REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rum

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O původu slova rum můžeme jen spekulovat. Vysvětlení je více, název může pocházet ze sanskrtu, kde roma znamená vzešlý z vody, mohlo by se jednat i o zkratku kreolských slov rumbullion nebo rumboze. Nám se však jeví jako nejpravděpodobnější vysvětlení, že slovo rum pochází z latinského rodového jména cukrové třtiny Saccharum.


Ano, rum se vlastně vyrábí z obyčejné trávy. Třtina dorůstá do výšky dvou až sedmi metrů. V dřeni jejich stébel se postupně tvoří cukr (sacharóza). Sklízí se těsně před tím, než začne kvést. V té době třtina obsahuje největší množství cukru. Protože se třtina nenechává vykvést, je třeba ji množit řízky, které se do země vysazují začátkem období dešťů a zralosti dosahují po šestnácti až čtyřiadvaceti měsících růstu.

Cukrová třtina se rozšířila z indonéských ostrovů do Číny a Indie před více než 10 000 lety. Dochované doklady z doby téměř před 3000 let nasvědčují o znalosti technologie výroby omamných nápojů tvořených z melasy, vedlejšího produktu při výrobě cukru. Ten však měl asi daleké do dnešního destilovaného nápoje.

Během maurské nadvlády nad Pyrenejským poloostrovem přispěli k rozvoji pěstování třtiny její dobyvatelé, kteřé používali primitivního destilačního procesu původně k výrobě parfémů, nikoliv alkoholu.

Dnes je hlavním producentem cukrové třtiny karibská oblast. Tu sem zavezli první dobyvatelé po objevení amerického kontinentu. Výroba rumu se brzy stala důležitou pro místní hospodářství a kolem roku 1515 již putoval první karibským rum do Španělska.

Začala se psát temná kapitola dlouhá téměř 200 let. Rum vyrobený v Nové Anglii z karibské melasy byl naložen na obchodní lodě, v západní Africe ho vyměnili za otroky, kteří na těch samých lodích putovali na druhou stranu oceánu. V britských, španělských a francouzských koloniích otroky vyměnili opět za melasu, a ta si našla cestu do Nové Anglie k výrobě dalšího rumu.

Rum tehdejší doby měl pověst ďábelského nápoje, byl silný, pálivý a hřejivý. K jeho zjemnění došlo až v 19. století. Postupně se také zrodily ušlechtilejší varianty a rum se začal lišit podle doby zrání.

Výroba

Výrobní surovinou je tedy melasa, která se podrobí kvašení a pak destilací, čímž se získává bezbarvý rum o vysokém obsahu alkoholu – 70-80 %. Hnědavou barvu získá teprve delším ležením v sudech, ze kterých se barvící látky vyluhují. Dvouletý rum je bílý, tříletý rum je o něco tmavší, pětiletý je ještě tmavší a nejtmavější je rum sedmiletý.

Se používá k výrobě celé řady koktejlů. Za připomínku stojí jistě koktejl Cuba Libre, pravděpodobně nejznámější světový long drink, míchaný z rumu Bacardi a nealkoholické Coca-Coly s nezbytnou limetkovou šťávou či oblíbené Hemingwayovo Mojito z rumu, máty, nakrájené limetky, třtinového cukru a ledové třštsi. Ovšem chcete-li pít nápoj mistra pera, nechte si jej míchat bez cukru. Dobrou chuť.

Zdroj: Slabikář Alkoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy