REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

příprava kořenících past a směsí, tekuté koření


Adžika

Adžika výborně doplní pokrmy z mletého masa, také jídla vegetariánská, jako např. zeleninové karbanátky nebo sójové maso. Nejlépe se však hodí na steaky, hamburgery, grilované kotlety, ale také ke kuřeti, hovězímu nebo jehněčímu masu a rybám. Někdy se dává i do omáček a polévek.

Barbecue směs

Tato francouzská barbecue směs dodá grilovaným masům příjemnou kořeněnou chuť.

Česká bylinková pasta

Šťáva z půlky citrónu smíchaná s nasekanými bylinkami a kořením.

Česneko-zázvorová pasta

Nastrouhaný česnek smíchaný v poměru 1:1 se zázvorem, pasta skvělá do omáček, zeleninových nebo i masových směsí, pod maso apod.

Česneková pasta

Prolisovaný česnek smíchaný s rozpuštěným tukem.

Česneková pasta II.

Prolisovaný česnek smíchaný s tukem.

Česneková pasta na uskladnění

Pasta ze stroužků česneku a rajčat, dochucená solí. Vhodné využití česneku, který má skvrnky. Takto upravená česneková pasta vydrží i několik let.

Česneková pasta s bazalkou

Česneková pasta namíchaná z rozmačkaného česneku, soli, oleje a listů bazalky, vhodná na grilované jehněčí maso.

Domácí Harissa

Harissa je druh ostré kořenící směsi. Pochází z Tuniska a je oblíbena i v Alžírsku, Maroku a na Blízkém východě. V severní Africe se používá téměř ke všem jídlům.

Feferonková pasta

Pikantní pasta vhodná na potírání masa určeného k pečení.

Harissa

Je nedílnou součástí mnoha arabských specialit. Skvěle chutná jako doplněk k jehněčímu masu nebo ke kuskusu. Hodí se také při pečení nebo grilování ryb, do omáček, k dušené zelenině.

Houbová tresť

Skvělé využití odřezků a kousků škaredších částí hub, které jinak neumíme použít. Skvěle se hodí jako koření do polévek, omáček a na minutky.

Karí pasta

Karí pasta je pastózní směs koření, bylinek, chilli papriček promíchaná s olejem a vinným octem. Je vhodná k přípravě pokrmů vycházejících z asijských receptur, hodí se k rybě, rýži i zelenině. Kari pasta má netradiční chuť, kterou si oblíbí zejména milovníci orientálních jídel.

Klasická bylinková směs

Zajímavé aroma a skvělou chuť dodá grilovaným masům tato bylinkové směs připravená z dobromysli, bazalky, rozmarýnu, tymiánu, máty peprné, šalvěje, pepře, česneku a oleje.

Křenová pasta

Očištěný křen rozmixovaný s olejem, cukrem, octem a solí, zředěný trochou vody. Tato pasta je skvělá jako polotovar k dalšímu zpracování, vhodná je na přípravu omáček, marinád …, nebo do ní můžeme přímo nakládat maso na pečení či grilování.

Libečkové “Maggi” – polévkové ochucovadlo

V lednici skladované falešné “Maggi” vydrží dlouho. Používáme na dochucení polévek, můžeme samozřejmě používat i drť, ale všeho opatrně, je to dost koncentrované a slané.

Nakládané vlašské ořechy

Nakládané vlašské ořechy se u nás v minulosti používaly na ochucení a zabarvení gulášů a omáček. V Anglii jsou i dnes běžně k dostání v supermarketech a využívají se na dochucení různých pokrmů.

Pasta z bylinek

Jeden ze způsobů, jak konzervovat bylinky na zimu. Takto připravenou pastu používáme na dochucování pokrmů po celou zimu, pasta vydrží až 6 měsíců!

Pepřovo-citronová sůl

Mořská sůl ochucená nastrouhanou pomerančovou kůrou, zeleným pepřem a olivovým olejem. Tato pepřovo-citronová sůl je vhodná na dochucování pečených pokrmů.

Pesto z česnekových výhonků a pacibulek

Z česnekových výhonků i s pacibulkami, lze vyrobit i pesto, které pak můžeme použít všude do pokrmů, kam patří česnek. Hodí se do polévek, bramboráků, pod maso atd. Pesto z klasického česneku má větší ,,říz,, než dnes populární pesto z medvědího česneku.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy