REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

sladké, slané pochutiny


Pečená jablíčka

Menší jablka upečená doměkka, servírovaná zdobená rybízovou zavařeninou.

Pekáče

Pečené placky z vařených brambor, potřené marmeládou, servírované stočené.

Podkrkonošský bramborový koláč

Nastrouhané syrové i uvařené brambory smíchané s vejci a moukou, upečené v troubě dozlatova.

Pohančena

Tradiční staročeský vánoční pokrm. Ve vodě a mléce povařená pohanka, omaštěná máslem, ochucená medem nebo cukrem, při servírování posypaná nastrouhaným perníkem.

Polenské pouťové mrkvánky

Babiččiny mrkvánky se pečou v Polné při pouti vždy druhou neděli v září. Dle Ludmily Vomlelové z Polné.

Polešníky z Těšínska

Dříve se polešníky pekly v peci před pečením chleba.

Posvícenské koláče

Recept na 20 kusů chutných tvarohových a povidlových koláčů.

Posvícenské koláče II.

Koláče z kynutého těsta plněné makovou nebo tvarohovou náplní, ozdobené mandlemi nebo rozinkami, pečené dozlatova.

Povidláky

Z kynutého těsta připravené těstové šátečky plněné povidlovou náplní, zdobené drobenkou.

Povidlové taštičky III.

Těsto z hrubé mouky, vajec, vody a soli (nudlové těsto) vyválené, vykrájené čtverečky naplněné švestkovými povidly, přeložené, pomašlované, uvařené doměkka, podávané přelité rozpuštěným máslem, posypané osmaženou strouhankou a posypané skořicovým cukrem.

Povidlové taštičky z bramborového těsta

Porce taštiček z bramborového těsta, plněné povidly, posypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Povidlové taštičky z bramborového těsta II.

Vařené taštičky z bramborového těsta plněné povidlím, potřené máslem, posypané opečenou strouhankou.

Pravé valašské frgále

Tradiční frgále z Valašska plněné různými náplněmi, tvarohovou, hruškovou, jablečnou …

Pražský koláč

Není zcela jasné, jak a kdy tento koláč vznikl. Pražský koláč má mnoho společného s francouzským koláčem “Tarte Tropézienne”. Přestože v České republice nemá nijak zvláštní tradici, zná ho většina Pražanů a mohu zaručit, že pochází ze staré Prahy. Pokud budete přidávat vanilkový cukr, pak doporučuji vytvořit si jednoduše vlastní. Stačí koupit 1-2 vanilkové lusky, rozkrojit je podélně a přidat k obyčejnému cukru v dóze. Během pár dní budete mít cenově příznivější a hlavně opravdový vanilkový cukr.

Pražský koláč III.

Vynikající recept na tradiční vláčný koláč s pudinkovo-tvarohovým krémem, který je sypaný křupavou drobenkou.

Přerovský vánoční tvaroháč

Krajový recept na sladký pečený moučník.

Ratibořické velikonoční bochánky

Sladké krajové pokušení, připravované o Velikonocích.

Rejžák

Recept z Orlických hor. Sladká rýže smíchaní se sušenými švestkami, zapečená, dochucená medem a sypaná skořicí.

Rozinková rýže II.

V hrnci v troubě podušená rýže spolu s máslem, cukrem a rozinkami, servírovaná přelitá smetanou, spolu s kompotem.

Rozpeky se švestkami

Rozpeky se připravovaly ve staročeské kuchyni ze zbytků chlebového těsta, tento recept využívá polohrubou mouku a další ingredience, ze kterých vypracujeme těsto, to plníme vypeckovanou švestkou a cukrem s mákem a upečeme dozlatova.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy