REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

restované, opečené na sucho nebo oleji

Bedla na kmíně

Na oleji orestované klobouky bedel dochucené kmínem, mletým pepřem a solí.

Bedly v koření

Na pánvi v oleji a sádle ochuceném kořením opečené klobouky bedel, servírované na krajících čerstvého chleba.

Bělolanýž na slanině

Jedná se o starý pastýřský recept, známé je využití bělolanýže spíše jako koření do pokrmů. Nezkušení houbaři mohou zaměnit bělolanýž za některý druh pestřeců, které jsou jedovaté!

Čína z václavek

Na pánvi orestované, povařené, pak v těstíčku marinované, václavky spolu se zeleninou.

Čínská směs s líhou klubčitou

Mezi praktickými houbaři nedoceněná a také málo známá houba je právě líha klubčitá, z které je tento recept.

Hlíva ústřičná s kuskusem

Netradiční, chuťově výborný pokrm z receptáře pana Marounka.

Holubinky na přírodní způsob

Holubinka namodralá, mandlová či nazelenalá patří k nejchutnějším holubinkám. Skvělé jsou například jejich opečené klobouky na přírodní způsob.

Houbové bramboráčky

Z podušených hub, syrových brambor, mouky, vejce a dalších surovin připravená směs, ta usmažená v lívanečníku ve formě bramboráčků.

Houbové placky

Palačinkové těstíčko promíchané s podušenými houbami a šunkou, usmažené na pánvi na tuku ve tvaru placek.

Houbové škvarky

Malé kousky masitých hub opečené na sádle, dochucené kmínem, pepřem a solí.

Houbový bramborák

Jedna z variant na chutné bramboráky připravené z čerstvých hub, brambor, hladké mouky, česneku, vejce a koření.

Houby na čínský způsob

Pikantní úprava hub s tvrdší a pevnou konzistencí. Vhodná na tento recept je například hlíva, václavky, líhy.

Knedlíky s houbami a vejci

Když rostlo málo hub, letošní rok je toho místy příkladem, naše babičky houbovou smaženici nastavovaly a to krupicí, kroupami, či uvařenými brambory, prostě co dům dal. Oblíbené pak byly také houskové knedlíky, ty mohou být spolu s houbami a vejci servírované jak na oběd, tak na večeři, jen stačí si s nimi v kuchyni trochu pohrát. :D

Omeleta s houbami

Vaječné omelety plněné směsí z hub a kobásy.

Omelety plněné houbami

Omelety plněné houbami a špenátem, servírované přelité jogurtovou omáčkou.

Palačinky s liškami

Palačinky potřené ochucenou zakysanou smetanou a pokladené orestovanými houbami.

Ryzec syrovinka pečený na tálku

Tuhle houbu sbírali už naši předkové. Pastevci ji opékali navlečenou spolu s cibulí a slaninou nad ohněm, babičky ji pak pekly na sucho na kamnech.

Ryzec syrovinka s anglickou slaninou

Na pánvi na slanině a cibuli podušené plátky syrovinky, ke konci doplněné anglickou slaninou a ochucené kořením.

Smrže na čínský způsob

V celku zprudka opečené smrže spolu s pokrájeným pórkem, cuketou a paprikami, dochucené zázvorem, rýžovým vínem a česnekem, servírované promíchané a prohřáté s povařenými čínskými nudlemi.

Syrovinky na šalotce s uzeným masem

Syrovinky mají nezaměnitelnou kořeněnou chuť, Kombinace se šalotkami a uzeným masem skvěle ladí. Recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy