REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

tradiční české pokrmy, ale i ty méně známé


Ňoky z odpalovaného těsta se žahourem

Recept z lidové kuchyně na ovocnou řídkou kaši z borůvek servírovanou spolu s domácími ňoky z odpalovaného těsta.

Nudle s mákem

Nudle s mákem patří neodmyslitelně k české kuchyni. Servírované přelité rozpuštěným máslem jsou skvělé.

Opečená klobása s hrachovou kaší

Na tuku opečená silnější klobásky, servírovaná s hrachem uvařeným ve vodě, pak rozmixovaným s dalšími ingrediencemi, servírovaný ozdobený na sádle zpěněnou cibulkou a slaninou.

Opečená krkovice, podávaná s vídeňskou cibulkou a šťouchaným bramborem

Česká klasika, plátky krkovice opečené na pánvi nebo na roštu grilu, servírované posypané opečenou cibulkou spolu se šťouchanými brambory.

Opečené párky, hrachová kaše s cibulkou, chléb

Původní recept z receptáře našich babiček a prababiček. Většinou se hrachová kaše podávala na oběd, nebo jako teplá večeře.

Oravský krůtí závitek, bramborový knedlík, špenát

Tradiční české menu, krůtí maso potřené hořčicí plněné slaninou, vejci, šalotkou a okurkou, závitky upečené v troubě doměkka, servírované s podušeným špenátem a bramborovými knedlíky.

Ovarová kolínka se zelím a bramborem

Přední vepřová kolínka uvařená v okořeněné vodě dochucené červeným vínem, servírovaná v tomto případě s podušeným zelím a vařeným bramborem.

Papriky plněné mletým masem, rajská omáčka

Plněné papriky mletým masem, servírované s klasickou rajskou omáčkou a nejlépe domácím houskovým knedlíkem, případně s rýží.

Pečená husa (kačena) servírovaná se zelím a bramborovými knedlíky

Porce dozlatova upečené husy nebo kačeny podávané s dušeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Pečená husa, červené a bílé zelí, bramborový a houskový knedlík

Česká klasika, dozlatova upečená husička servírovaná s podušeným červeným a bílým zelím a dvěma druhy knedlíků, přelitá šťávou z výpeku.

Pečená kachna s makovou nádivkou a šípkovým zelím

Je zajímavé, že jsme si zvykli na to, že každé jídlo má typickou chuť, ale také konzistenci. Od pečené husy očekáváme křupavou a křehkou kůrčičku. I celý mák příjemně křupe. Proto se k sobě kulinářsky hodí. Dalším zpestřením, které můžete v kuchyni vyzkoušet je maková nádivka či šípkové zelí. Uděláte zároveň i něco pro své zdraví, protože mák pomáhá snižovat krevní tlak a působí blahodárně na imunitní systém. Je skvělým zdrojem energie, což se během sychravých, podzimních dnů hodí každému. Zelí také není náhodnou přílohou. Nerozpustná vláknina pomáhá udržovat zdravý trávicí systém tím, že podporuje pohyby střev, zvyšuje prospěšné bakterie ve střevě a pomáhá trávení. Pokud tedy chcete načerpat novou inspiraci, zkuste pečenou kachnu s makovou nádivkou a šípkovým zelím.

Pečená uzená krkovice, dušené zelí, bramborový knedlík

V troubě podlitý vývarem upečený kus uzené krkovice ochucený česnekem a kmínem, servírovaný nakrájený na plátky spolu s domácím bramborovým knedlíkem a dušeným zelím.

Pečená vepřová plec, dušená kapusta, vařené brambory

Na větší kostky rozkrájená vepřová plec, upečená v troubě podlitá vodou nebo vývarem, ochucený solí, pepřem a kmínem, servírovaná spolu s podušenou kapustou ochucenou anglickou slaninou a vařenými brambory.

Pečené brambory s cibulí a česnekovou omáčkou

Osminky nových brambor s plátky cibule obalené v sádle. Pečené do zlatova a podávané s pikantní omáčkou.

Pečené jelito s červeným zelím a brambory

Kdo by neměl rád pěkně opečené jelítko naservírované s podušeným červeným zelím a vařenými brambory? Já tedy toto tradiční české menu mohu. :)

Pečené krůtí paličky na másle a bylinkách, lepenice

Kombinace staročeské lepenice a dozlatova upečených krůtích noh chutná prostě skvěle! Dobrý nápad na vydatný teplý oběd.

Pečené vepřové křížové kosti, bramborové šišky, dušený špenát

Vepřové křížové kosti obalené masem upečené v troubě doměkka, servírované s domácími bramborovými šiškami a podušeným špenátem z mraženého protlaku.

Pečený bok plněný zelím, chlupaté knedlíky

Okořeněná, hořčicí potřená kapsa z vepřového boku naplněná na cibulce a slanině podušeným zelím, upečená v troubě podlitá vodou doměkka, servírovaná nakrájená na plátky, přelitá šťávou z výpeku spolu s domácími chlupatými knedlíky.

Pečený bůček s dušenou kapustou, vařené brambory

V troubě v pekáčku podlitý vodou dozlatova upečený bůček, servírovaný nakrájený na plátky spolu s dušenou kapustou a vařenými brambory.

Pečený bůček, kedlubnové zelí, brambor

V troubě dozlatova upečený bůček, servírovaný nakrájený na plátky spolu se zelím z kedluben a vařenými brambory.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy