REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

mléčné, smetanové

Bazalková omáčka

Omáčka ze smetany, ořechů, česneku, pepře a nasekané bazalky.

Bedlová smetanová omáčka s kousky bedel

Bedly mají jemnou chuť. Mladé plodnice, ještě neotevřené, jsou masité, vhodné jak k naplnění, nebo třeba na skvělou omáčku.

Bešamelová omáčka

Tvořící základ mnoha dalších omáček.

Bešamelová omáčka II.

Bešamelová omáčka se často dochucuje dalšími ingrediencemi. Je to základní polotovar mnoha omáček.

Bešamelová pěna

Hotovou pěnou přeléváme zapékanou zeleninu nebo maso, např. musaku a upečeme dozlatova.

Bílá cibulová omáčka

Omáčka připravená z orestované cibule zalité vývarem, povařená, dochucená mlékem a žloutkem.

Boloňská omáčka

Jedna z možných variant boloňské omáčky, která se skvěle hodí na těstoviny, především na špagety.

Boloňská omáčka III.

Teplá smetanová omáčka vhodná například na dochucení těstovin.

Bylinkový krém

Bylinkový krém je vlastně smetana prohřátá s rozpuštěným máslem, ochucená nasekanými bylinkami, citronovou šťávou a kořením. Tato jednoduchá omáčka je vhodná jako přeliv různě upravené zeleniny.

Citrónová omáčka

Smetanová omáčka vhodná k drůbežímu masu nebo k zelenině.

Citronová omáčka II.

Cibulový základ připravený z nadrobno nakrájené cibule, rybího vývaru a bílého vína, chvíli povařený, zjemněný a zahuštěný máslem a citronovou šťávou. Tato citronová omáčka je výborná k různě upravenému rybímu masu.

Citronová omáčka III.

Jedna z variant na chutnou smetanovou omáčkou s chutí a vůní po citrónu.

Česká koprovka

Někdo ji miluje, jiný moc nemusí, ale přesto tato tradiční česká teplá omáčka patří neodmyslitelně na náš stůl.

Hamburská omáčka

Smetanová omáčka s vložkou masa, salámu a okurků, servírovaná nejlépe s houskovými knedlíky.

Holandská omáčka II.

Velmi populární omáčka servírovaná většinou teplá, k masům, rybě apod. Vývar, který se při přípravě této omáčky používá jako jedna surovin, se volí podle základní suroviny, ke které chceme omáčku podávat – k rybám vývar rybí, k masu vývar z kostí či masa, ke květáku vývar právě z květáku …

Holandská omáčka III.

Skvělá přílohová omáčka. Používá se také jako jedna ze surovin k úpravě některých pokrmů. Je nažloutlá, hustější konzistence. Podáváme například k vejcím na tvrdo, vejcím benedikt, vařeným a na másle upravovaným rybám …

Hořčicová omáčka s libovolnými kousky masa

Na cibulce, hořčici a nastrouhané zelenině podlité vodou podušené libovolné kousky nejlépe minutkového masa, omáčka nakonec dochucená smetanou.

Hořčicová omáčka z výpeku po mase

Jemná smetanová omáčka pikantnější chuti, skvělá k různým minutkám, především k minutkovému kuřecímu nebo vepřovému masu.

Houbová omáčka

Smetanová omáčka s vložkou hub.

Houbová omáčka II.

Smetanová omáčka z vývaru z masoxu, kysané smetany, žloutků a dalších ingrediencí, s vložkou čerstvých hub.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy