REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ropušnice obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ropušnice patří do čeledi „Ropušnicovití“, jejichž představitele najdem především v teplých mořích, například při africkém pobřeží Atlanského oceánu. Jedná se asi o 250 druhů různých ryb. Tvarem a uspořádáním těla se hodně podobají rybám okounovitým. Ropušnice obecná je velmi oblíbená kuchyňská ryba především v jižní Evropě. Má pevné, bílé maso. Skvělá je do polévek a na vaření v páře.


Atlas mořských rybLatinský název: Scorpaena cardinalis

Jiný název: Red scorpionfish

Ropušnice obecná se vyskytuje ve východním Altantiku od Irska až po Kapverdské a Azorské ostrovy. Další oblastí výskytu jsou pobřeží Senegalu a středozemní moře.

Zdržuje se v hlubších vodách až 200 m hlouboko a loví se pomocí vlečných sítí nebo na dlouhé vlasce.

Ropušnice obecná se svojí maximální délkou okolo 50 cm je větší než její skvrnitá příbuzná, ale většinou neměří více jak 30-40 cm. Její hlava je pokryta kostěnými štíty a tělo je poseto celou řadou bizárních přívěsků. Ostny na hřbetních ploutvích a žábrech obsahují jed (rána po poranění sice nekrvácí, ale rychle opuchne, zčervená a dlouho se špatně hojí). Tento jed se tepelnou úpravou neutralizuje, ale při manipulaci s rybou, je lepší dbát zvýšené opatrnosti a ostny s kůží, před tepelným zpracováním ryby, raději ihned odstranit.

Kuchyňská úprava:

Pevné bílé maso se prodává výlučně vždy čerstvé. Ve Francii je součástí tradiční francouzské polévky bouillabaisse. Dalšími vhodnými úpravami této delikatesy jsou dušení a smažení, ale její lahodné maso nejlépe vynikne v rybích polévkách.

Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Další články k tématu:

Ryby mořské, jejich dělení Základní způsoby tepelných úprav ryb

O rybách a jejich zpracování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy