REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

sladké, slané pochutiny


Chlebový jablkovec

Nastrouhaný chleba ve vrstvách poskládaný s plátky jablek, doplněný o cukr, rozinky, vejce a mléko, zapečený v troubě dozlatova.

Jablečné koláčky II.

Podušené kousky jablek spolu s cukrem, smíchané s praženými vločkami nebo usekanými ořechy a nastrouhanými piškoty, vytvarované do tvaru koláčků, zdobené čokoládovou polevou a ořechy nebo vločkami.

Jablková babka

Moučník z jablek, mouky, másla, cukru, vajec, smetany a skořice.

Jablková pěna

V celku i s jadřinci upečená jablka, prolisovaná, utřená do pěny spolu s bílky a cukrem, servírovaná v pohárech spolu s piškoty a zavařeninou, ozdobená šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.

Jahelník

Jáhly uvařené na kaši, smíchané s rozinkami, cukrem, tuhým sněhem z bílků, skořicí, žloutky a ořechy, pečené se švestkami.

Jahelník II.

Jáhly uvařené na kaši, smíchané se žloutky, rozinkami, ořechy, skořicí a tuhým sněhem z bílků, pečené se sušenými švestkami.

Jáhelník s borůvkami

Recept z Třeboňska na sladký jáhelník servírovaný teplý, pocukrovaný, politý rozpuštěným máslem.

Jahelník s tvarohem a švestkami

Sladký jahelník s ochuceným tvarohem a švestkami, zalitý rozšlehanými vejci v mléce.

Jáhelník z Brněnska

Krajový recept na sladká jáhelník připravovaný na Moravě.

Jahodová merenda s lívanci

Vychlazená merenda z rozmačkaných jahod, smetany a cukru, servírovaná s nadýchanými teplými lívanci.

Jahodové a borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta patří mezi tradiční sezónní pokrmy, když máme zahrádky plné jahod a borůvek je po lesích také dost. Ovšem lze je připravit i ze zavařených jahod a borůvek!

Kojetínský nákyp

Sladký nákyp z receptáře našich babiček.

Kolednice

Další staročeský recept, tentokrát na kynuté buchtičky plněné makovou náplní, upečené v troubě, pak obalené v javorovém sirupu ochuceném rumem a v nastrouhaném perníku. Kolednice se pekly o vánočním čase a také na den Tří králů, kdy se dávaly koledníkům jako výslužka.

Krupicové knedlíky s klevelou

Knedlíky z krupice a dalších ingrediencí servírované přelité švestkovou klevelou.

Křehké mřížkové koláče

V troubě upečené koláče z hladké mouky, mletých škvarků, cukru, vejce a mléka, po upečení ozdobené zavařeninou.

Kynutý borůvkový koláč

Klasický letní koláč z kynutého těsta sypaný oblíbený borůvkami a drobenkou připravenou z másla, cukru a mouky. Pečený v troubě.

Kynutý závin s ořechovou a makovou náplní

Závin připravený z rychle kynutého těsta naplněného ořechovou a makovou náplní.

Lačná pýcha z Vysočiny

Tento dezert podáváme v létě vychlazený a v zimě teplý.

Lívance bez kvasnic II.

Recept z Třeboňska na lívance podávané se zavařeninou.

Lívance podle našich babiček

Lívance podle receptu z minulého století, jak je připravovaly naše babičky. Jedná se o variantu kynutých lívanců usmažených na sádle dozlatova, servírovaných potřených marmeládou a ozdobených tvarohem a ušlehanou smetanou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy