REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rum

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O původu slova rum můžeme jen spekulovat. Vysvětlení je více, název může pocházet ze sanskrtu, kde roma znamená vzešlý z vody, mohlo by se jednat i o zkratku kreolských slov rumbullion nebo rumboze. Nám se však jeví jako nejpravděpodobnější vysvětlení, že slovo rum pochází z latinského rodového jména cukrové třtiny Saccharum.


Ano, rum se vlastně vyrábí z obyčejné trávy. Třtina dorůstá do výšky dvou až sedmi metrů. V dřeni jejich stébel se postupně tvoří cukr (sacharóza). Sklízí se těsně před tím, než začne kvést. V té době třtina obsahuje největší množství cukru. Protože se třtina nenechává vykvést, je třeba ji množit řízky, které se do země vysazují začátkem období dešťů a zralosti dosahují po šestnácti až čtyřiadvaceti měsících růstu.

Cukrová třtina se rozšířila z indonéských ostrovů do Číny a Indie před více než 10 000 lety. Dochované doklady z doby téměř před 3000 let nasvědčují o znalosti technologie výroby omamných nápojů tvořených z melasy, vedlejšího produktu při výrobě cukru. Ten však měl asi daleké do dnešního destilovaného nápoje.

Během maurské nadvlády nad Pyrenejským poloostrovem přispěli k rozvoji pěstování třtiny její dobyvatelé, kteřé používali primitivního destilačního procesu původně k výrobě parfémů, nikoliv alkoholu.

Dnes je hlavním producentem cukrové třtiny karibská oblast. Tu sem zavezli první dobyvatelé po objevení amerického kontinentu. Výroba rumu se brzy stala důležitou pro místní hospodářství a kolem roku 1515 již putoval první karibským rum do Španělska.

Začala se psát temná kapitola dlouhá téměř 200 let. Rum vyrobený v Nové Anglii z karibské melasy byl naložen na obchodní lodě, v západní Africe ho vyměnili za otroky, kteří na těch samých lodích putovali na druhou stranu oceánu. V britských, španělských a francouzských koloniích otroky vyměnili opět za melasu, a ta si našla cestu do Nové Anglie k výrobě dalšího rumu.

Rum tehdejší doby měl pověst ďábelského nápoje, byl silný, pálivý a hřejivý. K jeho zjemnění došlo až v 19. století. Postupně se také zrodily ušlechtilejší varianty a rum se začal lišit podle doby zrání.

Výroba

Výrobní surovinou je tedy melasa, která se podrobí kvašení a pak destilací, čímž se získává bezbarvý rum o vysokém obsahu alkoholu – 70-80 %. Hnědavou barvu získá teprve delším ležením v sudech, ze kterých se barvící látky vyluhují. Dvouletý rum je bílý, tříletý rum je o něco tmavší, pětiletý je ještě tmavší a nejtmavější je rum sedmiletý.

Se používá k výrobě celé řady koktejlů. Za připomínku stojí jistě koktejl Cuba Libre, pravděpodobně nejznámější světový long drink, míchaný z rumu Bacardi a nealkoholické Coca-Coly s nezbytnou limetkovou šťávou či oblíbené Hemingwayovo Mojito z rumu, máty, nakrájené limetky, třtinového cukru a ledové třštsi. Ovšem chcete-li pít nápoj mistra pera, nechte si jej míchat bez cukru. Dobrou chuť.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy