REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

sladké, slané pochutiny


Bramborové šišky s mákem II.

Uvařené bramborové šišky, servírované posypané mletým mákem a cukrem, pokapané rozpuštěným máslem.

Bramborové šišky s povidly a ořechovou strouhankou

Šišky připravené z bramborového těsta, servírované teplé, přelité povidly a rozpuštěným máslem, posypané ořechovou strouhankou a cukrem.

Bramborové škubánky s mákem

Bramborové noky posypané směsí mletého máku s moučkovým cukrem, přelité máslem.

Bramborové škubánky s mákem III.

Z bramborového těsta připravené noky, ty zavařené ve vodě, servírované promíchané s mákem, cukrem a máslem.

Bramborové šulánky s vanilkovou strouhankou a myrobalánovou omáčkou

Bramborové škubánky dělaly už naše prababičky. Byl to tak polulární pokrm, že se dostal i do několika pohádek. Vyzkoušejte i vy tento tradiční staročeský recept prověřený několika generacemi kuchařek.

Bramborovo-tvarohové ovocné knedlíky

Knedlíky připravené z vařených brambor, hrubé mouky, měkkého tvarohu a vejce, plněné ovocem, uvařené ve vodě.

Buchtičky s pudinkovým krémem (bez vážení)

Recept na oblíbený sladký oběd, buchtičky s vanilkovým krémem, při jehož přípravě odměřujeme suroviny hrnkem a lžící.

Buchtičky se šodó z bílého vína

Buchtičky z kynutého těsta upečené dorůžova, servírované přelité šodó z bílého vína.

Buchty Buďáky

Kynuté buchty plněné švestkami, mákem a cukrem, upečené dozlatova.

Býgle

Recept na pravé býgle, sladký moučník upečený z vykynutého těsta naplněného švestkami nebo jablky.

Celtny

Recept našich prababiček na chutné smetanové bochánky ze Šumavy. Ty se připravovaly z hladké mouky, smetany, vejce, tvarohu a másla, podávaly například s rozehřátou čokoládou.

Česká hruška

Oloupané a vydlabané půlky hrušek naplněné směsí medu, ořechů a skořice, v troubě zapečené.

České buchty

Buchty z receptáře našich babiček. Ve světě takové neumějí!

Domácí vdolečky

Nakynuté těsto z hladké mouky a dalších ingrediencí vytvarované do tvaru vdolečků opečených v horkém oleji dozlatova, naplněné pikantní marmeládou a polité rozšlehaným jogurtem.

Domažlické koláče

Recept od paní Hynkové na koláče, jak je připravovala její babička.

Drchanice

Masopustní jídlo připravení na sladko. I tímto dezertem se slavil konec masopustu a návrat jara, sluníčka.

Drobenkový koláč s ovocem

Těsto z drobenky a dalších ingrediencí doplněné kompotovým nebo i čerstvým ovocem, upečené v troubě.

Frgál

Typický valašský koláč, velký tenký a kulatý, zdobený povidly, tvarohem, hruškami, mákem …

Hnětenky

Placky, které se připravovaly o adventu a byly oblíbené zvláště u dětí.

Honzovky aneb Honzovy makové a tvarohové buchty

Buchty, které pekla Honzovi máma v pohádkách, než se vydal na cestu do světa. Pěkně nakynuté, upečené dozlatova plněné makovou a tvarohovou náplní.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy