REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

sladké, slané pochutiny


Lívanečky

Malé kulaté lívanečky z řidšího kynutého těsta, opečených na oleji v lívanečníku dorůžova.

Lokše s povidlama, mákem a cukrem

Bramborové placky z uvařených a pak nastrouhaných brambor a mouky, opečené na sucho na pánvi, nebo na tálku, servírované pomazané povidly, posypané mákem a cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Makovec

Sladká buchta podle receptu našich babiček, připravená z pomletého máku, vejce, hrubé mouky, mléka, prášku do pečiva, citronové kůry a koření, upečená v troubě.

Maltošny

Starý recept ze Šumavy na malé pečené štrúdličky. Recept na těsto je původní, náplň vylepšená o nasekané ořechy a rozinky. Je to obdoba štrúdlu z listového těsta, z dávky je 6 malých štrúdlíků.

Masopustní vdolečky

Sladké vdolečky s tvarohem a povidly, zdobené šlehačkou.

Maz z mrkve

Tento recept je sladký dezert připravený z mrkve a dalších ingrediencí, vhodný k vínu nebo čaji.

Mazanec II.

Recept na velikonoční mazanec z 0,5 kg mouky (1 bochánek).

Medová pěna s drobným ovocem

Ve vodní lázni vyšlehaný med spolu s vaječnými žloutky, vychlazený, promíchaný s tuhým sněhem z bílků, servírovaný s kousky ovoce.

Moravské dvojctihodné koláče

Podle tohoto receptu jsou koláče plněné tvarohovou náplní, zdobené povidly a drobenkou. Recept z receptáře našich prababiček.

Moravské koblihy

Z receptů našich babiček, kynuté koblihy s marmeládou a šlehačkou.

Moravské kynuté koláče

Tento recept na moravské kynuté koláče pochází přímo z hradu!

Mouřenín v bílé košili

Pudink dle staročeského krajového receptu.

Mrkvánky

Z hladké mouky, 100 % tuku, nastrouhané mrkve a prášku do pečiva vypracované těsto, vyválené, vykrájené formičkou a upečené v troubě dozlatova, nakonec obalené ve vanilkovém cukru.

Muzika

Tradiční staročeský vánoční dezert. Podáváme jako přílohu nebo s kouskem vánočky místo dezertu.

Naducánky

Kynuté, pečené buchty sypané mákem, mazané rozpuštěným máslem smíchaným s medem.

Nekynuté švestkové knedlíky

Těsto namíchané z polohrubé mouky, teplého mléka, másla, špetky soli a jednoho vajíčka, vyválené do tvaru hada, do plátků těsta zabalené celé švestky, knedlíčky uvařené ve vodě a podávané hojně posypané rozemletým mákem smíchaným s cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

Ňoky z odpalovaného těsta se žahourem

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.

Nudle s jablky

Moučník z uvařených širokých nudlí, podušených jablek, tvarohu a cukru.

Pagáčky

Pečené slané bochánky ze škvarků, mouky, brambor, vína, vajec, koření a zakysané smetany. Chutnají jak teplé, tak i studené.

Peciválky

Pecivál byl člověk, který se pořád válel. Peciválky na tom v minulých dobách bývaly obdobně, hotové, obalené v máku s cukrem a pomaštěné sádlem se nechávaly na troubě proležet a prohřát, pak se jedly ze společné mísy.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy