REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rum

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O původu slova rum můžeme jen spekulovat. Vysvětlení je více, název může pocházet ze sanskrtu, kde roma znamená vzešlý z vody, mohlo by se jednat i o zkratku kreolských slov rumbullion nebo rumboze. Nám se však jeví jako nejpravděpodobnější vysvětlení, že slovo rum pochází z latinského rodového jména cukrové třtiny Saccharum.


Ano, rum se vlastně vyrábí z obyčejné trávy. Třtina dorůstá do výšky dvou až sedmi metrů. V dřeni jejich stébel se postupně tvoří cukr (sacharóza). Sklízí se těsně před tím, než začne kvést. V té době třtina obsahuje největší množství cukru. Protože se třtina nenechává vykvést, je třeba ji množit řízky, které se do země vysazují začátkem období dešťů a zralosti dosahují po šestnácti až čtyřiadvaceti měsících růstu.

Cukrová třtina se rozšířila z indonéských ostrovů do Číny a Indie před více než 10 000 lety. Dochované doklady z doby téměř před 3000 let nasvědčují o znalosti technologie výroby omamných nápojů tvořených z melasy, vedlejšího produktu při výrobě cukru. Ten však měl asi daleké do dnešního destilovaného nápoje.

Během maurské nadvlády nad Pyrenejským poloostrovem přispěli k rozvoji pěstování třtiny její dobyvatelé, kteřé používali primitivního destilačního procesu původně k výrobě parfémů, nikoliv alkoholu.

Dnes je hlavním producentem cukrové třtiny karibská oblast. Tu sem zavezli první dobyvatelé po objevení amerického kontinentu. Výroba rumu se brzy stala důležitou pro místní hospodářství a kolem roku 1515 již putoval první karibským rum do Španělska.

Začala se psát temná kapitola dlouhá téměř 200 let. Rum vyrobený v Nové Anglii z karibské melasy byl naložen na obchodní lodě, v západní Africe ho vyměnili za otroky, kteří na těch samých lodích putovali na druhou stranu oceánu. V britských, španělských a francouzských koloniích otroky vyměnili opět za melasu, a ta si našla cestu do Nové Anglie k výrobě dalšího rumu.

Rum tehdejší doby měl pověst ďábelského nápoje, byl silný, pálivý a hřejivý. K jeho zjemnění došlo až v 19. století. Postupně se také zrodily ušlechtilejší varianty a rum se začal lišit podle doby zrání.

Výroba

Výrobní surovinou je tedy melasa, která se podrobí kvašení a pak destilací, čímž se získává bezbarvý rum o vysokém obsahu alkoholu – 70-80 %. Hnědavou barvu získá teprve delším ležením v sudech, ze kterých se barvící látky vyluhují. Dvouletý rum je bílý, tříletý rum je o něco tmavší, pětiletý je ještě tmavší a nejtmavější je rum sedmiletý.

Se používá k výrobě celé řady koktejlů. Za připomínku stojí jistě koktejl Cuba Libre, pravděpodobně nejznámější světový long drink, míchaný z rumu Bacardi a nealkoholické Coca-Coly s nezbytnou limetkovou šťávou či oblíbené Hemingwayovo Mojito z rumu, máty, nakrájené limetky, třtinového cukru a ledové třštsi. Ovšem chcete-li pít nápoj mistra pera, nechte si jej míchat bez cukru. Dobrou chuť.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy