REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rozmanitá německá kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Řekneme-li německá kuchyně, každý si představí buřt s kyselým zelím a pivo, přitom právě německá kuchyně je velmi rozmanitá, liší se kraj od kraje a po bližším prostudování zjistíte, že skrývá mnoho gastronomických pokladů a ne jen buřty! Třeba bavorská kuchyně, ta připomíná tu naši, českou. Za bavorskou specialitu jsou považovány uzené vepřové nožičky s čočkou a kyselým zelím a kraj kolem Rýna, kde se pěstuje víno, má zase blízko spíše k francouzské kuchyni.


Zajímavosti z celého světa - německá kuchyněAsi nejznámější je německý eintopf – jídlo z jednoho hrnce. Jde o hustou polévku ve které jsou kusy masa, klobás, párků … Za Třetí říše se vařil eintopf každou středu ve velkých městech ve velkých kotlích a rozdával zdarma lidem, této akce se zúčastňovali stranické špičky NSDAP v čele s Adolfem Hitlerem a tato akce sloužila k dalšímu náborů členů do strany.

Bratwurst – tyto klobásy se vyrábějí z hovězího a vepřového masa s přídavkem koření a to ve všech regionech, liší se jen poměrem masa a koření, nejznámější je norimberský rostbratwurst, který se podává spolu s pečivem, hořčicí a kyselým zelím, někdy také s bramborovým salátem.

Německý bramborový salát kartoffelsalat se liší od českého tím, že se nezahušťuje majonézou a často se podává teplý. Brambory se nakrájí na kolečka, přidá se okurka, cibule, lák s okurek se ohřeje s hořčicí a teplým nálevem se zalijí brambory. Samozřejmě opět existuje více variant.

Němci hojně využívají chřest – spargel. V Německu se vaří se výborná chřestová polévka, nebo se zapéká se šunkou a vejci. Jako ingredience v německé kuchyni je velmi oblíbená i kapusta, častá součást eintopfu, také zelí a mrkev.

Známý je lovecký řízek jagersnitzel z telecího nebo vepřového masa přelitý houbovou omáčkou, podává se z bramborovým salátem nebo hranolky.

Grilované vepřové koleno schweinshaxe najdeme v Bavorsku, servíruje se i vařené eisbein z bramborovou nebo hrachovou kaší hořčicí a kyselým zelím.

Z polévek se vaří nejvíce čočková, hrachová s opečenou slaninou, známá frankfurtská polévka z párků a v Sasku a východním Prusku (bývalá NDR) kde byla sovětská okupační vojska si získala oblibu ruská soljanka. Čiré polévky se zahušťují vaječnými nudlemi spatzlemi, které se připravují tak, že se těsto škrábe přímo do vroucí vody.

V oblastech, kde se pěstuje víno, Porýní, se podává cibulový koláč zwibelkuchen, podobný francouzskému quiche, konzumuje se na podzim kde se konzumuje spolu s burčákem.

Ze Saska je známá štola – stollen, jde o vánoční pečivo podobné naší vánočce s větším obsahem ovoce a koření, ve Švábsku jsou zase oblíbené plněné taštičky – maultaschen, plněné špenátem, masem a kořením.

Za zmínku stojí i vestfálský chléb pumpernickel vyráběný z hrubé žitné mouky, je velmi kompaktní a někdy zcela černý.

V oblibě jsou i mořské a říční ryby a mořští živočichové e objevují na talířích především v severních přímořských oblastech. Také zde se na vánoce také připravuje kapr. Nejoblíbenější je recept kapr na modro – karpenblau.

Nejčastější přílohou v německé kuchyni jsou jsou brambory na různé způsoby a nudle. Na jihu se vaří i několik druhů knedlíků, rýže moc v oblibě není.

Z nápojů je nejoblíbenější pivo, v některých regionech je spotřeba až 150 litrů na osobu za rok! Známé jsou bavorské pivní slavnosti Oktoberfest. Nejčastějším pivem je světlý ležák s chmelovou chutí, v Bavorsku se vaří také pšeničné pivo, jak světlé, tak černé. Pivo se někde míchá s limonádou s citronovou příchutí, tomuto nápoji se říká radler, který je oblíbený zvláště v letních měsících, kdy skvěle zažene žízeň. V Hamburku se zase míchá pivo s oranžovou limonádou, té se říká alsterwasser.

V oblibě je i víno. Vinařské oblasti jsou kolem řek Rýn, Mohuč, Salle a Mosel. K nejznámějším patří rýnský ryzlink, moselské červené a další druhy.

Autor: Dalibor Marounek

Zdroje: Mezinárodní kuchařka –Avicenum 1984 a internet

Recepty z německé kuchyně najdte zde: Německo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy