REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rozmanitá německá kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Řekneme-li německá kuchyně, každý si představí buřt s kyselým zelím a pivo, přitom právě německá kuchyně je velmi rozmanitá, liší se kraj od kraje a po bližším prostudování zjistíte, že skrývá mnoho gastronomických pokladů a ne jen buřty! Třeba bavorská kuchyně, ta připomíná tu naši, českou. Za bavorskou specialitu jsou považovány uzené vepřové nožičky s čočkou a kyselým zelím a kraj kolem Rýna, kde se pěstuje víno, má zase blízko spíše k francouzské kuchyni.


Zajímavosti z celého světa - německá kuchyněAsi nejznámější je německý eintopf – jídlo z jednoho hrnce. Jde o hustou polévku ve které jsou kusy masa, klobás, párků … Za Třetí říše se vařil eintopf každou středu ve velkých městech ve velkých kotlích a rozdával zdarma lidem, této akce se zúčastňovali stranické špičky NSDAP v čele s Adolfem Hitlerem a tato akce sloužila k dalšímu náborů členů do strany.

Bratwurst – tyto klobásy se vyrábějí z hovězího a vepřového masa s přídavkem koření a to ve všech regionech, liší se jen poměrem masa a koření, nejznámější je norimberský rostbratwurst, který se podává spolu s pečivem, hořčicí a kyselým zelím, někdy také s bramborovým salátem.

Německý bramborový salát kartoffelsalat se liší od českého tím, že se nezahušťuje majonézou a často se podává teplý. Brambory se nakrájí na kolečka, přidá se okurka, cibule, lák s okurek se ohřeje s hořčicí a teplým nálevem se zalijí brambory. Samozřejmě opět existuje více variant.

Němci hojně využívají chřest – spargel. V Německu se vaří se výborná chřestová polévka, nebo se zapéká se šunkou a vejci. Jako ingredience v německé kuchyni je velmi oblíbená i kapusta, častá součást eintopfu, také zelí a mrkev.

Známý je lovecký řízek jagersnitzel z telecího nebo vepřového masa přelitý houbovou omáčkou, podává se z bramborovým salátem nebo hranolky.

Grilované vepřové koleno schweinshaxe najdeme v Bavorsku, servíruje se i vařené eisbein z bramborovou nebo hrachovou kaší hořčicí a kyselým zelím.

Z polévek se vaří nejvíce čočková, hrachová s opečenou slaninou, známá frankfurtská polévka z párků a v Sasku a východním Prusku (bývalá NDR) kde byla sovětská okupační vojska si získala oblibu ruská soljanka. Čiré polévky se zahušťují vaječnými nudlemi spatzlemi, které se připravují tak, že se těsto škrábe přímo do vroucí vody.

V oblastech, kde se pěstuje víno, Porýní, se podává cibulový koláč zwibelkuchen, podobný francouzskému quiche, konzumuje se na podzim kde se konzumuje spolu s burčákem.

Ze Saska je známá štola – stollen, jde o vánoční pečivo podobné naší vánočce s větším obsahem ovoce a koření, ve Švábsku jsou zase oblíbené plněné taštičky – maultaschen, plněné špenátem, masem a kořením.

Za zmínku stojí i vestfálský chléb pumpernickel vyráběný z hrubé žitné mouky, je velmi kompaktní a někdy zcela černý.

V oblibě jsou i mořské a říční ryby a mořští živočichové e objevují na talířích především v severních přímořských oblastech. Také zde se na vánoce také připravuje kapr. Nejoblíbenější je recept kapr na modro – karpenblau.

Nejčastější přílohou v německé kuchyni jsou jsou brambory na různé způsoby a nudle. Na jihu se vaří i několik druhů knedlíků, rýže moc v oblibě není.

Z nápojů je nejoblíbenější pivo, v některých regionech je spotřeba až 150 litrů na osobu za rok! Známé jsou bavorské pivní slavnosti Oktoberfest. Nejčastějším pivem je světlý ležák s chmelovou chutí, v Bavorsku se vaří také pšeničné pivo, jak světlé, tak černé. Pivo se někde míchá s limonádou s citronovou příchutí, tomuto nápoji se říká radler, který je oblíbený zvláště v letních měsících, kdy skvěle zažene žízeň. V Hamburku se zase míchá pivo s oranžovou limonádou, té se říká alsterwasser.

V oblibě je i víno. Vinařské oblasti jsou kolem řek Rýn, Mohuč, Salle a Mosel. K nejznámějším patří rýnský ryzlink, moselské červené a další druhy.

Autor: Dalibor Marounek

Zdroje: Mezinárodní kuchařka –Avicenum 1984 a internet

Recepty z německé kuchyně najdte zde: Německo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy