodobnější vysvětlení, že slovo rum pochází z latinského rodového jména cukrové třtiny Saccharum.


Ano, rum se vlastně vyrábí z obyčejné trávy. Třtina dorůstá do výšky dvou až sedmi metrů. V dřeni jejich stébel se postupně tvoří cukr (sacharóza). Sklízí se těsně před tím, než začne kvést. V té době třtina obsahuje největší množství cukru. Protože se třtina nenechává vykvést, je třeba ji množit řízky, které se do země vysazují začátkem období dešťů a zralosti dosahují po šestnácti až čtyřiadvaceti měsících růstu.

Cukrová třtina se rozšířila z indonéských ostrovů do Číny a Indie před více než 10 000 lety. Dochované doklady z doby téměř před 3000 let nasvědčují o znalosti technologie výroby omamných nápojů tvořených z melasy, vedlejšího produktu při výrobě cukru. Ten však měl asi daleké do dnešního destilovaného nápoje.

Během maurské nadvlády nad Pyrenejským poloostrovem přispěli k rozvoji pěstování třtiny její dobyvatelé, kteřé používali primitivního destilačního procesu původně k výrobě parfémů, nikoliv alkoholu.

Dnes je hlavním producentem cukrové třtiny karibská oblast. Tu sem zavezli první dobyvatelé po objevení amerického kontinentu. Výroba rumu se brzy stala důležitou pro místní hospodářství a kolem roku 1515 již putoval první karibským rum do Španělska.

Začala se psát temná kapitola dlouhá téměř 200 let. Rum vyrobený v Nové Anglii z karibské melasy byl naložen na obchodní lodě, v západní Africe ho vyměnili za otroky, kteří na těch samých lodích putovali na druhou stranu oceánu. V britských, španělských a francouzských koloniích otroky vyměnili opět za melasu, a ta si našla cestu do Nové Anglie k výrobě dalšího rumu.

Rum tehdejší doby měl pověst ďábelského nápoje, byl silný, pálivý a hřejivý. K jeho zjemnění došlo až v 19. století. Postupně se také zrodily ušlechtilejší varianty a rum se začal lišit podle doby zrání.

Výroba

Výrobní surovinou je tedy melasa, která se podrobí kvašení a pak destilací, čímž se získává bezbarvý rum o vysokém obsahu alkoholu – 70-80 %. Hnědavou barvu získá teprve delším ležením v sudech, ze kterých se barvící látky vyluhují. Dvouletý rum je bílý, tříletý rum je o něco tmavší, pětiletý je ještě tmavší a nejtmavější je rum sedmiletý.

Se používá k výrobě celé řady koktejlů. Za připomínku stojí jistě koktejl Cuba Libre, pravděpodobně nejznámější světový long drink, míchaný z rumu Bacardi a nealkoholické Coca-Coly s nezbytnou limetkovou šťávou či oblíbené Hemingwayovo Mojito z rumu, máty, nakrájené limetky, třtinového cukru a ledové třštsi. Ovšem chcete-li pít nápoj mistra pera, nechte si jej míchat bez cukru. Dobrou chuť.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy